Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Întâlnire de rugăciune cu poporul rom și sinti (9 mai 2019)

Din lucrurile pe care le-am auzit, atâtea mi-au atins inima, dar să luăm unul pentru a începe, apoi vor veni celelalte.

Această mamă care a vorbit, mi-a atins inima când a spus că ea "citea", "vedea" speranța în ochii copiilor. Are patru copii, mi-a spus ea, și acest lucru este bun, aceștia sunt doi. Speranța poate dezamăgi dacă nu este adevărată speranță, dar când speranța este concretă, ca în acest caz, în ochii copiilor, niciodată nu dezamăgește, niciodată nu dezamăgește!

Când speranța este concretă, în Dumnezeul adevărat, niciodată nu dezamăgește. Mamele care citesc speranța în ochii copiilor luptă în fiecare zi pentru concretețe, nu pentru lucrurile abstracte, nu: a crește un copil, a-i da de mâncare, a-l educa, a-l insera în societate... Sunt lucruri concrete. Și mamele - aș îndrăzni să spun - sunt speranță. O femeie care aduce pe lume un copil este speranță, seamănă speranță, este capabilă să parcurgă drumul, să creeze orizontul, să dea speranță.

În ambele mărturii era mereu durerea amară a despărțirii: un lucru care se simte pe piele, nu cu urechile. Te pun deoparte, îți spun: "Da, da, tu treci, tu stai acolo, nu mă atinge". [Se adresează tânărului preot care a dat mărturia]. În seminar, te întrebau dacă cereai de pomană, dacă mergeai la Termini... Societatea trăiește din povești, din lucruri... "Nu, Părinte, acei oameni sunt păcătoși!...". Și tu, nu ești păcătos? Noi toți suntem păcătoși, toți. Toți facem greșeli în viață, dar eu nu pot să mă spăl pe mâini, privind păcatele altuia adevărate sau prefăcute. Eu trebuie să privesc păcatele mele, și dacă altul este în păcat, merge pe un drum greșit, să mă apropii și să-i dau mâna pentru a-l ajuta să iasă.

Un lucru care pe mine mă supără este că ne-am obișnuit să vorbim despre oameni cu adjectivele. Nu spunem: "Aceasta este o persoană, aceasta este o mamă, acesta este un preot tânăr", ci: "Acesta este așa, acesta este așa...". Punem adjectivul. Și asta distruge, pentru că nu lasă să se evidențieze persoana. Aceasta este o persoană, aceasta este o altă persoană, aceasta este o altă persoană. Copiii sunt persoane. Toți. Nu putem spun: sunt așa, sunt urâți, sunt buni, sunt răi. Adjectivul este unul din lucrurile care creează distanțe între minte și inimă, așa cum a spus cardinalul [Bassetti]. Aceasta este problema de astăzi. Dacă voi îmi spuneți că este o problemă politică, o problemă socială, că este o problemă culturală, o problemă de limbă: sunt lucruri secundare. Problema este o problemă de distanță între minte și inimă. Aceasta: este o problemă de distanță. "Da, da, tu ești o persoană, dar departe de mine, departe de inima mea". Drepturile sociale, serviciile sanitare: "Da, da, dar să stea la coadă... Nu, mai întâi acesta, apoi acesta". Este adevărat, există cetățeni de clasa a doua, este adevărat. Însă adevărații cetățeni de clasa a doua sunt cei care rebutează pe oameni: aceștia sunt de clasa a doua, pentru că nu știu să îmbrățișeze. Mereu cu adjectivul aruncă afară, rebutează și trăiesc rebutând, trăiesc cu mătura în mână aruncându-i afară pe ceilalți, ori cu bârfa ori cu alte lucruri. În schimb adevăratul drum este cel al fraternității: "Vino, după aceea vorbim, dar vino, ușa este deschisă". Și toți trebuie să colaborăm.

Voi puteți avea un pericol... - toți avem mereu un pericol - o slăbiciune, să spunem așa, slăbiciunea probabil de a lăsa să crească supărarea. Se înțelege, este uman. Dar vă cer, cu rugăminte, inima mai mare, și mai largă: fără supărare. Și să mergem înainte cu demnitate: demnitatea familiei, demnitatea muncii, demnitatea de a câștiga pâinea de fiecare zi - acest lucru te face să mergi înainte - și demnitatea rugăciunii. Mereu privind înainte. Și când vine supărarea, las-o baltă, apoi istoria ne va face dreptate. Pentru că supărarea face să se îmbolnăvească totul: face să se îmbolnăvească inima, capul, totul. Face să se îmbolnăvească familia, și nu e bine, pentru că supărarea te duce la răzbunare: "Tu să faci așa...". Însă eu cred că răzbunarea n-ați inventat-o voi. În Italia există organizații care sunt maestre de răzbunare. Voi mă înțelegeți bine, nu-i așa? Un grup de oameni care este capabil să creeze răzbunare, să trăiască în mafie: acesta este un grup de oameni delincvenți; nu oameni care vor să muncească.

Voi să mergeți înainte cu demnitatea, cu munca... Și când se văd dificultățile, priviți în sus și veți găsi că acolo ne privesc. Te privește. Există Unul care te primește mai întâi, care te iubește, Unul care a trebuit să trăiască la margini, copil fiind, pentru a-și salva viața, ascuns, refugiat: Unul care a suferit pentru tine, care și-a dat viața pe cruce. Este Unul, așa cum am auzit în lectura pe care tu ai făcut-o, care te caută pe tine pentru a te mângâia și a te încuraja să mergi înainte. Pentru asta vă spun: fără distanță; vouă și tuturor: mintea cu inima. Fără adjective, nu: toate sunt persoane, fiecare va merita propriul adjectiv, dar nu adjective generale, după viața pe care o trăiești. Am auzit un nume frumos, care include mamele; este un nume frumos acesta: "mama". Este un lucru frumos.

Vă mulțumesc mult, mă rog pentru voi, sunt aproape de voi. Și când citesc în ziar ceva urât, vă spun adevărul, sufăr. Astăzi am citit ceva urât și sufăr, pentru că asta nu este civilizație, nu este civilizație. Iubirea este civilizația, de aceea înainte cu iubire.

Domnul să vă binecuvânteze. Și rugați-vă pentru mine!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 455.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat