Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru prima dată, interviul unui cardinal secretar de stat într-un ziar chinez al Partidului

De Bernardo Cervellera

O fotografie a papei Francisc zâmbitor, un titlu ambițios ("Papa Francisc vede China ca o mare națiune, spune un cardinal"): este un articol pe prima pagină web a Global Times, ziar din Beijing, legat de "Cotidianul poporului", organ oficial al Partidului comunist chinez. Pentru prima dată în istoria ziarului, și probabil a Chinei, este un interviu în întregime luat unui cardinal și chiar secretarului de stat, cardinalul Pietro Parolin.

Nota editorului explică faptul că el este "un semn al dezvoltărilor pozitive ale relațiilor China-Vatican" confirmate de "recentele celebrări pascale pașnice" - probabil cu referință la tensiunile revenit după aceea la Mindong - și "reprezentanța vaticană la Expoziția internațională de horticultură".

Interviul este îngrijit de Francesco Sisci și de Zhang Yu. Sisci este jurnalistul care în urmă cu trei ani l-a intervievat pe papa Francisc despre China, făcându-l să vorbească despre toate, mai puțin despre situația Bisericii din China. În schimb de data aceasta cardinalul Parolin vorbește despre unele problematici trăite de Biserica din China și face aluzie și la intențiile care subînțeleg acordul China-Vatican, pentru "folosul întregii comunități catolice chineze, pe care eu o îmbrățișez cu fraternitate - și mai ales pe cei care au suferit mai mult și continuă să sufere".

Prima întrebare a interviului se referă la modul în care decurge dialogul China-Vatican. Secretarul de stat subliniază că există o "creștere de stimă între cele două părți" și precizează că acest dialog - conform învățăturii papei Francisc - nu vrea "să discute teorii referitoare la respectivele sisteme", ci noi căutăm soluții practice care se referă la viața persoanelor reale care doresc să-și practice credința în pace și să ofere o contribuție pozitivă la națiunea lor".

A doua întrebare se referă la "opoziția" față de acest dialog. Intervievatorul citează "pe opozanții din interiorul Bisericii". În răspuns, cardinalul Parolin consideră că e evident să existe "critici", și ele "pot apare în Biserică, sau în China, sau în alte părți". De fapt, este știut că cele mai puternice (și mai violente) critici aduse acordului sunt chiar în China și provin chiar de la Oficiul de afaceri religioase și de la Frontul unit, care realizează o campanie de control asupra episcopilor, preoților, locurilor de cult, "în pofida acordului China-Vatican" (așa cum se afirmă în proclamațiile lor).

Pentru cardinalul Parolin "este uman și creștin să arătăm înțelegere, atenție și respect față de cei care exprimă aceste critici... multe probleme încă au nevoie să fie tratate și noi vrem să facem asta cu voință și determinare". Dorința de "a găsi soluții durabile, care să fie acceptabile și respectuoase de către toți interlocutorii interesați".

Cardinalul citează și critici de cu totul alt tip: cele care provin de la "poziții pline de prejudecăți și care par că vor să păstreze echilibre geopolitice din trecut". Pentru editor, aceasta este partea cea mai interesantă, care dă titlul întregului interviu. Cardinalul spune: "Pentru papa Francisc - care este foarte conștiente de tot ceea ce s-a întâmplat și în trecutul recent - interesul principal în dialogul aflat în desfășurare este la nivel pastoral: el face un mare act de încredere și respect față de poporul chinez și față de cultura plurimilenară, cu speranța bine întemeiată de a primi un egal răspuns sincer și pozitiv".

Mai încolo - în răspunsul la a șaptea întrebare - cardinalul Parolin reafirmă că papa Francisc "vede China nu numai ca o mare națiune, ci și ca o mare cultură, bogată în istorie și în înțelepciune. Astăzi China a ajuns să atragă atenția și interesul din toate părțile, în special printre tineri". Și urează ca "să nu-i fie frică Chinei să intre în dialog cu lumea mai vastă" și să fie capabilă să "depășească neîncrederea și să construiască o lume mai sigură și mai prosperă".

Cuvintele cardinalului amintesc de cele ale papei Francisc în scrisoarea trimisă de el lui Xi Jinping în 2014, când pontiful a exprimat viziunea sa pozitivă față de China și față de o lume multipolară, în care să se încheie parabola unei lumi supuse numai unei superputeri. Probabil că nu este o întâmplare că interviul luat cardinalului Parolin a fost publicat la puține ore de la eșecul dialogului economic dintre Statele Unite și China, în care sunt în conflict două stiluri și două moduri de a vedea economia internațională.

Pe versantul mai propriu-zis eclezial, este importantă sublinierea asupra diferenție dintre "înculturare" și "chinezare". Pentru primul termen, cardinalul Parolin, citându-l pe Matteo Ricci, amintește că ea este o prezentare a credinței "conform experienței particulare a fiecărui popor și cultură", salvgardând "puritatea și integritatea sa autentică". Chinezarea - dar aceasta în interviu nu este explicată - este o campanie lansată de Partid pentru a supune religiile culturii chineze până acolo încât să le facă instrumente ale Partidului. Secretarul de stat cere conducerii chineze capacitatea de "a reafirma voința lor de a nu amenința natura și doctrina fiecărei religii". Exprimând posibilitatea ca prin dialog înculturarea și chinezarea "să poată fi complementare", revendică faptul că "principalii actori ai acestei angajări sunt catolicii chinezi" (și nu Partidul sau Frontul unit).

Răspunsurile la a patra și la a cincea întrebare trasează posibile domenii de colaborare între Sfântul Scaun și China. Cardinalul citează "pacea, lupta împotriva sărăciei, urgențele ambientale și climatice, migrațiile, etica în dezvoltarea științifică și economică, progresul social al popoarelor" și spune și despre "importanța primară" pentru Sfântul Scaun de a garanta "centralitatea demnității persoanei umane, începând de la recunoașterea reală a drepturilor sale fundamentale, între care este dreptul la libertatea religioasă și bunul comun, care este bun al fiecăruia și al tuturor".

Cerându-i-se un "sfat" de dat "liderilor politici", cardinalul le cere "să nu le fie frică să ridice privirea", să meargă "dincolo de succesul imediat, pentru a căuta soluții durabile și de însemnătate vastă, fără precondiții, care să poată contribui la construirea unui viitor mai uman, mai drept, mai valoros".

La penultima întrebare, a șasea, i se cere cardinalului Parolin să povestească "amintirea cea mai puternică" și "cea mai frumoasă" din toți acești ani de dialog cu reprezentanții chinezi. Cardinalul răspunde că ocaziile cele mai frumoase au fost "acele momente pe care le-am petrecut cu familiaritate și prietenie, care ne-au permis să stăm împreună și să nu cunoaștem unul pe altul, și la sfârșit să împărtășim umanitatea care ne unește dincolo de diferențele care există între noi".

"Există situații - a încheiat el - care au o profundă valoare în sine, dar care sunt și utile în crearea unei atmosfere mai favorabile în timpul negocierilor".

(După agenția AsiaNews, 13 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 301.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat