Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Papa Francisc și vocația familiei la iubire"

În fiecare an Oficiul pentru Pastorația Familiei, pe lângă toate activitățile pe care le desfășoară în slujba familiei, după sărbătoarea Învierii, organizează întâlnirea de două zile: "Cu familia la Emaus". Anul acesta, în contextul în care papa Francisc va veni la noi în România, tema propusă a fost: "Papa Francisc și vocația familiei la iubire". Întâlnirea a avut loc în zilele de 4 și 5 mai 2019 la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian. Protagonistele întâlnirii au fost desigur familiile diecezei, cu copiii și câțiva adolescenți.

Invitatul special a fost Preasfințitul Petru Gherghel, și de asemenea, au participat și alți invitați care ne-au împărtășit fiecare, fie mărturii de viață, fie talentul muzical sau ne-au vorbit despre darul vocației și despre papalitate.

Întâlnirea a debutat cu masa de prânz. Apoi, în deschidere, pr. Felician Tiba, coordonator al Oficiului pentru Pastorația Familiei, i-a salutat pe toți cei prezenți și a prezentat programul.

Domnul Ion Costan, învățător pensionar, fostul învățător al părintelui Felician, ne-a prezentat mărturia sa de viață, pornind de la importanța familiei, trecând prin rolul ei de susținător (el trecând printr-o problemă foarte serioasă de sănătate) și terminând cu importanța pe care familia o are în ceea ce privește educația copiilor.

A urmat doamna Andra Cosmovici care la rândul ei a venit în fața familiilor cu o mărturie despre cum poate un om tânăr și fragil să treacă prin etape de nesiguranță, să ajungă la rătăciri, ca mai apoi, în mod misterios, să zărească luminița de la capătul tunelului, să dorească să ajungă spre ea și străbătând-o să ajungă la o credință matură.

Tânăra Andreea Țâmpu, interpretă de folclor din zona Bacău, cu talentul său, a provocat familiile la dans și la voie bună.

Părintele Felician a prezentat 100 de îndemnuri ale papei Francisc pentru familii, cu mici explicații și intervenții, moment la care a participat și Preasfințitul Petru Gherghel. Apoi a urmat sfânta Liturghie celebrată de Preasfințitul, concelebranți fiind pr. Felician, pr. Adrian Blăjuț, pr. Adrian Faraoanu și pr. Tudor Gecașan (coordonator al pastorației familiei din Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș).

După cină a urmat un moment surpriză: fiecare a primit câte un trandafir, dar bucuria primirii a durat foarte puțin pentru că pe o petală fiecare a găsit scris un număr. Era numărul unei întrebări pe care a primit-o și la care a răspuns ulterior, totul într-un moment de excepție, o împărtășire profundă a realității vieții de familie, cu toate bunele și relele ei.

A doua zi, după rugăciunea de dimineață, în fața familiilor au fost prezenți trei seminariști de la Institutul Franciscan din Roman, trei tineri care au vorbit în mod minunat despre carisma franciscană și despre chemarea lor la viața de slujire și de comuniune. Imediat a urmat un invitat care ne-a provocat să-l așteptăm și mai mult pe papa Francisc, părintele Fabian Doboș, care, prin intervenția sa "ne-a plimbat" prin toată istoria papalității, mai ales cea a marelui sfânt Ioan Paul al II-lea, dar și a papei Francisc.

A urmat sfânta Liturghie concelebrată, prânzul, binecuvântarea finală și plecarea spre case. Ca participanții, am fost trimiși în comunitățile noastre să transmitem entuziasmul pe care l-am experimentat în aceste două zile. Mulțumim Domnului și Sfintei Familii de la Nazaret pentru tot!

Eugenia Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-5 mai: Traian: "Papa Francisc și vocația familiei la iubire"


 

lecturi: 853.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat