Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adio lui Jean Vanier, apărător al demnității celor neputincioși

De Paolo Petrini

S-a stins în cursul nopții, slăbit de un cancer, Jean Vanier de 90 de ani, fondator al lui "L'Arche", comunitate de primire și asistență a persoanelor afectate de deficituri intelective și dezabilități prezentă în 37 de țări. A dat știrea decesului, care a avut loc în sediul comunității pariziene, conducerea asociației fondate de Vanier în 1964, precizând că "a plecat senin, înconjurat de persoane apropiate de el".

Papa Francisc, astăzi în Macedonia de Nord, a fost informat despre moartea sa și "se roagă pentru el și pentru toată comunitatea L'Arche", a declarat directorul ad interim de la Sala de Presă a Vaticanului, Alessandro Gisotti. Jean Vanier l-a întâlnit pe pontif la 21 martie 2014, definindu-l om al zâmbetului și al întâlnirii. La rândul său Francisc, în cadrul Vinerilor Milostivirii, la 13 mai 2016, a vizitat Comunitatea "Chicco" din Ciampino, legată de marea familie "L'Arche".

Născut la Geneva, în Elveția, la 10 septembrie 1928, Vanier a intrat în tinerețe în marina engleză și apoi canadiană, în care a rămas în serviciu timp de opt ani. După o întâlnire iluminantă cu dominicanul Thomas Philippe - capelan al Val-Fleuri, instituție pentru persoane cu handicap în OISE, în hinterlandul parizian - a început o reflecție despre etica lui Aristotel, dezvoltată în teza sa de doctorat. În 1964 a fondat Comunitatea "L'Arche", care de-a lungul anilor a făcut să se nască 150 de locuri de viață împărtășită "între persoane cu deficit intelectiv, angajați care prestează asistența lor și voluntari".

În Franța sunt recunoscute 32 de situri ca structuri socio-medicale. "Artizan al păcii, n-a încetat niciodată să mărturisească bogăția vieții împărtășite și a fraternității cu cei mai fragili. A făcut asta contribuind să redea demnitate și un loc în societate persoanelor cu deficit intelectiv", subliniază conducerea de la "L'Arche".

Timp de patruzeci de ani de activitate neîncetată, Vanier a intervenit în multe conferințe și a publicat circa patruzeci de opere pentru a reafirma rolul esențial al persoanelor cu handicap în construirea unei societăți mai umane. În 1971 a co-fondat rețeaua creștină "Credință și Lumină", constituită astăzi din circa 1500 de comunități de întâlnire în 80 de țări în lume, care organizează momente de rugăciune, pelerinaje și sărbători.

(După Vatican Insider, 7 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 717.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat