Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerația la duminica a 4-a Paștelui - Anul C - 2019

"Mielul din mijlocul tronului îi va păstori și-i va conduce la izvoarele apelor vieții" (Ap 7,17)

În mod tradițional duminica de astăzi este numită duminica lui Isus Bunul Păstor, dar astăzi este și Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații, a 56-a zi, în special pentru vocații la viața de apostolat, unde preoți și laici să lucreze împreună, pentru ca Biserica lui Cristos să nu ducă lipsă niciodată de mesageri buni și sfinți. "Curajul de a risca pentru promisiunea lui Dumnezeu" este tema de meditat și analizat pentru anul 2019. "Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni" (Mc 1,17), a spus Isus la începutul misiunii sale. Pescarii de oameni vor sta în cer lângă Isus, cel mai mare pescar de oameni. Papa Francisc spunea: "Chemarea Domnului nu este un amestec al lui Dumnezeu în libertatea noastră; nu este «o cușcă» sau o greutate care ni se pune pe spate. Dimpotrivă, este inițiativa iubitoare prin care Dumnezeu ne vine în întâmpinare și ne îndeamnă să intrăm într-un proiect măreț, la care vrea să ne facă părtași, oferindu-ne perspectiva orizontului unei mări mai ample și a unui pescuit supraabundent". Alături de bucuria unui pescuit supraabundent aici pe pământ, va fi dincolo bucuria "șederii înaintea tronului lui Dumnezeu, unde cel care stă pe tron îi va adăposti în cortul său; nu le va mai fi foame și nici nu le va mai fi sete, nu-i va mai arde soarele și nici arșița. Căci mielul din mijlocul tronului îi va păstori și-i va conduce la izvoarele apelor vieții, iar Dumnezeu va șterge orice lacrimă din ochii lor" (Ap 7,15-17).

Diavolul care știa de veșnicia fericită a pescarilor de oameni, a creat în popor încă din Vechiul Testament falsa opinie că numai preoții trebuie să fie crainicii lui Dumnezeu, iar restul oamenilor trebuie să fie simpli spectatori și chiar critici exigenți ai acestora. Mi-amintesc două cazuri din Biblie, când Dumnezeu a corectat această falsă opinie, în primul caz, Eldad și Medad au început să profețească în tabără, adică să vorbească de Dumnezeu. Imediat cineva a mers la Moise și i-a spus ceea ce fac ei și i-a cerut să-i oprească. Și ce i-a răspuns Moise? "Ești gelos pentru mine? Să dea Dumnezeu ca tot poporul Domnului să fie alcătuit din proroci, și Domnul să-și pună Duhul lui peste ei" (Num 11,29). Al doilea caz, când apostolul Ioan a văzut pe cineva că scoate diavoli în numele lui Isus și l-a oprit pentru că nu era dintre apostoli. Și ce i-a spus Isus? "Nu-l opriți, căci nimeni care face o minune în numele meu nu poate îndată să mă vorbească de rău, pentru că cine nu este împotriva noastră este pentru noi" (Mc 9,39-40).

Dorința lui Dumnezeu exprimată prin Moise încă din Vechiul Testament ca tot poporul să devină un popor de profeți, s-a împlinit prin Isus, care a făcut din toți care cred în el, cum spune sfântul Petru: "O seminție aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu și l-a câștigat ca să fie al lui, ca să vestiți puterile minunate ale celui ce v-a chemat din întuneric la minunata sa lumină" (1Pt 2,9). Trebuie să spunem aici că Isus le-a dat apostolilor funcția de "administratori credincioși ai tainelor lui Dumnezeu" (1Cor 4,1) în Biserica sa, dar misiunea de a predica evanghelia a dat-o fiecărui om care crede în el: "Mergând în toată lumea, predicați evanghelia la toată făptura! Cine va crede și va fi botezat se va mântui; iar cine nu va crede va fi condamnat" (Mc 16,15-16). "Oricine va da mărturie pentru mine înaintea oamenilor, voi da și eu mărturie pentru el înaintea Tatălui meu cel din ceruri. Însă pe oricine mă va renega înaintea oamenilor, îl voi renega și eu înaintea Tatălui meu, cel din ceruri" (Mt 10,32-33).

De aceea, ucenicii Domnului: unii predică în biserici, alții predică în familii, alții predică la locul de muncă, alții predică pe străzi, alții predică prin scrierile lor, alții prin arta lor; dar nimeni nu este scutit de a predica. Numai preoții, leviții, fariseii și cărturarii Legii Vechi credeau că sunt singurii autorizați să facă această misiune și cum unii dintre ei nu intrau în împărăție, nu-i lăsau nici pe alții să intre: "Vai vouă, cărturarilor și fariseilor ipocriți! Voi închideți împărăția cerurilor înaintea oamenilor: nici voi nu intrați și nici pe cei care ar voi să intre nu-i lăsați să intre" (Mt 23,13).

Fariseii și cărturarii care de multe ori închideau oamenilor împărăția cerurilor erau geloși și pe Isus care predica și le spune oamenilor adevărul mântuitor, adevăr datorită căruia oamenii plecau de la ei (cf. In 11,48), de aceea au pus la cale un plan ca să-l ucidă pe Isus (cf. In 11,51) și acum căutau un motiv ca să-l dea la moarte întinzându-i fel de fel de capcane. Evanghelia de astăzi surprinde răspunsul lui Isus la cerința lor presantă de a le spune "dacă el este Cristos" (cf. In 10,24), motiv suficient pentru a-l da la moarte, iar Isus se prezintă pe sine ca fiind "Bunul Păstor", adică, Mesia care își cunoaște, care își iubește și care se jertfește pentru oile sale ca un "Miel blând" (cf. Is 53,7-8), pentru a le da "viața cea veșnică", căci pentru asta Isus a venit în lume (cf. In 6,39; 17,2); iar viața veșnică înseamnă în primul rând cunoașterea Tatălui care l-a trimis (cf. In 17,3). Oile, creștinii, ucenicii, care primesc viața de la Isus sunt pentru totdeauna în mâna sa (cf. In 17,12; 18,9) și de aceea ele se bucură de o siguranță veșnică. Tatăl însuși i-a încredințat Fiului aceste oi; și întrucât nimeni nu este mai mare decât Dumnezeu Tatăl, nimeni nu le poate răpi din mâna lui (cf. In 10,29). Aceste afirmații au îmbărbătat mereu comunitatea creștină încercată de persecuții și de erezii. A aparține lui Isus înseamnă a-i aparține lui Dumnezeu însuși pentru totdeauna așa cum Fiul aparține Tatălui și Tatăl aparține Fiului în unitatea iubirii, Duhul Sfânt.

De ce o fi asemănat Domnul Isus pe credincioșii săi cu oile? Iată câteva caracteristici ale oilor: Oaia este un animal care nu se poate apăra. Oaia este un animal căruia îi place să stea în turmă. Ea nu poate trăi singură. Oaia este supusă și ascultătoare. Oaia este un animal care nu are în sine ceva nefolositor. Oaia este un animal care nu umblă după mărire, după șefie. Numai lupii îmbrăcați în piei de oaie umblă după șefie peste oi. Păstorul este conducătorul oilor. Oaia este un animal care cunoaște păstorul fără greș. Oile nu se luptă între ele (cf. Iac 4,1). "Oile mele ascultă glasul meu, eu le cunosc și ele vin după mine" (In 10,27). Oile Domnului Isus (oamenii născuți din nou) au firea lui, de aceea îl ascultă. Oile sunt imaginea sa, oaia fără glas dusă la înjunghiere (cf. Is 53,7-8; Fap 8,32). Numai lupii strecurați în turmă nu ascultă de Isus și de păstorii lui. Cum să asculte păcatul de sfințenie? Cum să asculte ura de dragoste? Cum să asculte minciuna de adevăr? Sunt legi peste care nu se poate trece.

Ascultarea este o însușire a oilor sănătoase. Credința adevărată le duce la ascultare, iar ascultarea le crește și le limpezește chipul lui Cristos din ele. Iudeii, pentru că erau necredincioși, nu puteau să asculte de Domnul Isus. Ca să-l poți urma cu adevărat pe Domnul Isus, trebuie să te părăsești pe tine, voia ta, calea ta și planurile tale. De asemenea, trebuie să părăsești căile și sfaturile oamenilor, care nu au Duhul și felul de a fi al lui Cristos. Aici se cere o hotărâre puternică și gata de jertfă. Dar cine vrea, poate. Mântuitorul nostru îl ajută.

În prima lectură, Duhul Sfânt a voit să-i păstreze pe Paul și Barnaba pentru o misiune specială (cf. Fap 13,2). Aceștia trebuiau să ia drumul primei călătorii misionare. În toate orașele ei intră în sinagogi și le adresează iudeilor din diaspora "vestea cea Bună că promisiunea făcută părinților s-a împlinit odată cu învierea lui Isus". Peste tot oamenii se deschid credinței. În special la Antiohia Pisidiei, o mare mulțime de oameni acceptă, primesc anunțul celor doi.

Isus le spunea odată ucenicilor săi: "Amintiți-vă cuvântul pe care vi l-am spus: «Nu este sclavul mai mare decât stăpânul său»! Dacă m-au persecutat pe mine, vă vor persecuta și pe voi; dacă au păzit cuvântul meu, îl vor păzi și pe al vostru" (In 15,20)! Bunăvoința de care s-au bucurat apostolii, ca și în cazul lui Isus, a dezlănțuit repede gelozia și persecuțiile din partea iudeilor, persecuții care vor duce la separarea Sinagogii de Biserică (cf. Fap 13,45-52). De aici înainte Cuvântul predicii apostolice va "țâșni" liber spre toate marginile pământului; refuzat de evrei cărora era mai întâi adresată predica, Cuvântul nu mai cunoaște acum hotarele naționale sau rasiale și poate comunica viața cea veșnică tuturor oamenilor de bunăvoință de pretutindeni: Cristos, lumina pentru luminarea neamurilor, trebuie să fie dus pretutindeni de către predicatorii evangheliei (cf. Fap 13,47). Cine respinge anunțul vestitorilor se închide în orizonturi periculoase; în schimb, cine primește acest anunț și i se alătură, cunoaște încă de pe acum bucuria vieții veșnice și puterea Duhului Sfânt care întărește pe cel care este prigonit datorită evangheliei, datorită dragostei pentru Cristos.

Odată cu viziunea mulțimii imposibil de numărat a celor mântuiți (cf. Ap 7,9.14-17) înțelegem marele adevăr că, după lunga noapte de trudă și suferință prin care trec răscumpărații Domnului Isus, vine ziua fără sfârșit a mângâierilor și binecuvântărilor dumnezeiești în care nici un nor n-o va mai umbri. Mielul stă în mijlocul scaunului de domnie al lui Dumnezeu împreună cu Mireasa (Biserica) sa. Acolo sus, după ce am fost pe pământ "pescari de oameni pentru Dumnezeu", după ce am fost una cu Isus în planul divin de mântuire și în suferință, vom fi și una cu el, prin Isus, în fericire. Unitatea, iată-i pe Dumnezeu Tatăl și pe Dumnezeu Fiul. Unitatea, iată starea tuturor adevăraților copii ai lui Dumnezeu. Unitatea, iată împărăția lui Dumnezeu cu oamenii.

Pr. Ioan Lungu

* * *

Duminica a IV-a Paștelui. Predici la Radio Iași


 

lecturi: 596.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat