Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Tricentenar lasallian și sărbătorirea sfântului Ioan de La Salle, patronul educatorilor creștini

La 15 mai 1950, papa Pius al XII-lea l-a declarat pe sfântul Ioan de La Salle ca patron spiritual al tuturor educatorilor creștini, oferindu-l lumii și Bisericii ca model de urmat îndeosebi pentru toți cei care se ocupă cu educația copiilor și a tinerilor.

Așa cum am mai amintit și cu alte ocazii, anul acesta se împlinesc 300 de ani de când sfântul Ioan de La Salle, fondatorul Congregației "Frații Școlilor Creștine", a trecut la cele veșnice. La 7 aprilie 1719, la Rouen, în Franța, cu puțin timp înainte de a împlini 68 de ani, sfântul Ioan de La Salle părăsea această lume intrând în gloria sfinților din ceruri.

În cadrul activităților organizate cu ocazia Tricentenarului lasallian și al Anului Vocațiilor lasalliene, miercuri, 15 mai 2019, a fost celebrată în biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești o sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, membru afiliat al congregației noastre din anul 2001. Omilia a fost ținută de pr. Claudiu Eva, din Congregația "Misionarii Cuvântului Divin" - SVD, profesor de religie al Liceului Tehnologic "Sfântul Ioan de La Salle" din Pildești.

Membrii Familiei lasaliene, frați, profesori și educatori din cele două centre educative din Pildești și Iași, elevi, foști elevi și părinți, membrii ai grupului "Signum Fidei", precum și un mare număr de credincioși din comunitatea parohială i-au adus mulțumire Domnului pentru darul făcut lumii și Bisericii în persoana sfântului Ioan de La Salle.

La sfârșitul sfintei Liturghii, din partea comunității parohiale a luat cuvântul Gabriela Martișcă, membră a grupului "Signum Fidei". Redăm pe scurt textul cuvântării:

"La finalul acestei celebrări euharistice doresc ca, în numele comunității, din Pildești, să aduc un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile cu care ne-a binecuvântat prin participarea la această sfântă Liturghie și, de asemenea, un cuvânt de mulțumire și de apreciere adus Comunității Fraților Școlilor Creștine.

Am căutat în cufărul cu amintiri și am găsit un adevărat tezaur. De mai bine de 25 de ani comunitatea noastră parohială se bucură de prezența fraților în mijlocul ei. Un proiect frumos care dorim să continue cât mai mulți ani și de acum înainte. Dragi frați, considerăm prezența și activitatea voastră la Pildești și la Iași ca o binecuvântare. În toți acești ani, alături de păstorii noștri, ne-ați ajutat să creștem și să ne însușim valori umane și creștine care ne-au ajutat să fim mai buni. Cu experiența voastră educativă și exemplul vostru fratern ne-ați ajutat să devenim o comunitate vie, popor al lui Dumnezeu.

Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut și continuați să faceți pentru comunitatea noastră parohială, însă în mod special pentru copiii și tinerii noștri.

Astăzi sărbătorim 300 de ani de când maestrul De La Salle, plecând spre veșnicie, a lăsat în fiecare colțișor din această lume, chiar și aici în România, o amintire vie. Dorim ca această amintire să continue să fie vie pentru încă alți 300 de ani iar activitatea educativă lasalliană să contribuie la construirea unei societăți mai umane și mai fraterne. Vă mulțumim!"

Anul Jubiliar fiind desemnat și ca Anul Vocațiilor lasalliene, ne-am rugat ca bunul Dumnezeu să trimită persoane care să fie pătrunse de carisma lasalliană, fie ca frați, fie ca educatori și profesori, pentru a putea duce mai departe moștenirea primită de la sfântul Ioan de La Salle, în urmă cu 300 de ani.

Fr. Vicențiu Ghiurca, FSC

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 mai: Pildești: Tricentenar lasallian și sărbătorirea sfântului Ioan de La Salle, patronul educatorilor creștini

* * *

Papa Francisc: Discurs adresat comunității Fraților Școlilor Creștine (16 mai 2019)

* * *


 

lecturi: 1823.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat