Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bulgaria, președintele Conferinței Episcopilor din Bulgaria: "Papa va găsi un ținut de pace"

De Luciano Zanardini

În Bulgaria conviețuiesc, în manieră pașnică, diferite credințe. Este suficient să se facă o plimbare în centrul Sofiei pentru a ne da seama că în societatea locală catedrala ortodoxă și cea catolică, sinagoga și moscheea sunt locuri înrădăcinate. Diecezele catolice sunt trei: două de rit latin, dieceza de Sofia-Plovdiv și cea de Nicopoli, și exarhatul apostolic pentru credincioșii de rit oriental care cuprinde teritoriul întregii țări. La 1 ianuarie a intrat în vigoare legea cu privire la culte care de fapt discriminează minoritățile religioase și nu ține în considerație "contribuția însemnată pentru dezvoltarea societății bulgare" adusă de Biserica Catolică. Asta afirmă Monseniorul Christo Proykov, exarh apostolic și președinte al Conferinței Episcopilor din Bulgaria, care explică la Vatican Insider așteptările pentru vizita pontifului din 5-7 mai 2019 care include și etapa din Macedonia.

Monseniore Proykov, care este starea de sănătate a Bisericii din Bulgaria pe care papa Francisc o va vizita peste câteva zile?

Catolicii sunt prezenți în Bulgaria de circa 500 de ani și de-a lungul secolelor au oferit o contribuție însemnată: prima istorie a Bulgariei a fost scrisă de arhiepiscopul Peatr Bogdan; prima tipografie a fost întemeiată de un alt episcop, Filip Stanislavov. După perioada dură a regimului comunist, Biserica catolică din Bulgaria și-a revenit lent: au venit vocațiile locale la preoție și tinerii noștri participă cu entuziasm la ZMT pentru a se simți parte din Biserica universală. Desigur, și aici vin secularismul, relativismul, problemele societăților occidentale... Ca Biserică încercăm să propunem o mărturie evanghelică concretă cu viața noastră zilnică.

Ce atenții puneți în aplicare din punct de vedere pastoral?

Pastorația din Bulgaria este diferită de cea din marile țări catolice, în sensul că este predat catehismul în parohii și nu în școli. Suntem convinși că fundamentele solide ale familiei creștine și educația copiilor, mai întâi acasă și după aceea în parohie, sunt o garanție pentru viitorul Bisericii catolice din Bulgaria. Nu lipsesc și cererile de botez din partea persoanelor adulte: diferiți atei doresc să-l întâlnească pe Domnul în bisericile noastre.

Ce înseamnă a fi o minoritate religioase?

Înseamnă a fi puțini dar dincolo de dificultăți sunt și avantaje. Într-o comunitate mică, oamenii se cunosc mai mult și sunt mai uniți. Din păcate, fiind o minoritate, avem resurse limitate și atunci ne bazăm pe ajutorul de la frații noștri din străinătate.

Eforturile întreprinse pe drumul ecumenic au repercusiuni asupra populației?

În Bulgaria de multe secole conviețuiesc în pace ortodocși, catolici, musulmani, evrei și armeni. În țara noastră nu avem niciun delict pe fond religios. În centrul Sofiei se poate vedea alături de catedrala ortodoxă, catedrala catolică și, la cinci sute de metri, sinagoga și moscheea. Pentru populație ecumenismul, dialogul și toleranța sunt parte din viața zilnică; pentru marile sărbători religioase vecinii de diferite confesiuni se salută reciproc și se invită acasă. Bulgaria este una din puținele țări din lume care nu i-a predat pe evreii săi naziștilor în timpul celui de-al doilea război mondial. Apoi ecumenismul nu este misiunea noastră: depinde de lucrarea Duhului Sfânt, noi suntem numai instrumente slabe în mâinile sale.

Sunteți preocupați pentru efectele legii cu privire la culte?

Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2019. În timp ce în Ddl erau multe texte discriminatorii, amendamentele adoptate sunt acceptabile, ba chiar, după părerea noastră, sunt unele paragrafe pozitive. Rămâne discriminator faptul că confesiunile religioase sunt tratate pe baza numărului de credincioși: acest lucru într-un anumit sens se repercutează asupra minorităților, între care Biserica catolică. Statul se angajează să aloce un ajutor fix pentru Biserica ortodoxă și pentru musulmani, pe locul doi cât privește numărul de credincioși, în timp ce celorlalți va fi destinat un ajutor variabil. Fiind catolici în Bulgaria dorința noastră este să fim tratați ca o confesiune cu o prezență istorică ce a furnizat o contribuție însemnată pentru dezvoltarea societății bulgare.

În fața multelor provocări sociale, ce face sau ce poate să facă Biserica catolică?

După intrarea Bulgariei în UE, standardul de viață a crescut: a venit o anumită bunăstare. Însă mulți tineri au emigrat în străinătate, lăsând familiile lor. Bulgaria în statistici constituie țara cea mai săracă din UE; bătrânii, uneori singuri cu pensii de 50 de euro pe lună, sunt foarte vulnerabili. Din păcate ca Biserică resursele noastre sunt limitate, dar încercăm să facem posibilul. Avem Caritas care acoperă aproape tot teritoriul și este recunoscută de autorități ca un partener de prim nivel: oferă un ajutor migranților, mamelor necăsătorite, neputincioșilor, celor fără casă, etc. Se creează și firme sociale. Apoi, în diferite parohii au apărut inițiative în favoarea celor din urmă: bucătării pentru cei săraci și pentru familiile numeroase, mâncare caldă și haine pentru migranți.

(După Vatican Insider, 2 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 417.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat