Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală

O floare prețioasă în grădina Maicii Domnului

Dacă Maria este floarea florilor spirituale, cinstită pe tot parcursul anului bisericesc și venerată în chip deosebit în luna mai - luna florilor -, înseamnă că toți cei care o iubesc și o prețuiesc pot deveni flori la fel de frumoase în ochii lui Dumnezeu și ai oamenilor, dacă își doresc să devină imagini fidele ale Mamei noastre cerești.

Meditând și admirând viața fericitului episcop martir Anton Durcovici, putem descoperi pe chipul său și în întreaga sa viață frumusețea unui suflet curat și nobil, care a trăit și a crescut în familia sa din Bad Deutsch-Altenburg, sub privirile iubitoare ale mamei sale. În ea se oglindea frumoasa imagine a sfintei Fecioare Maria, cinstită și prețuită în casa soților Francisc și Maria Durcovici ca fiind cea mai frumoasă și mai atrăgătoare floare a lunii mai.

Nelipsită între icoanele ce împodobeau casa părintească, dar mai ales din sufletul și evlavia mamei sale, Maria, farmecul și frumusețea Fecioarei s-au întipărit profund în sufletul copilului, tânărului și, mai târziu, în viața preotului și păstorului Anton, astfel încât a fost mereu însoțit de chipul și ocrotirea Mamei sale cerești. Pe ea a ales-o să-i fie adevărata icoană a iubirii și dăruirii sale atât în perioada de formare, cât mai ales în cea de slujire a poporului încredințat spre păstorire.

Statuia Maicii Domnului de la Lourdes, prezentă atât în casa, cât și în locul de slujire al episcopului de mai târziu, denotă grija lui de a-și modela purtarea și munca după imaginea ei. E frumos să știm că această imagine a Maicii Preacurate l-a însoțit și l-a inspirat mereu să rămână, asemenea Mariei, lăcaș sfânt pentru Isus Cristos, cel care a binevoit să coboare din cer, să se nască și să crească precum un adevărat tezaur ceresc de iubire, de sfințenie și de desăvârșire.

De la sfânta Fecioară Maria a copiat mama fericitului Anton farmecul unei frumuseți cerești pe care, printr-un program neîntrerupt de cinstire și de iubire, a transmis-o tânărului Anton, devenit mai târziu vrednic de a fi ales și cules ca o floare prețioasă, stropită și împodobită de culoarea sângelui, adică asemenea unui trandafir împurpurat în grădina Bisericii noastre din România.

Nu cred că a fost numai o simplă coincidență că fericitul Anton s-a născut în luna mai (ziua a 17-a), și că tot în luna mai a anului 2014, la aceeași dată, a fost așezat în coroana cu flori cerești a calendarului nostru bisericesc, ca o floare înnobilată cu sângele iubirii totale, completând astfel gama florilor spirituale din frumoasa grădină a țării noastre.

Când Sfântul Părinte papa Francisc a stabilit înscrierea episcopului Anton, mărturisitor și martir al credinței, în catalogul fericiților, l-a caracterizat ca fiind o stea, așa cum avea să declare și cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților: "Prin beatificarea episcopului Anton Durcovici se aprinde încă o stea pe bolta cerească a martirilor lui Cristos!" Într-adevăr, o nouă făclie este așezată pe altarul de jertfă și de preamărire a lui Dumnezeu, cel de trei ori sfânt, și o nouă floare este așezată în buchetul sfinților și martirilor poporului nostru. Fericitul Anton a urcat Calvarul, asemenea lui Cristos, pentru a fi răstignit și apoi primit de către Cel Înviat în bucuria veșnică a Ierusalimului ceresc.

Plin de admirație față de acest excepțional episcop, papa Francisc îl numește, în scrisoarea sa apostolică, "păstor plin de zel, apostol al adorației euharistice și mărturisitor eroic al comuniunii cu scaunul lui Petru".

Ne-am bucurat atunci, în ziua de 17 mai 2014, să trăim un asemenea moment de înălțare și să privim cum se dezvelește chipul luminos al episcopului nostru ca o floare aleasă și ca o nouă stea pe bolta Bisericii noastre din Moldova, adică a Biserici noastre locale.

Ne impresionează rugăciunea pe care o îndrepta spre Maica Domnului: "Primește, Fecioară Preasfântă, rugile și suferințele noastre drept ispășire și pentru întoarcerea păcătoșilor, a fraților noștri rătăciți, care atât de mult, prin fărădelegile lor, rănesc Inima Preasfântă a lui Isus și inima ta de mamă. Iartă-i, Mamă îndurătoare, că nu știu ce fac, du-i și pe ei la limanul mântuirii! Dobândește-ne, lor și nouă tuturor, prin bunătatea ta, harul ca într-o zi să fim cu toții în cer împreună cu tine, pentru a cânta milostivirile inimii tale neprihănite și a proslăvi laolaltă bunătatea Preasfintei Treimi". Sunt cuvinte evanghelice care vor să ilustreze credința și încrederea sa în ocrotirea și grija Mamei cerești, cuvinte scrise cu litere de aur și de sânge, izvorâte din inima sa blândă și smerită, atât de asemănătoare cu inima lui Isus și a Mamei noastre, Maria.

Sfințiile Voastre, dragi frați și surori în Cristos,
iubiți cinstitori ai Maicii Domnului
și ai episcopului nostru Anton,

La sfârșitul lunii mai, închinată Maicii Domnului, și la începutul lunii iunie, dedicată inimii preasfinte a lui Isus, Sfântul Părinte papa Francisc ne va vizita țara și va ajunge și la noi. Vrea să ne întâlnească, vrea să ne îndemne să stăm mereu uniți sub brațele Maicii noastre, adorându-l pe Isus, prezent pe altarul catedralei noastre.

Intrând mai întâi în catedrala noastră, papa Francisc, printr-un gest de mare iubire și prețuire, dorește să o onoreze pe Mama noastră comună, patroana și ocrotitoarea noastră cerească, sfânta Fecioară Maria, Regină, și totodată să-i aducă un prinos de cinstire marelui nostru episcop martir Anton, pe care nu demult l-a ridicat la cinstea altarelor. Ne bucurăm că Sfântul Părinte va împărtăși înaintașilor noștri, celor vârstnici și bolnavi, binecuvântarea sa pontificală ca un semn de recunoștință pentru jertfele și iubirea lor, cu care ne-au transmis viața și credința - fundament pentru clipele de azi și garanție pentru viitorul nostru de credință.

Ne bucurăm să-l întâmpinăm și să-l primim apoi în mijlocul nostru, în centrul orașului, unde este așteptat de copiii, adolescenții și tinerii Bisericii noastre, însoțiți de părinții și familiile lor, precum și de pelerinii veniți din toate comunitățile noastre, din întreaga Moldovă și din străinătate, adunați cu toții sub brațele ocrotitoare ale Maicii Sfinte, pentru a primi cuvântul său părintesc și binecuvântarea sa apostolică, animați cu toții de îndemnul "Să mergem împreună!".

Să mergem împreună toți cei prezenți, catolici și de alte confesiuni, autorități și oaspeți din țară și din străinătate, oameni de bunăvoință, dornici să trăiască în armonie și pace! Nu vom uita cuvintele sale, rugăciunea de consacrare a tuturor familiilor, a orașului nostru, Iași, a Bisericii noastre locale, precum și a întregului nostru popor.

Vă invităm, dragi credincioși și cinstitori ai Maicii Domnului, să-l întâmpinăm pe papa Francisc cu mult entuziasm, cu flori în mâini, cu inimi pline de bucurie, ca astfel să arătăm că suntem una!

1 mai 2019

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 801.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat