Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: PS Petru Gherghel la 29 de ani de la consacrarea episcopală

Miercuri, 1 mai 2019, începând cu ora 17.45, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, PS Petru Gherghel a deschis luna închinată Maicii Domnului prin recitarea devoțiunii sfântului Rozariu, însoțit fiind de pr. Cristian Diac și de pr. Iosif-Claudiu Doboș. Preasfințitul Petru și-a exprimat intenția de a se ruga în mod deosebit pentru Sfântul Părinte papa Francisc și pentru vizita pe care o va desfășura în țara noastră. După recitarea sfântului Rozariu, la ora 18.30, a avut loc sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, însoțit fiind de PS Aurel Percă și de alți preoți care s-au unit în rugăciune, mulțumindu-i Domnului pentru cei 29 de ani întru episcopat ai PS Petru.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Iosif-Claudiu Doboș. Sfinția Sa a subliniat importanța misiunii lui Isus Cristos, așa cum relatează pericopa evanghelică proclamată în cadrul sfintei Liturghii. În acest scurt fragment, spunea părintele, Domnul face de mai multe ori trimitere la credință: "Într-adevăr, atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică". Dacă până acum ne era greu să conciliem dreptatea și milostivirea lui Dumnezeu, iată că prin aceste cuvinte atât de clare și categorice Domnul face lumină. Această lumină purtată de Isus prin cuvintele sale ne spune ce se va întâmpla după moartea noastră. Într-adevăr, fiecare este preocupat de ceea ce se va întâmpla după această viață, este o preocupare a tuturor oamenilor. Această preocupare a fost, este și va fi o preocupare a tuturor culturilor și a religiilor. Voința lui Dumnezeu este clară: oricine crede în Fiul să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Această voință ne-a fost transmisă încă din Vechiul Testament, prin profetul Ezechiel și desăvârșită prin Isus Cristos.

Dar ce înseamnă a avea credință? Ce este credința? Papa Francisc, în enciclica Lumen Fidei, spunea despre credință: "Este o lumină care trebuie redescoperită, o lumină pentru întunericul nostru, o lumină care luminează întregul parcurs al drumului pentru că vine de la Cristos, stea de dimineață care nu apune". Credința este așadar o lumină ce luminează viața noastră, luminează existența noastră. Prin credință, noi recunoaștem că Isus a venit pentru noi și pentru a noastră mântuire. Credința luminează viața și existența noastră. Noi suntem fii în Fiul, răscumpărați de iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Oare este suficientă credința? Este necesar ca credința să fie pusă în practică. Este important să ascultăm cuvintele lui Isus, asemenea Mariei, dar în același timp să acționăm fără odihnă, asemenea surorii sale, Marta. Astăzi începem luna mai, luna florilor, lună închinată sfintei Fecioare Maria, floarea florilor spirituale. În aceeași enciclică, papa Francisc spunea că Maica Domnului este o icoană perfectă a credinței. În mama lui Isus, credința s-a arătat plină de rod. Rodul credinței și a faptelor este bucuria, bucuria credinței.

La sfârșitul Liturghiei, PS Aurel Percă a adresat câteva cuvinte PS Petru Gherghel, atât în nume personal, cât și în numele tuturor preoților și al credincioșilor din dieceză, felicitându-l pentru acești frumoși 29 de ani de slujire rodnică în mijlocul poporului lui Domnului. Episcopului Petru i-a fost înmânat un buchet de trandafiri roșii și i s-a cântat "La mulți ani!"

PS Petru a mulțumit pentru rugăciunea confraților și a tuturor credincioșilor și, asemenea papei Francisc, a cerut credincioșilor să nu fie uitat în rugăciunile acestora. A cerut, de asemenea, să ne rugăm și pentru papa Francisc.

La mulți, fericiți și binecuvântați ani, Preasfințite Petru!
Mulțumim pentru toată grija părintească pe care ne-o purtați
și pentru exemplul de dăruire!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 mai: Iași: PS Petru Gherghel la 29 de ani de la consacrarea episcopală


 

lecturi: 780.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat