Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Formare aspiranți cooperatori guanellieni

În perioada 9-12 mai 2019, un grup de aspiranți cooperatori guanellieni din Iași, Sagna și Șcheia, însoțiți de părintele Antony Kalai S. Antony, SDC și de către sr. Victoria Pop, FSMP, au lăsat deoparte frenezia activităților cotidiene și s-au retras la mănăstirea carmelită de la Luncani pentru câteva zile de reculegere spirituală.

Deși starea vremii a fost nefavorabilă acest lucru nu a fost un impediment pentru rugăciune, meditație, cateheze, reculegere interioară, adorație, colocvii, discuții în grup, spovadă, Liturghie.

Tematica principală pentru aceste zile au fost Fericirile relatate în Evanghelia după Sfântul Matei 5,1-11, accentul punându-se pe "Fericiți cărora le este foame și sete de dreptate" și "Fericiți cei milostivi". Calitatea de bun samaritean a sfântului Alois Guanella a adus în discuție la Lectio Divina și parabola din Evanghelia după Sfântul Luca, 10,29-37. Momentele de formare au fost susținute într-un mod deosebit de explicit atât de pr. Kalai, cât și de sr. Victoria, acordându-ni-se și timpul necesar pentru rugăciune și meditație.

Sâmbătă, 11 mai 2019, ni s-au alăturat și alți aspiranți cooperatori din Iași, Șcheia și Sagna, însoțiți la rândul lor de pr. Vincențiu Burlacu, sr. Maria Marcuș și sr. Lucia Roșu. Nu a lipsit nici pr. Bakthiswalagan Alphonse, SDC, însoțit de seminariștii guanellieni. Doi dintre ei ne-au prezentat cartea Alois Guanella, preot muntean, părinte al săracilor.

La ora 12.00 cei trei preoți au celebrat sfânta Liturghie avându-l ca celebrant principal pe pr. Vincențiu care la predică a vorbit despre rolul laicilor guanellieni în Biserică și despre importanța Euharistiei în viața sfântului Alois Guanella și a fiecăruia dintre noi. La ofertoriu, pe lângă icoana Fondatorului au fost prezentate și cererile de adeziune a aspiranților cooperatori. La sfârșitul sfintei Liturghii am primit cu toții cartea mai sus menționată. După-amiază pr. Bakthist a ținut un discurs grăitor despre carisma Fondatorului.

Duminică, la sfânta Liturghie, am fost primiți cu căldură de către comunitatea locală împreună cu grupul de diaconi capucini, veniți și ei pentru exerciții spirituale. Pr. Kalai a fost celebrantul principal, pătrunzătorul cuvânt de învățătură a fost ținut de către pr. Virgil Blaj, OFMConv, iar sr. Victoria a prezentat pe scurt familia guanelliană și cartea menționată.

Ne-am întors la activitățile noastre zilnice cu o bogată încărcătură spirituală, mai responsabili și cu o dorință aprinsă de a răspândi în jurul nostru bucuria de a fi creștini și cooperatori guanellieni. Mulțumim comunității carmelite pentru găzduire și pentru confortul oferit, atât de necesar pentru bunul mers al activităților noastre.

Thea Pop

*

Prezentăm mai jos două impresii:

- "Într-un decor desprins din basm și un climat inspirațional, am simțit mâna Providenței asupra noastră ajutându-ne să luăm o decizie importantă pentru viața noastră creștină, aceea de a deveni cooperatori guanellieni, cu tot ceea ce implică această hotărâre. Trăirea carismei lui Alois Guanella este încercarea permanentă de a fi mai buni cu cei din jurul nostru - sărmani sau nu - și, de ce nu, - cu noi înșine. Personal, a fost o experiență minunată trăită intens și purificată, alături de oameni frumoși și curați sufletește". (Dr. Ivona Săpunaru)

- "Am avut bucuria să fim împreună în aceste zile și să ni se confirme din nou faptul că unde doi sau trei se adună în numele Domnului, acolo e prezent și el, și acest lucru chiar l-am simțit din plin. E minunată comuniunea și pacea pe care Duhul Sfânt o realizează în noi și între noi, care împărtășim aceeași dorință, aceea de a fi oameni ai carității, destinatarii cărora Isus le adresează Fericirile. Îi mulțumim Tatălui Ceresc și sfântului nostru fondator, care ne-a chemat să fim împreună într-un loc unde să îl putem respira pe Dumnezeu. Acest lucru a fost cu putință datorită celor care au avut grijă de îndrumarea noastră spirituală și fără de care nu am fi pătruns atât de bine în intimitatea sufletului nostru și a relației noastre cu Dumnezeu, Tatăl milostiv". (Simona Iosub)


 

lecturi: 1430.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat