Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În Vatican se discută despre amenințarea naționalistă la nivel global

De Francesco Peloso

"Astăzi lumea trebuie să înfrunte amenințarea crescândă a unei renașteri naționaliste, a cărei ideologie exclusivistă duce în mod inevitabil la refuzarea reciprocă și la o conflictualitate continuă. Și totuși însăși istoria omenirii ne învață că, atunci când națiunile pun în comun propriile potențialități, ele pot să coexiste, să coopereze și chiar să prospere împreună". Acesta este nucleul problemelor în centrul următoarei adunări planare a Academiei Pontificale de Științe Sociale programată în Vatican de la 1 la 3 mai 2019, care are ca titlul "Națiune, stat, stat națiune".

Organismul vatican, din care fac parte studioși și academicieni din orice parte a lumii, se măsoară de mult timp cu câteva dintre principalele probleme sociale din timpul nostru: de la migrații, la mediu, la răspândirea crimei organizate la nivel mondial, la problemele legate de finanțe ca motor al globalizării. Nu trebuie uitat, în acest sens, că la începutul lui martie papa l-a numit pe Stefano Zamagni ca nou președinte al Academiei. Zamagni, economist catolic, profesor la Universitatea din Bologna, se ocupă printre altele de raportul dintre economie și etică, de economie civilă și de economie internațională.

În afară de asta, cele trei zile de studii despre naționalism vor fi marcate și de o audiență a participanților la întâlnire cu papa Francisc în dimineața de joi, 2 mai. Evenimentul constituie un moment de discuție cu caracter general, de fapt vor fi trecute în revistă de diferiți studioși situații diferite unite însă de o realitate comună: întoarcerea naționalismului ca ideologie. Se vor confrunta glasul care provin din Europa, cu cazurile din Anglia și Catalunia, la India, la naționalismul și imperialismul rus care reînvie, la legătura dintre teoriile statului și națiunii și teologia catolică. În același timp nu poate fi ignorat că întâlnirea are loc la distanță de câteva săptămâni de la alegerile europene, întâlnire care apare puternic influențată de creșterea de mișcări și partide naționaliste și populiste în interiorul cărora se mișcă curente adesea xenofobe și antidemocratice care au provocat alarmă și preocupare în Vatican.

Persoana umană în centru

"Biserica - se mai citește în textul care prezintă conținuturile adunării plenare a Academiei Pontificale de Științe Sociale - se inspiră din două principii inseparabile care sunt cufundate în înseși dinamica istoriei umane și merg mult dincolo de actualele practici politice: unitatea neamului omenesc și destinația universală a bunurilor pământului". Este vorba de două principii care "nu se contrazic, ci ilustrează viziunea creștină fundamentală conform căreia persoana umană, și nu grupul etnic sau națiunea sau statul național, este considerată referința ultimă a întregii organizări sociale".

Provocările globale cer cooperare mai mare

Perioada istorică pe care o străbatem este descrisă astfel în text: "În faza actuală a dezvoltării sale, omenirea dispune de toate mijloacele tehnice posibile pentru a se organiza în mod cooperativ și pașnic". Totuși "mentalitatea este încă plăsmuită de stereotipuri de excludere a «celuilalt». De fapt, asistăm la o tendință preocupantă a națiunilor sau a statelor-națiuni să se închidă, insistând asupra presupuselor lor interese". În acest context "globalizarea și migrațiile inspiră teama că națiunile pot să piardă identitatea lor culturală și independența lor politică". Dimpotrivă, se observă, "provocări ca ecologia și, îndeosebi, schimbările climatice, traficul de persoane, energia, apărarea, reglementarea economiei globalizate nu pot să fie înfruntate exclusiv de state naționale suverane în competiție între ele".

Tot despre aceste teme și probleme intervine de mult timp și La Civiltà Cattolica, revistă istorică a iezuiților italieni din totdeauna foarte apropiată de Sfântul Scaun. Recent, într-un editorial semnat de părintele Drew Christiansen, cu titlul "Catolicismul în fața ordinii mondiale antidemocratice", examinarea a atins atât situația europeană cât și cea mondială. După ce a amintit că însăși instituția Uniunii Europene a fost "dorită de Pius al XII-lea și punerea în practică de lideri catolici după al doilea război mondial (Konrad Adenauer, Robert Schuman, Jean Monnet și Alcide De Gasperi) pentru a preveni războiul și a garanta pacea după două conflicte mondiale, prin integrarea economică", în text se aruncă o privire asupra prezentului și asupra rolului catolicismului.

Principiile de subsidiaritate și solidaritate

"Într-o epocă de populism naționalist - afirmă La Civiltà Cattolica - apărarea lui governance globală din partea Bisericii va trezi desigur suspiciuni. Însă obiectivul său este o dezvoltare egală și inclusivă". Așadar "propunerile papilor și ale Sfântului Scaun în această direcție sunt prezentate mereu împreună cu principiul de solidaritate" (problemă aflată tot în centrul întâlnirii din Vatican). "Așa cum a scris Ioan al XXIII-lea în Pacem in terris - se mai observă - puterile publice ale comunității mondiale au «scopul de a contribui la crearea, pe plan mondial, a unui ambient în care puterile publice ale fiecărei comunități politice, respectivii cetățeni și corpurile intermediare să poată desfășura misiunile lor, să îndeplinească îndatoririle lor, să exercite drepturile lor cu siguranță mai mare»". "Biserica - se explică - nu uită niciodată că toate persoanele aparțin unicei familii umane voite de Dumnezeu și că toate, oricare ar fi națiunea lor de proveniență, au obligații de solidaritate universală".

Un climat de disprețuire a celuilalt

În viitorul apropiat, este concluzia, "provocarea fundamentală pe care Biserica va trebui să o susțină va fi aceea de a apăra demnitatea persoanei umane și integritatea creației într-un climat de șovinism, xenofobie și dispreț față de celălalt". Totuși "Biserica nu va fi singură în această acțiune, din moment ce ordinea liberală a dat naștere la multe instituții, grupuri de voluntariat și mișcări, care la rândul lor vor putea acționa în numele binelui comun".

(După Vatican Insider, 27 aprilie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1466.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat