Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bocșa: Întâlnirea Conferinței naționale a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România

"Cine vrea să devină mare între voi să fie slujitorul vostru și cine vrea să fie primul între voi să fie servitorul vostru" (Mt 10,26-27). În spiritul acestor cuvinte, a fost pregătită și s-a desfășurat întâlnirea Conferinței naționale a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România, în localitatea Bocșa, jud. Caraș Severin, în zilele de 3 și 4 mai 2019, în cadrul căreia a avut loc și alegerea unui nou președinte național.

Întâlnirea a debutat în după-amiaza zilei de 3 mai 2019, cu sfânta Liturghie, concelebrată de Monsenior Johann Dirschl, vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, împreună cu pr. Alin Emil Irimiciuc, paroh al Parohiei Romano-Catolice "Neprihănita Zămislire a Sfintei Fecioare Maria" din Bocșa, și pr. Remus Ghiran, de la Parohia Greco-Catolică "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Turț.

Din Grupa I, au participat:

- din Dieceza de Iași: Ana Doboș (Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Anton Dâscă (Bălțați "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruț (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Angela Dumea (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt"); Paul Demișcă (Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Anca Mânecuță (Onești "Sfinții Petru și Paul"); Marilena Bartic (Iași "Sfântul Anton de Padova"); Petrică Rediu (Tomești "Sfântul Ieremia").

- din Arhidieceza de București: Monica Pereși (Drobeta Turnu Severin "Neprihănita Zămislire"); Cornelia Dragoste (București Conferința "Sfânta Cruce"); Georgeta Răchiteanu (București "Sfântul Anton de Padova"), Rodica Babeu (Câmpulung Muscel "Sfântul Iacob"); Alexandrina Burcea (Târgoviște "Sfântul Francisc de Asisi"); Lucia Fazekas (Slatina "Neprihănita Zămislire").

Din Grupa a II-a, au participat:

- din Dieceza de Timișoara: Eva Maria Peter, președinte național în funcție (Bocșa "Neprihănita Zămislire"); Maria Pop (Timișoara "Sfântul Gheorghe"), Elfride Gheorghița (Reșita "Maria Zăpezii").

- din Arhidieceza de Alba Iulia: Imre Timar (Miercurea Ciuc "Sfântul Toma"); Veronika Balint (Vița "Sfânta Maria").

- din Eparhia Greco-Catolică de Maramureș: Iulia Ghiran (Turț "Maica Milostiva")

După sfânta Liturghie s-au inaugurat festiv lucrările conferinței prin rugăciunea vincențienilor, condusă de îndrumătorul spiritual al uniunii, mesajele de salut din partea gazdelor și ale oaspeților de onoare.

A urmat prezentarea localități Bocșa: istorie (atestare din 1333), a personalităților, a reperelor turistice și culturale ale zonei Bocșa.

Ziua s-a încheiat cu darea de seamă anuală, prezentată de Eva Maria Peter, președintele Uniunii, prezentarea situației financiare, realizată de contabilul Uniunii, și rugăciunea de încheiere, condusă de preotul paroh din Parohia Bocșa.

Ziua alegerilor a debutat cu sfânta Liturghie concelebrată, de preotul Alin Emil Irimiciuc, paroh al Parohiei Romano-Catolice "Neprihănita Zămislire a Sfintei Fecioare Maria" din Bocșa și pr. Petru Păuleț, parohul Parohiei "Sfântul Iacob" din Câmpulung Muscel, animată de vincențienii prezenți, cu dorința ca Duhul Sfânt să ne îndrume spre alegerea persoanei care să împărtășească dragostea plină de compasiune și eliberatoare a lui Cristos, învățătorul și slujitorul săracilor.

A urmat meditația spirituală cu tema "Responsabilitate în viziune creștină" în Biblie, susținută de pr. Petru Pauleț, îndrumătorul spiritual al Uniunii.

Părintele a plecat de la cuvintele: "Între voi să nu fie așa. Dimpotrivă, cine vrea să devină mare între voi să fie sclavul vostru și cine vrea să fie primul între voi să fie servitorul vostru așa cum Fiul Omului nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți!" (Mt 10,26-28) și a continuat prezentarea cu exemple de slujire făcute de Isus (In 13,14).

Ca virtuți în activitatea noastră trebuie să ne caracterizeze hotărârea, perseverența, empatia și curajul: "Au venit la el aducând un paralizat purtat de patru [bărbați]. Și, neputând să-l aducă până la el din cauza mulțimii, au desfăcut acoperișul unde era el și, după ce au făcut o deschizătură, au lăsat în jos targa pe care zăcea paralizatul" (Mc 2,3-5).

Ne-au fost prezentate și cauzele problemei recrutării de voluntari: teama de responsabilitate, preocuparea pentru interesul personal, entuziasm scăzut, spirit de sacrificiu redus, iar pentru atracție/angajare s-a propus: stimularea curiozității, puterea convingerii, formarea sensibilității și a imaginației creative în domeniul social, relațiile sincere, autentice, ospitaliere vor duce în final la însoțire/urmare de cât mai multe persoane.

Prezentare s-a încheiat cu dorința și îndemnul papei Francisc să mergem la periferiile societății, să descoperim Evanghelia și chipul lui Cristos în aproapele, adică să urmăm motoul vizitei papei Francisc în Romania, "Să mergem împreună".

După o scurtă prezentare a programului de viitor, în cazul alegerii ca președinte al uniunii, a celor doua candidate (Mariana Monica Pereși, președinta Conferinței "Neprihănita Zămislire" din Drobeta Turnu Severin și Ana Doboș, președinta Conferinței "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași), Erwin Josef Țigla, președinte de onoare al Uniunii din România și coordonator al Grupei Europa Centru-Est, al Societății internaționale, a condus alegerile pentru noul președinte național al Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România.

Dorința membrilor vincențieni a fost Ana Doboș ca să le fie lider-slujitor.

După felicitările și urările de succes în noua funcție, primite de la cei prezenți, doamna președinte Ana Doboș a mulțumit tuturor și s-a angajat să-l urmeze pe Cristos, luând ca exemplu și imitare spiritualitatea sfântului Vincențiu de Paul. A încheiat folosind dictonul papei Francisc, "Să mergem împreună"... spre slujire!, cu speranță, prin iubire, adevăr, o bună comunicare și colaborare.

Întâlnirea s-a încheiat cu rugăciunea specifică vincențienilor și dorința de a o susține pe noua președinte a Uniunii să promoveze responsabilitatea, solidaritatea și empatia între membri și cu aproapele nostru.

Adrian Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-4 mai: Bocșa: Întâlnirea Conferinței naționale a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România


 

lecturi: 1113.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat