Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Bulgaria și Macedonia de Nord
(5-7 mai 2019)

Regina coeli

Piața "Sfântul Alexander Nevsky" (Sofia)

Duminică, 5 mai 2019

Iubiți frați și surori, "Cristos a înviat!"

Cu aceste cuvinte, din timpuri antice, în aceste ținuturi din Bulgaria creștinii - ortodocși și catolici - își schimbă urările în timpul de Paște: Christos vozkrese! [mulțimea răspunde]. Ele exprimă marea bucurie pentru victoria lui Isus Cristos asupra răului, asupra morții. Sunt o afirmație și o mărturie a inimii credinței noastre: Cristos trăiește. El este speranța noastră și cea mai frumoasă tinerețe din această lume. Tot ceea ce atinge El devine nou, se umple de viață. De aceea, primele cuvinte pe care vreau să vi le adresez fiecăruia dintre voi sunt: El trăiește și te vrea viu! El este în tine, El este cu tine și nu te lasă niciodată. El merge cu tine. Oricât te-ai putea îndepărta tu, alături de tine este Cel Înviat, care încontinuu te cheamă, te așteaptă pentru a reîncepe. Lui nu-i este frică niciodată să reînceapă: mereu ne dă mâna pentru a reîncepe, pentru a ne ridica și a reîncepe. Când te simți bătrân datorită tristeții - tristețea îmbătrânește -, supărărilor, fricilor, îndoielilor și eșecurilor, El va fi acolo pentru a-ți reda forță și speranță (cf. Exortația apostolică post-sinodală Christus vivit, 1-2). El trăiește, te vrea viu și merge cu tine.

Această credință în Cristos înviat este proclamată de două mii de ani în fiecare colț al pământului, prin misiunea generoasă a atâtor credincioși, care sunt chemați să dea totul pentru vestirea evanghelică, fără a ține nimic pentru ei. În istoria Bisericii, și aici în Bulgaria, au fost păstori care s-au remarcat prin sfințenia vieții. Între ei îmi place să-l amintesc pe predecesorul meu, pe care voi îl numiți "sfântul bulgar", sfântul Ioan al XXIII-lea, un păstor sfânt, a cărui amintire este deosebit de vie în această țară, unde el a trăit din 1925 până în 1934. Aici a învățat să aprecieze tradiția Bisericii orientale, instaurând raporturi de prietenie cu celelalte confesiuni religioase. Experiența sa diplomatică și pastorală în Bulgaria a lăsat o amprentă așa de puternică în inima sa de păstor încât l-a condus să favorizeze în Biserică perspectiva dialogului ecumenic, care a avut un impuls însemnat în Conciliul al II-lea din Vatican, voit chiar de papa Roncalli. Într-un anumit sens, trebuie să mulțumim acestei țări pentru intuiția înțeleaptă și inspiratoare a "papei cel bun".

Urmând acest drum ecumenic, peste puțin timp voi avea bucuria de a saluta exponenții diferitelor confesiuni religioase din Bulgaria, care, deși este o țară ortodoxă, este o răscruce în care se întâlnesc și dialoghează diferite exprimări religioase. Prezența plăcută la această întâlnire a reprezentanților acestor diferite comunități indică dorința tuturor de a parcurge drumul, în fiecare zi mai necesar, "de a adopta cultura dialogului drept cale, colaborarea comună drept conduită, cunoașterea reciprocă drept metodă și criteriu" (Document despre fraternitatea umană, Abu Dhabi, 4 februarie 2019).

Ne aflăm aproape de vechea biserică "Sfânta Sofia" și alături de biserica patriarhală "Sfântul Aleksander Nevskij", unde, anterior, m-am rugat în amintirea sfinților Ciril și Metodiu, evanghelizatori ai popoarelor slave. În dorința de a manifesta stimă și afect față de această venerată Biserică ortodoxă din Bulgaria, am avut bucuria de a saluta și a îmbrățișa, anterior, pe fratele meu Sanctitatea Sa Neofit, patriarh, precum și pe mitropoliții din Sfântul Sinod.

Acum să ne adresăm Sfintei Fecioare Maria, Regina cerului și a pământului, pentru ca să mijlocească la Domnul Înviat, ca să dăruiască aceste țări iubite impulsul mereu necesar de a fi țară de întâlnire, în care, dincolo de diferențele culturale, religioase sau etnice, să puteți continua să vă recunoașteți și să vă stimați ca fii ai unuia și aceluiași Tată. Invocația noastră se exprimă cu cântarea vechii rugăciuni Regina Coeli. O facem aici, la Sofia, în fața icoanei Sfintei Fecioare Maria de Nesebar, care înseamnă "Poarta cerului", atât de îndrăgită de predecesorul meu sfântul Ioan al XXIII-lea, care a început s-o venereze aici, în Bulgaria, și a purtat-o cu el până la moarte.

[Cântarea Regina coeli]

Gaude et laetare, Virgo Maria, alleluia.

[Quia surrexit Dominus vere, alleluia]

Oremus.

Deus, qui per resurrectionem Filii tui Domini nostri Iesu Christi mundum laetificare dignatus es, praesta, qu?sumus, ut per eius Genetricem Virginem Mariam perpetuae capiamus gaudia vitae. Per Christum Dominum nostrum. Amen.

[Binecuvântare]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 356.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat