Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (12 mai 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia de astăzi (cf. In 10,27-30) Isus se prezintă ca adevăratul Păstor al poporului lui Dumnezeu. El vorbește despre raportul care-l leagă cu oile din turmă, adică discipolii săi, și insistă asupra faptului că este un raport de cunoaștere reciprocă. "Oile mele - spune el - ascultă glasul meu; eu le cunosc, iar ele mă urmează. Eu le dau viață veșnică și nu vor pieri niciodată" (v. 27-28). Citind cu atenție această frază, vedem că lucrarea lui Isus se concretizează în câteva acțiuni: Isus vorbește, Isus cunoaște, Isus dă viața veșnică, Isus păzește.

Bunul Păstor - Isus - este atent la fiecare dintre noi, ne caută și ne iubește, adresându-ne cuvântul său, cunoscând în profunzime inimile noastre, dorințele noastre și speranțele noastre, precum și eșecurile noastre și dezamăgirile noastre. Ne primește și ne iubește așa cum suntem, cu valorile noastre și defectele noastre. Pentru fiecare dintre noi El "dă viața veșnică": adică ne oferă posibilitatea de a trăi o viață deplină, fără de sfârșit. În afară de asta, ne păzește și ne conduce cu iubire, ajutându-ne să străbatem cărările întortocheate și căile uneori riscante care se prezintă pe drumul vieții.

La verbele și la gesturile care descriu modul în care Isus, Bunul Păstor, se relaționează cu noi, le corespund verbele care se referă la oi, adică la noi: "ascultă glasul meu", "mă urmează". Sunt acțiuni care arată în ce mod putem noi să corespundem atitudinilor duioase și grijulii ale Domnului. De fapt, a asculta și a recunoaște glasul său implică intimitate cu El, care se consolidează în rugăciune, în întâlnirea inimă la inimă cu Învățătorul divin și Păstorul sufletelor noastre. Această intimitate cu Isus, acest a fi deschis, a vorbi cu Isus, întărește în noi dorința de a-l urma, ieșind din labirintul parcursurilor greșite, abandonând comportamentele egoiste, pentru a porni pe noile drumuri ale fraternității și ale dăruirii de noi înșine, imitându-l pe El.

Să nu uităm că Isus este unicul Păstor care ne vorbește, ne cunoaște, ne dă viața veșnică și ne păzește. Noi suntem unica turmă și trebuie numai să ne străduim să ascultăm glasul său, în timp ce cu iubire El cercetează sinceritatea inimilor noastre. Și din această intimitate continuă cu Păstorul nostru, din acest colocviu cu El, provine bucuria de a-l urma lăsându-ne conduși la plinătatea vieții veșnice.

Să ne adresăm acum Mariei, Mama lui Cristos Bunul Păstor. Ea, care a răspuns prompt la chemarea lui Dumnezeu, să-i ajute îndeosebi pe cei care sunt chemați la preoție și la viața consacrată să accepte cu bucurie și disponibilitate invitația lui Cristos de a fi cei mai direcți colaboratori ai săi în vestirea Evangheliei și în slujirea Împărăției lui Dumnezeu în acest timp al nostru.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

În multe țări, astăzi se celebrează "Sărbătoarea mamei". Aș vrea să trimit un salut drag tuturor mamelor, mulțumindu-le - aplauze mamelor, tuturor! - pentru lucrarea lor prețioasă în creșterea copiilor și în tutelarea valorii familiei. Să ne amintim și de mamele care ne privesc din cer și continuă să vegheze asupra noastră cu rugăciunea. Gândul nostru se îndreaptă și spre Mama noastră cerească, pe care o vom celebra mâine 13 mai, cu numele Stăpânei Noastre de la Fátima. Ei să ne încredințăm pentru a continua cu bucurie și generozitate drumul nostru.

Astăzi, duminica a IV-a din Timpul Pascal, duminica "Bunului Păstor", este Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații, care în acest an are ca temă: "Curajul de a risca pentru promisiunea lui Dumnezeu". Curajul de a risca pentru promisiunea lui Dumnezeu: a-l urma pe Isus este întotdeauna un risc, dar este nevoie de curaj. În toate comunitățile se fac rugăciuni îndeosebi pentru vocațiile la preoție și la viața consacrată. Astăzi dimineață, în bazilica "Sfântul Petru", am avut bucuria de a hirotoni nouăsprezece noi preoți. În timp ce îi salut cu afect pe acești neo-prezbiteri împreună cu rudele și prietenii lor, vă invit să-i amintim pe cei pe care Domnul continuă să-i cheme pe nume, așa cum a făcut într-o zi cu apostolii pe malul lacului Galileii, pentru ca să devină "pescari de oameni". Dintre acești nouăsprezece preoți noi, am invitat doi ca să vă salute și să vă binecuvânteze cu mine.

Vă salut pe voi toți, familii, grupuri parohiale și pe fiecare credincios care provin din Italia și din diferite țări. Îndeosebi, salut pelerinii din Texas și pe cei din Valencia; credincioșii din Gela și din Pistoia; tinerii de la Mir din Parma, scoutiștii din Cossato și pe cei din Frosinone. Și acum voi cere acestor noi preoți să vă binecuvânteze împreună cu mine pe voi toți.

[Binecuvântare]

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 273.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat