Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sighetu Marmației: Pelerinaj în cinstea martirilor români

Sâmbătă, 11 mai 2019, la Sighetu Marmației s-a desfășurat a XVII-a ediție a Pelerinajul național în cinstea martirilor catolici din România. Din partea Episcopiei de Iași a participat o delegație de nouă persoane, condusă de pr. Fabian Doboș.

Pelerinajul a început cu procesiunea care a pornit din fața Memorialului Victimelor Comunismului și s-a încheiat cu sfânta Liturghie, celebrată în Cimitirul Săracilor, unde sunt înmormântați trei dintre cei șapte episcopi greco-catolici martiri care vor fi beatificați la 2 iunie 2019, de papa Francisc, la Blaj.

Episcopul de Maramureș, PS Vasile Bizău, a prezidat sfânta Liturghie, în rit greco-catolic, alături de episcopul de Lugoj, PS Alexandru Mesian, și de episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

La sărbătoare au participat mulți preoți greco-catolici din întreaga țară, precum și numeroși credincioși de rit greco-catolic și romano-catolic.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Florentin Crihălmeanu, care a subliniat faptul că "ne aflăm pe pământ binecuvântat", pe care ar trebui să umblăm desculți pentru că este pământ sfințit de sângele martirilor noștri și, în același timp, "sfințitor", iar "pământul însuși este un altar sfințit de jertfă". Preasfinția Sa, în cadrul predicii, a amintit despre ultimele clipe de viață și modul sfânt în care cei șapte episcopi greco-catolici au fost uciși din ură față de credință.

La sfârșitul sfintei Liturghii, PS Bizău a amintit că acest pelerinaj este o pregătire pentru cel care va avea loc la Blaj, în ziua de 2 iunie 2019, când întreaga țară, fizic sau spiritual, va lua parte la beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici, martiri ai Bisericii Catolice.

La Sighetu Marmației este înmormântat și episcopul martir Anton Durcovici al Diecezei de Iași, mort în închisoare, la 10 decembrie 1951, de la a cărui beatificare se împlinesc, la 17 mai, cinci ani.

Lucia-Raluca Comorașu și Viorica Spătaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 mai: Sighetu Marmației: Pelerinaj în cinstea martirilor români


 

lecturi: 874.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat