Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 8 mai 2019

Cateheză despre călătoria apostolică în Bulgaria și Macedonia de Nord

Iubiți frați și surori, bună ziua!

M-am întors ieri, seara, dintr-o călătorie apostolică de trei zile care m-a condus în Bulgaria și în Macedonia de Nord. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat harul să fac aceste vizite și reînnoiesc recunoștința mea autorităților civile din aceste două țări care m-au primit cu mare curtoazie și disponibilitate. Spre episcopi și spre respectivele comunități ecleziale se îndreaptă "mulțumesc"-ul meu cel mai cordial, pentru căldura și devoțiunea cu care au însoțit pelerinajul meu.

În Bulgaria m-a călăuzit amintirea vie a sfântului Ioan al XXIII-lea, care a fost trimis în acea țară în 1925 ca vizitator și apoi delegat apostolic. Animat de exemplul său de bunăvoință și de caritate pastorală, am întâlnit acel popor, chemat să fie punte între Europa Centrală, Orientală și Meridională; cu motoul "Pacem in terris" i-am invitat pe toți să meargă pe calea fraternității; și pe această cale, în mod deosebit, am avut bucuria să fac un pas înainte în întâlnirea cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Neofit, și cu membrii Sfântului Sinod. De fapt, fiind creștini, vocația și misiunea noastră este să fim semn și instrument de unitate, și putem să fim astfel, cu ajutorul Duhului Sfânt, preferând ceea ce ne unește în loc de ceea ce ne-a despărțit sau încă ne desparte.

Bulgaria actuală este unul din ținuturile evanghelizate de sfinții Ciril și Metodiu, pe care sfântul Ioan Paul al II-lea i-a adăugat la sfântul Benedict ca patroni ai Europei. La Sofia, în maiestuoasa catedrală patriarhală "Sfântul Aleksander Nevkij", am stat în rugăciune în fața imaginii sacre a celor doi frați sfinți. Ei, de origine greacă, din Salonic, au știut să folosească în mod creativ cultura lor pentru a transmite mesajul creștin popoarelor slave; au inventat un nou alfabet cu care au tradus în limba slavă Biblia și textele liturgice. Și astăzi este nevoie de evanghelizatori pasionați și creativi, pentru ca Evanghelia să ajungă la cei care încă n-o cunosc și să poată iriga din nou ținuturile în care vechile rădăcini creștine s-au uscat. Cu acest orizont am celebrat de două ori Euharistia cu comunitatea catolică din Bulgaria și am încurajat-o să fie plină de speranță și generatoare. Mulțumesc iar acelui popor al lui Dumnezeu care mi-a demonstrat atâta credință și atâta afect.

Ultimul act al călătoriei în Bulgaria a fost făcut împreună cu reprezentanții diferitelor religii: am invocat de la Dumnezeu darul păcii, în timp ce un grup de copii purtau făclii aprinse, simbol de credință și de speranță.

* * *

În Macedonia de Nord m-a însoțit prezența spirituală puternică a sfintei Maici Tereza de Calcutta, care s-a născut la Skopje în 1910 și acolo, în parohia sa, a primit sacramentele inițierii creștine și a învățat să-l iubească pe Isus. În această femeie, scundă dar plină de forță grație acțiunii Duhului Sfânt, vedem imaginea Bisericii din acea țară și din alte periferii ale lumii: o comunitate mică ce, cu harul lui Cristos, devine o casă primitoare unde mulți găsesc odihnă pentru viața lor. La Memorialul Maicii Tereza m-am rugat în prezența altor lideri religioși și a unui numeros grup de săraci, și am binecuvântat prima piatră a unui sanctuar dedicat ei.

Macedonia de Nord este o țară independentă din 1991. Sfântul Scaun a încercat să susțină drumul său încă de la începuturi. Cu vizita mea am voit să încurajez mai ales capacitatea sa tradițională de a găzdui diferite apartenențe etnice și religioase; precum și angajarea sa în a primi și a ajuta un mare număr de migranți și de refugiați în timpul perioadei critice din 2015 și 2016. Acolo este o mare primire, au o inimă mare. Migranții creează probleme pentru ei, dar îi primesc și îi iubesc, și problemele le rezolvă. Acesta este un mare lucru al acestui popor. Aplauze pentru acest popor.

O țară tânără, Macedonia de Nord, din punct de vedere instituțional; o țară mică și care are nevoie să se deschidă la orizonturi ample fără a pierde propriile rădăcini. Pentru aceasta a fost semnificativ ca tocmai acolo să aibă loc întâlnirea cu tinerii. Tineri și tinere de diferite confesiuni creștine și chiar de alte religii - de exemplu, musulmani -, toți uniți de dorința de a construi ceva frumos în viață. I-am îndemnat să viseze lucruri mari și să intre în joc, ca tânără Agneza - viitoarea Maica Tereza - ascultând glasul lui Dumnezeu care vorbește în rugăciune și în trupul fraților nevoiași. Am rămas impresionat când am mers să vizitez Surorile Maicii Tereza: erau cu săracii și am rămas impresionat de duioșia evanghelică a acestor femei. Această duioșie se naște din rugăciune, din adorație. Ele îi primesc pe toți, se simt surori, mame ale tuturor, fac asta cu duioșie. De atâtea ori noi, creștinii, pierdem această dimensiune a duioșiei, și când nu este duioșie, devenim prea serioși, acri. Aceste surori sunt dulci în duioșie și fac caritatea, dar caritatea așa cum este, fără a o travesti. În schimb, când se face caritatea fără duioșie, fără iubire, este ca și cum peste opera de caritate noi aruncăm un pahar cu oțet. Nu, caritatea este bucuroasă, nu este acră. Aceste surori sunt un exemplu frumos. Dumnezeu să le binecuvânteze, pe toate.

În afară mărturiile tinerilor, la Skopje le-am ascultat pe cele ale preoților și ale persoanelor consacrate. Bărbați și femei care și-au dăruit viața lui Cristos. Pentru ei, mai devreme sau mai târziu, vine ispita de a spune: "Doamne, ce este acest mic dar al meu în fața problemelor Bisericii și ale lumii?". De aceea le-am amintit că un pic de drojdie poate face să crească tot aluatul și un pic de parfum, pur și concentrat, impregnează cu bună mireasmă tot ambientul.

Este misterul lui Isus-Euharistie, sămânță de viață nouă pentru întreaga omenire. La Liturghia pe care am celebrat-o în piața din Skopje, am reînnoit, într-o periferie a Europei de astăzi, miracolul lui Dumnezeu care cu puține pâini și pești, frânte și împărtășite, satură foamea mulțimilor. Providenței sale inepuizabile să încredințăm prezentul și viitorul popoarelor pe care le-am vizitat în această călătorie. Și vă invit pe toți să o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria pentru ca să binecuvânteze aceste două țări: Bulgaria și Macedonia de Nord.

[Bucură-te, Marie...]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 449.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat