Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Campioni ai vieții creștine

De card. Angelo Becciu

În după-amiaza de miercuri, 8 mai 2019, a cincizecea aniversare a constituției apostolice "Sacra Rituum Congregatio" cu care papa Paul al VI-lea a instituit Congregație Cauzelor Sfinților, cardinalul prefect Angelo Becciu a prezidat Liturghia de mulțumire la altarul catedrei din bazilica vaticană, rostind omilia pe care o publicăm în continuare.

"Gura mea să fie plină de lauda ta [Doamne]". Cu aceste cuvinte de la antifonul de intrare de astăzi, exprimăm recunoștința noastră Domnului, pentru a 50-a aniversare a instituirii Congregației Cauzelor Sfinților. Și în numele secretarului și al subsecretarului, salut și mulțumesc pentru prezența lor domnilor cardinali, episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și vouă tuturor, iubiți frați și surori, adunați în jurul altarului Domnului împreună cu familia vastă a dicasterului, angajată să edifice poporul lui Dumnezeu, arătându-i noi modele de viață creștină. Mă gândesc cu recunoștință la lucrarea cardinalilor și episcopilor membri ai Congregației, a oficialilor, a consultanților istorici și teologi, a postulatorilor, a experților medicali, a diferiților colaboratori. Toți, conform respectivelor competențe, suntem uniți de colaborarea bucuroasă la slujirea Succesorului lui Petru, dedicându-ne unei diaconii care ne inserează în inima Bisericii, care îl laudă și-l slujește pe Dumnezeu mai ales cu sfințenia fiilor săi.

Amintirea noastră în rugăciune și recunoscătoare se îndreaptă și spre cei care, în aceste decenii, au prestat lucrarea lor generoasă în dicaster, ducând înainte misiunea delicată a studierii cauzelor acelor credincioși care au fost mai docili față de harul divin. Mare angajare a fost depusă, în această jumătate de secol, pentru a răspunde la noile exigențe referitoare la tratarea cauzelor sfinților. De când sfântul papă Paul al VI-lea, la 8 mai 1969, despărțea Sfânta Congregație a Riturilor în două dicastere distincte, creând Congregația pentru Cultul Divin și pe cea a Cauzelor Sfinților, a început o perioadă de mare vitalitate, caracterizată de o atenție crescândă față de procedurile care îi conduc pe slujitorii lui Dumnezeu la cinstea altarelor. Este cunoscut cum etapele care ritmează parcursul procesual, care are ca scop recunoașterea sfințeniei vieții unei persoane, reprezintă un timp de cercetare meticuloasă și de înalt profil științific, în care sunt implicate diferite discipline și diferite figuri profesionale. Munca de verificare este stabilită de norme riguroase, menite să salvgardeze seriozitatea investigațiilor și obiectivitatea evaluării cu privire la virtuți sau cu privire la invocatul martiriu, precum și cu privire la minuni.

Sfântul Părinte Francisc, în exortația apostolică Gaudete et exsultate, ne-a amintit că "sfințenia este fața cea mai frumoasă a Bisericii" (nr. 9). Pe urma acestei avertizări, dicasterul se străduiește constant să-și îndeplinească propria activitate într-o optică de credință, ținând cont mereu de forța și de frumusețea mărturiei fericiților și sfinților. În viața lor virtuoasă din punct de vedere creștin, în moartea lor eroică și în faptele lor ne este dată oportunitatea de a contempla rodnicia inepuizabilă a Evangheliei, care are în sine capacitatea de a se întrupa în diferitele culturi și în diferitele epoci istorice. Acești bărbați și femei, cu credința lor și cu iubirea lor, manifestă prezența puternică și transformatoare a Celui Înviat, pentru că i-au permis lui Cristos să cuprindă așa de deplin viața lor încât să poată afirma cu sfântul Paul "nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine" (Gal 2,20). A urma exemplul lor, a recurge la mijlocirea lor, a intra în comuniune cu ei, ne unește cu Cristos, "pâine a vieții" (In 6,35).

Există circumstanțe în care simțim în manieră mai puternică fragilitatea și precaritatea existenței noastre: pentru asta Isus ni se prezintă ca pâinea vieții. El nu disprețuiește viața corporală: de fapt, a vindecat atâția bolnavi, dar dorește să ne dăruiască plinătatea vieții. El, așa cum am auzit în Evanghelie, este pâinea care nu numai că ne face să trăim, ci ne face să retrăim. Pâinea pământească folosește pentru a ne menține în viață, dar nu ne poate face să retrăim. În schimb Isus ne redă viața, de fapt ne asigură: "Aceasta este voința celui care m-a trimis: să nu se piardă nimeni dintre cei pe care mi i-a dat de la el, ci să-i învii în ziua de pe urmă" (v. 39). Isus este pâinea vieții, pentru că ne dăruiește învierea; El o poate dărui, pentru că a înviat. Dăruindu-ne trupul său în Euharistie, ne comunică viața sa de înviat. De aceea, Euharistia nu hrănește viața trupului nostru, ci hrănește în noi viața lui Isus înviat: este zălogul învierii. Și calea spre înviere, pe care Isus a parcurs-o cel dintâi, constă în a ne dărui pe noi înșine până la moarte și, tocmai prin intermediul acestei oferte, să învingem moartea.

Deci a ne apropia de Euharistie înseamnă a-l primi pe Cel care ne dă forța de a parcurge înseși calea sa. Este calea pe care au parcurs-o sfinții. Ei s-au străduit să modeleze viața lor după aceea a lui Cristos. Sfințenia, plinătate a vieții creștine, constă în a ne uni cu Cristos, în a trăi misterele sale, în a ne însuși atitudinile sale, gândurile sale, comportamentele sale. Înseamnă a fi asemenea lui Isus, așa cum afirmă sfântul Paul: "Pe cei pe care i-a cunoscut de mai înainte, de mai înainte i-a și rânduit să fie asemenea chipului Fiului său" (Rom 8,29). Dar cum putem parcurge drumul sfințeniei, încrezându-ne numai în forțele noastre? Biografiile fericiților și sfinților ne oferă un răspuns clar: o viață sfântă nu este rod îndeosebi al efortului nostru, al acțiunilor noastre. Ci este Dumnezeu care ne face sfinți, este acțiunea Duhului Sfânt care ne însuflețește dinăuntru, este înseși viața lui Cristos Înviat care ne este comunicată și care ne transformă. Sfințenia își are rădăcina ultimă în harul baptismal, în faptul de a fi inserați în misterul pascal al lui Cristos, cu care ne este comunicat Duhul său, viața sa de înviat.

Pentru a ne ajuta să tindem la măsura înaltă a vieții creștine, care este sfințenia, Biserica, în timpul anului liturgic, ne invită să comemorăm o ceată a sfinților, adică a celor care au trăit pe deplin caritatea, au știut să-l iubească și să-l urmeze pe Cristos în viața lor zilnică. Și beatificările și canonizările, ne spun că este posibil pentru toți să parcurgă drumul sfințeniei. Prin aceste rituri sugestive și implicatoare, Biserica prezintă aceste exemple strălucitoare spre imitarea tuturor credincioșilor, chemați prin botez la sfințenia care este ținta propusă oricărei stări de viață. Sfinții și fericiții, mărturisindu-l cu existența lor pe Cristos, persoana sa, învățătura sa și rămânând strâns uniți cu El, sunt aproape o ilustrare vie a unuia și a celuilalt aspect al perfecțiunii Învățătorului divin.

În ultimele decenii a crescut atenția față de fericiții și sfinții care, în mărturia lor creștină limpede, contribuie să facă mai fascinant mesajul Evangheliei și mai credibilă misiunea Bisericii. În fața cazurilor dureroase de contra-mărturii din partea persoanelor consacrate, care au provocat scandal, noile modele de sfințenie au fost salutare și au deschis mintea și inima atâtor oameni spre iubirea față de Dumnezeu și față de Biserică. În afară de asta, contactul cu dinamismul spiritual al acestor campioni moderni ai vieții creștine, a favorizat renașteri spirituale și adevărate convertiri. Constatăm cu satisfacție că sfințenia, și astăzi, trezește bucurie și speranță, pentru că răspunde la dorința profundă de fericire înnăscută în inima omului.

Fericita aniversare de 50 de ani a Congregației Cauzelor Sfinților este o ocazie propice pentru a reînnoi angajarea noastră ferventă să colaborăm de aproape, și cu spirit leal de slujire, la slujirea petrină a Sfântului Părinte, oferind, în același timp, o contribuție semnificativă la opera de evanghelizare. De fapt, propunând o tipologie de sfințenie venerației poporului creștin, Biserica vestește forța transformatoare a Evangheliei, deoarece arată că prezența lui Cristos în lume este capabilă să transfigureze viața persoanelor care au credință în El. Prin urmare, este prețioasă munca acelora care colaborează în tratarea cauzelor de beatificare și de canonizare; fiecare, în rolul propriu, se dedică să descopere marele mozaic de sfințenie pe care Dumnezeu îl creează în istorie, pentru ca fața lui Cristos să strălucească în plinătatea strălucirii sale.

Fecioara Maria, Regina tuturor sfinților, să susțină cu mijlocirea sa maternă slujirea noastră, pentru ca să poată fi pentru toată Biserica o încurajare de a trăi cu intensitate și bucurie urmarea lui Cristos, mergând spre plinătatea existenței creștine și perfecțiunea carității.

(După L'Osservatore Romano, 10 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 513.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat