Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Bulgaria și Macedonia de Nord
(5-7 mai 2019)

Sfânta Liturghie cu prime Împărtășanii

Biserica Preasfintei Inimi (Rakovsky)

Luni, 6 mai 2019

Iubiți frați și surori, Christos vozkrese!

Sunt fericit să-i salut pe băieții și fetițele de la Prima Împărtășanie, precum și pe părinții, rudele și prietenii lor. Vouă tuturor vă adresez frumosul salut de urare care se folosește și în țara voastră în acest timp pascal: "Christos vozkrese!" Acest salut este exprimarea bucuriei noastre a creștinilor, discipoli ai lui Isus, pentru că El, care și-a dat viața din iubire pe cruce pentru a distruge păcatul, a înviat și ne-a făcut fii adoptivi ai lui Dumnezeu Tatăl. Suntem bucuroși că El este viu și prezent între noi astăzi și întotdeauna.

Voi, dragi băieți și dragi fetițe, ați venit aici din toate colțurile acestei "Țări a trandafirilor" pentru a participa la o sărbătoare minunată, care sunt sigur că n-o veți uita niciodată: prima voastră întâlnire cu Isus în sacramentul Euharistiei. Vreunul dintre voi ar putea să mă întrebe: dar cum putem să-l întâlnim pe Isus, care a trăit în urmă cu atâția ani și apoi a murit și a fost pus în mormânt? Este adevărat: Isus a făcut un act imens de iubire pentru a mântui omenirea din toate timpurile. A rămas în mormânt trei zile, dar noi știm - ne-au asigura apostolii și mulți alți martori care l-au văzut - că Dumnezeu Tatăl său și Tatăl nostru l-a înviat. Și acum Isus este viu, este aici cu noi, de aceea astăzi îl putem întâlni în Euharistie. Nu-l vedem cu acești ochi, dar îl vedem cu ochii credinței.

Vă văd aici îmbrăcați cu tunici albe: acesta este un semn important și frumos, pentru că sunteți îmbrăcați de sărbătoare. Prima Împărtășanie este înainte de toate o sărbătoare, în care îl celebrăm pe Isus care a voit să rămână mereu alături de noi și care nu se va despărți niciodată de noi. Sărbătoare care a fost făcută posibilă grație părinților noștri, bunicilor noștri, familiilor noastre, comunităților noastre care ne-au ajutat să creștem în credință.

Pentru a veni aici, în acest oraș Rakovski, ați parcurs un drum lung. Preoții și cateheții voștri, care au urmărit parcursul vostru de cateheză, v-au însoțit și pe drumul care vă aduce astăzi să-l întâlniți pe Isus și să-l primiți în inima voastră. El, așa cum am ascultat în Evanghelie (cf. In 6,1-15), într-o zi a înmulțit în mod miraculos cinci pâini și doi pești, săturând foamea mulțimii care l-a urmat și l-a ascultat. V-ați dat seama cum a început minunea? De la mâinile unui copil care a adus ceea ce avea: cinci pâini și doi pești (cf. In 6,9). În același mod în care voi ajutați astăzi împlinirea miracolului de a ne reaminti nouă tuturor celor mari prezenți aici prima întâlnire pe care am avut-o cu Isus în Euharistie și de a putea mulțumi pentru acea zi. Astăzi ne permiteți să fim din nou în sărbătoare și să-l celebrăm pe Isus care este prezent în Pâinea Vieții. Pentru că există minuni care se pot întâmpla numai dacă avem o inimă ca a voastră, capabilă de a împărtăși, de a visa, de a mulțumi, de a avea încredere și de a-i cinsti pe ceilalți. A face Prima Împărtășanie înseamnă a voi să fim în fiecare zi mai uniți cu Isus, a crește în prietenia cu El și a dori ca și alții să se poată bucura de bucuria pe care vrea să ne-o dăruiască. Domnul are nevoie de voi pentru a putea realiza miracolul de a ajunge cu bucuria sa la mulți dintre prietenii și rudele voastre.

Dragi băieți, dragi fetițe, sunt bucuros să împărtășesc cu voi acest mare moment și să vă ajut să-l întâlniți pe Isus. Trăiți cu adevărat o zi în spirit de prietenie, spirit de bucurie și fraternitate, spirit de comuniune între voi și cu toată Biserica, ea care, în special în Euharistie, exprimă comuniunea fraternă dintre toți membrii săi. Cartea noastră de identitate este aceasta: Dumnezeu este Tatăl nostru, Isus este Fratele nostru, Biserica este familia noastră, noi suntem frați, legea noastră este iubirea.

Doresc să vă încurajez să vă rugați mereu cu acel entuziasm și acea bucurie pe care o aveți astăzi. Și amintiți-vă că acesta este sacramentul Primei Împărtășanii dar nu al ultimei Împărtășanii. Astăzi amintiți-vă că Isus vă așteaptă mereu. De aceea, vă urez ca astăzi să fie începutul multor Împărtășanii, pentru ca inima voastră să fie mereu ca astăzi, în sărbătoare, plină de bucurie și mai ales recunoștință.

În acest moment Sfântul Părinte a adăugat un colocviu "fără foi" cu copiii, folosindu-se de prezența traducătorului în limba bulgară

Papa Francisc: Dragi băieți și dragi fetițe, vă spun bun-venit! Sunt bucuros să vă văd aici pentru a face Prima Împărtășanie. Vă voi pune o întrebare: sunteți voi bucuroși că faceți Prima Împărtășanie?

Copiii: Da!

Papa Francisc: Sigur?

Copiii: Da!

Papa Francisc: Și de ce sunteți bucuroși? Pentru că vine Isus! Să spunem împreună: "Sunt bucuros pentru că vine Isus".

Copiii: Sunt bucuros pentru că vine Isus!

Papa Francisc: Și voi, uniți cu toții aici pentru a-l primi pe Isus - vă pun o întrebare - voi sunteți aceeași familie?

Copiii: Da!

Papa Francisc: Și cum se numește familia noastră?

Copiii: Biserica.

Papa Francisc: Prenumele nostru este: creștin.

Copiii: Da!

Papa Francisc: Cum este prenumele nostru?

Copiii: Creștin.

Papa Francisc: Bine. Eu în omilie am spus un lucru pe care aș vrea ca voi să vi-l amintiți mereu. Am vorbit despre "cartea de identitate" a creștinului și am spus: "Cartea noastră de identitate este aceasta: Dumnezeu este Tatăl nostru, Isus este Fratele nostru, Biserica este familia noastră, noi suntem frați, legea noastră este iubirea". Acum să repetăm împreună, traducătorul va repeta și să repetăm împreună. Dumnezeu este Tatăl nostru.

Copiii: Dumnezeu este Tatăl nostru.

Papa Francisc: Isus este fratele nostru.

Copiii: Isus este fratele nostru.

Papa Francisc: Biserica este mama noastră, este familia noastră.

Copiii: Biserica este mama noastră, este familia noastră.

Papa Francisc: Noi suntem dușmani...

Copiii: Noi suntem...

Papa Francisc: Este adevărat? Suntem noi dușmani?

Copiii: Nu!

Papa Francisc: Suntem prieteni! Noi suntem prieteni. Toți! Noi suntem prieteni.

Copiii: Noi suntem frați.

Papa Francisc: Legea noastră este iubirea. Toți!

Copiii: Legea noastră este iubirea.

Papa Francisc: Acum va vorbi Isus fiecăruia dintre noi. Astăzi îl veți ruga pe Isus pentru familia voastră, pentru părinții voștri, bunicii voștri, cateheții voștri, preoții voștri, prietenii voștri. Îl veți ruga pe Isus pentru toți aceștia?

Copiii: Da!

Papa Francisc: Foarte bine. Acum să continuăm Liturghia și să ne pregătim pentru a-l primi pe Isus.

***

Înainte de "Mielul lui Dumnezeu", Sfântul Părinte a rostit acest îndemn:

Dragi băieți și dragi fetițe, acum îl veți primi pe Isus. Nu trebuie să fiți distrași, să vă gândiți la alte lucruri, ci să vă gândiți numai la Isus. Veniți la altar pentru a-l primi pe Isus în tăcere; faceți tăcere în inimă și gândiți-vă că este prima dată când Isus vine la voi. După aceea, va mai veni de atâtea alte ori. Gândiți-vă la părinții voștri, la cateheții voștri, la bunicii voștri, la prietenii voștri; și dacă v-ați certat cu cineva, iertați-l din inimă înainte de a veni. În tăcere, să ne apropiem de Isus.

________________

La sfârșitul Liturghiei de la Rakovski

Iubiți frați și surori,

Înainte de a încheia această celebrare, doresc să vă mulțumesc vouă tuturor, începând de la frații episcopi prezenți, preoții, călugărițele și călugării și familiile. Mulțumesc din inimă celor care s-au angajat în pregătire și organizare; precum și celor care nu puteau să participe dar s-au rugat, în special bolnavii și cei mai bătrâni.

Profit de această ocazie pentru a exprima recunoștința mea vie autorităților țării și tuturor celor care în diferite moduri au colaborate pentru buna reușită a vizitei mele.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 474.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat