Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Asia Bibi este liberă și teafără în Canada

De Paolo Affatato

Calvarul s-a terminat, salvarea este obținută. Asia Bibi, femeia creștini pakistaneză condamnată la moarte pentru blasfemie în 2010 și achitată definitiv de Curtea Supremă din Pakistan la 31 octombrie 2018, a ajuns în Canada, țară care i-a acordat azil politic și unde se află deja familia sa. Știrile filtrate de Ministerul de Externe și de surse ale Ministerului de Interne din Pakistan au fost confirmate la Vatican Insider de Saif-ul Malook, avocatul musulman care a apărat-o în procesul în al treilea și ultimul grad de judecată, cel care s-a dovedit decisiv pentru a o dezvinovăți în mod în mod inapelabil pe Asia Bibi și a-i reda libertatea.

Eliberarea și expatrierea sa reprezintă o realitate politică importantă pentru a evalua activitatea noului guvern din Pakistan, cel condus de primul ministru Imran Khan, lider al Tehreek-e-Insaf (Mișcarea pentru Dreptate), intrat în funcție în iulie 2018. Executivul a garantat siguranță și protecție femeii, după eliberarea sa din închisoare, ținând-o într-un loc secret în împrejurimile capitalei Islamabad, ocrotind-o de toți cei care, în Pakistan, ar fi putut să facă o execuție extrajudiciară: de fapt există grupuri islamiste care, pe baza unei fatwa (decret religios) emis împotriva ei, erau gata s-o ucidă, considerând-o încă - în pofida achitării cu formulă deplină care o dezvinovățește complet - o "blasfemiatoare", adică o persoană care a ofensat și a denigrat numele profetului Mahomed.

Guvernul a avut meritul de a face să se respecte sentința dată și a urmărit cu răbdare, la nivel diplomatic, procesul delicat de acordare a azilului politic pentru Asia Bibi, pentru soțul său Ashiq Masih și fiicele lor. Printre diferitele țări occidentale care s-au declarat disponibile să ofere azil femeii (și Italia, Franța, Germania, SUA), a fost Canada care s-a impus cu hotărâre și a pus în aplicare toate instrumentele necesare pentru a formaliza practicile, care includ și primirea și rezidența pentru tutorele familiei Joseph Nadeem, care timp de un deceniu s-a ocupat de instruirea și de găzduirea fiicelor și a soțului lui Asia.

De altfel, deja în noiembrie anul trecut primul ministru canadian Justin Trudeau a confirmat public "tratativele în desfășurare" cu autoritățile din Pakistan, și familia femeii n-a făcut niciodată un mister că preferă o națiune anglofonă, pentru a putea garanta continuitate instruirii fiicelor. Și primul ministru pakistanez Khan a anunțat în urmă cu o lună circa, într-un interviu la BBC, că "în pofida unor complicații" femeia se află în siguranță și va pleca "în următoarele câteva săptămâni". Condamnarea la moarte primită de agricultoarea din Pujab în primul grad, și apoi confirmată în apel, a fost anulată de fapt în mod definitiv și nimic n-o împiedica pe Asia Bibi să-și refacă o viață în străinătate.

Așa cum s-a aflat de către Vatican Insider, au fost două obstacole de depășit în cele șase luni de la eliberarea din închisoare: primul era de natură tehnică, dat fiind că trebuiau pregătite toate documentele necesare pentru expatrierea lui Asia Bibi, a celor din familia sa, a familiei tutorelui Nadeem. Al doilea era de natură politică: pe de o parte, era necesar ca să treacă timp pentru a calma apele în națiune, după manifestarea de piață organizată de grupurile fundamentaliste ca "Tehreek-e-Labaik Pakistan", care s-au opus eliberării lui Asia Bibi, disprețuind orice considerație cu privire la respectarea statului de drept și a Constituției din Pakistan. Trebuie amintit că, după achitare, executivul n-a ezitat să aresteze peste 300 de militanți, inclusiv pe liderul grupului, Khadim Hussain Rizvi.

În al doilea rând, guvernul lui Imran Khan, care atât de mult s-a străduit pentru a pune capăt unui eveniment care timp de un deceniu a aruncat mai mult de o umbră asupra instituțiilor politice din Pakistan și asupra întregii națiuni, a voit asigurări cu privire la faptul ca Asia Bibi, odată fiind în străinătate, să nu devină pradă ușoară a grupurilor, organizațiilor, lobby-urilor, mass-mediei care să mai poată instrumentaliza evenimentul tragic, pentru a arunca altă discreditare asupra guvernului și asupra imaginii Pakistanului, cu consecințe economice și politice pe scena internațională.

Așadar, Asia Bibi se află încă implicată în jocuri și operațiuni mai mari decât ea. Și ca o cetățeană liberă, nu va fi ușor pentru ea să reînceapă o viață nouă în Canada, țară în care, între altele trăiește o numeroasă comunitate de emigrați pakistanezi (musulmani, creștini și hinduși) care numără circa 160 de mii de persoane, bine integrate în societate, concentrate mai ales în zona Ontario. Așadar este previzibil că femeia va continua pentru o perioadă de timp să trăiască în tăcere și în ascundere. Evenimentul său personal, de când a asumat un caracter simbolic - icoană a tuturor celor persecutați din cauza credinței religioase - s-a complicat și s-a transformat într-un calvar. Însă Asia l-a trăit cu spiritul mielului jertfit, având certitudinea că "Dumnezeu n-o va abandona". Și, în sfârșit, Paștele 2019 i-a adus învierea sperată.

(După Vatican Insider, 8 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 616.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat