Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pârgărești: Prima Împărtășanie

În a doua Duminică a Paștelui, 28 aprilie 2019, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora la ora 11.00, celebrată de părintele paroh, Eugen Diac, 25 de copii din Parohia "Sfânta Fecioară Maria Regină", din Pârgărești au avut bucuria de a-l primi pentru prima dată pe Mântuitorul nostru în sfânta Împărtășanie.

Pentru a-l cunoaște pe Domnul nostru Isus Cristos noi trebuie să participăm la întâlnirea duminicală împreună cu frații noștri în credință. Mântuitorul ne spune mereu: "Căci unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo în mijlocul lor" (Mt 18,20). Isus ne asigură de prezența sa permanentă în viața noastră prin aceste cuvinte. Lipsind de la această comuniune, noi, putem să nu mai vedem sensul de a trăi credința în Isus Cristos. Dacă lipsesc o duminică de la această întâlnire cu Mântuitorul și cu frații și surorile mele voi găsi diferite motive ca duminica viitoare să nu particip la comuniunea Bisericii. În evanghelia de astăzi îl vedem pe Toma că atunci când Isus a venit în prima zi a săptămânii în mijlocul discipolilor el nu era prezent. Chiar dacă frații îi spun că: "L-am văzut pe Domnul!", el nu crede. Se împotrivește cuvintelor spuse de frații lui, chiar le impune anumite condiții pentru a crede în prezența Mântuitorului în mijlocul lor. În momentul în care participă la întâlnirea duminicală Toma nu mai are nevoie de dovezi pentru a crede. Simpla prezență a lui Isus Cristos în mijlocul lor este suficientă pentru a crede. Asemenea lui Toma putem fi și noi!

Prima Sfântă Împărtășanie este prima întâlnire personală și reală pe care micul creștin o are cu Isus Cristos. El participă pentru prima dată la banchetul ceresc. Euharistia este o întâlnire mereu actuală și personală cu Răscumpărătorul nostru. Iar Mântuitorul vrea să ne întâlnească pe fiecare în parte. Vrea să facă parte din viața noastră. El ne așteaptă zilnic la sfânta Liturghie pentru a se întâlni cu noi. Dorește să ne asculte necazurile și bucuriile. Isus Cristos nu așteaptă delegați, ci ne așteaptă pe noi. Euharistia este singurul loc unde, noi, creștinii îl găsim pe Isus Cristos viu în mijlocul nostru.

Prima Sfântă Împărtășanie este o sărbătoare a bucuriei. O sărbătoare a comunității. În această zi minunată acești îngerași s-au rugat, au cântat, au proclamat Cuvântul Domnului, au spus poezii și i-au oferit Mântuitorului bucuria. Ei au fost însoțiți de părinți, de rude și de cei apropiați. Iar comunitatea a fost alături de ei prin rugăciune, mai ales, prin Sfântul Rozariu. Prima persoană care luptă pentru noi ca să-l întâlnim pe Isus Cristos este Mama lui. Sfânta Fecioară Maria, Mama noastră cerească, în continuu se roagă pentru ca noi să avem ocazia să ne întâlnim cu Fiul ei. Regina noastră mereu va mijloci pentru noi.

"Este cea mai frumoasă zi din viața mea", au spus copiii!

Ștefan Lenghen


 

lecturi: 339.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat