Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (28 aprilie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. In 20,19-31) relatează că, în ziua de Paște, Isus le apare discipolilor săi în cenacol, seara, aducând trei daruri: pacea, bucuria, misiunea apostolică.

Primele cuvinte pe care el le spune sunt: "Pace vouă" (v. 21). Cel Înviat aduce pacea autentică, pentru că prin jertfa sa pe cruce a realizat reconcilierea dintre Dumnezeu și omenire și a învins păcatul și moartea. Aceasta este pacea. Discipolii săi erau cei dintâi care aveau nevoie de această pace, pentru că, după prinderea și condamnarea la moarte a Învățătorului, au căzut în rătăcire și în frică. Isus se prezintă viu în mijlocul lor și, arătând rănile sale - Isus a voit să păstreze rănile sale - în trupul glorios, dăruiește pacea ca rod al victoriei sale. Însă în seara aceea nu era prezent apostolul Toma. Informat despre acest eveniment extraordinar, el, incredul în fața mărturiei celorlalți apostoli, pretinde să verifice personal adevărul a ceea ce ei afirmă. După opt zile, adică exact ca astăzi, se repetă apariția: Isus vine în întâmpinarea incredulității lui Toma, invitându-l să atingă rănile sale. Ele constituie izvorul păcii, pentru că sunt semnul iubirii imense a lui Isus care a înfrânt forțele ostile omului, păcatul, moartea. Îl invită să atingă rănile. Este o învățătură pentru noi, ca și cum Isus ne-ar spune nouă tuturor: "Dacă tu nu ești în pace, atinge rănile mele".

A atinge rănile lui Isus, care sunt multele probleme, dificultăți, persecuții, boli ale atâtor oameni care suferă. Tu nu ești în pace? Mergi, mergi ca să vizitezi pe cineva care este simbolul rănii lui Isus. Atinge rana lui Isus. Din acele răni izvorăște milostivirea. Pentru aceasta astăzi este duminica milostivirii. Un sfânt spunea că trupul lui Isus răstignit este ca un sac de milostivire, care prin răni ajunge la noi toți. Noi toți avem nevoie de milostivire, știm asta. Să ne apropiem de Isus și să atingem rănile sale în frații noștri care suferă. Rănile lui Isus sunt o comoară: de acolo iese milostivirea. Să fim curajoși și să atingem rănile lui Isus. Cu aceste răni el stă în fața Tatălui, le arată Tatălui, ca și cum ar spune: "Tată, acesta este prețul, aceste răni sunt ceea ce eu am plătit pentru frații mei". Cu rănile sale Isus mijlocește în fața Tatălui. Ne dă nouă milostivirea dacă ne apropiem și mijlocește pentru noi. Să nu uităm rănile lui Isus.

Al doilea dar pe care Isus îl aduce discipolilor este bucuria. Evanghelistul prezintă că "discipolii s-au bucurat văzându-l pe Domnul" (v. 20). Și este și un verset, în versiunea lui Luca, ce spune că de bucurie nu le venea să creadă. Și nouă, când eventual ni s-a întâmplat ceva incredibil, frumos, ne vine să spunem: "Nu pot să cred, acest lucru nu e adevărat!". Așa erau discipolii nu puteau să creadă de bucurie. Aceasta este bucuria pe care ne-o aduce Isus. Dacă tu ești trist, dacă tu nu ești în pace, privește-l pe Isus răstignit, privește-l pe Isus înviat, privește rănile sale și ia acea bucurie.

Și apoi, în afară de pace și de bucurie, Isus aduce în dar discipolilor și misiunea. Le spune: "După cum m-a trimit pe mine Tatăl, vă trimit și eu pe voi" (v. 21). Învierea lui Isus este începutul unui dinamism nou de iubire, capabil să transforme lumea cu prezența Duhului Sfânt.

În această a doua duminică a Paștelui, suntem invitați să ne apropiem cu credință de Cristos, deschizând inima noastră la pace, la bucurie și la misiune. Dar să nu uităm rănile lui Isus, pentru că de acolo ies pacea, bucuria și forța pentru misiune. Să încredințăm această rugăciune mijlocirii materne a Fecioarei Maria, regina cerului și a pământului.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

Ieri la La Rioja, în Argentina, au fost proclamați fericiți Enrique Angel Angelelli, episcop diecezan, Carlos de Dios Murias, franciscan conventual, Gabriel Longueville, preot fidei donum, și Wenceslao Pedernera, catehet, tată de familie. Acești martiri ai credinței au fost persecutați pentru cauza dreptății și a carității evanghelice. Exemplul lor și mijlocirea lor să susțină îndeosebi pe cei care lucrează pentru o societate mai dreaptă și solidară. Unul dintre ei era francez, a mers ca misionar în Argentina. Ceilalți trei, argentinieni. Să-i aplaudăm pe noii fericiți, toți!

Vă invit să vă uniți cu rugăciunea mea pentru refugiații care se află în centrele de detenție din Libia, a căror situație, deja foarte gravă, este făcută și mai periculoasă de conflictul aflat în desfășurare. Fac apel pentru ca în special femeile, copiii și bolnavii să poată fi evacuați cât mai curând prin coridoarele umanitare.

Și să ne rugăm și pentru cei care și-au pierdut viața sau au îndurat daune grave datorită recentelor inundații în Africa de Sud. Și acestor frați ai noștri să nu le lipsească solidaritatea noastră și sprijinul concret al comunității internaționale.

Vă salut pe voi toți, credincioși romani și pelerini din Italia și din atâtea țări, îndeosebi credincioșii din Tlalnepantla (Mexic), tinerii din Valencia, studenții din Tricase, adolescenții din Arcore și cei din Carugo; credincioșii din Modugno și din Genova. Un salut special pelerinajului diecezan al familiilor din Arhidieceza de Trani-Barletta-Bisceglie, precum și cinstitorilor Îndurării Divine adunați astăzi în biserica "Santo Spirito in Sassia".

Fraților noștri și surorilor noastre din Bisericile orientale care astăzi, conform calendarului iulian, celebrează Sfântul Paște, le adresez urări cordiale. Domnul înviat să le dăruiască bucurie și pace! Și aplauze și pentru toți catolicii și ortodocșii orientali, pentru a le spune: "Paște fericit!".

În sfârșit, mulțumesc tuturor celor care în această perioadă mi-au trimis mesaje de urări pentru Paște. Le răspund din inimă invocând tot binele pentru fiecare și pentru fiecare familie.

Duminică frumoasă tuturor! Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 379.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat