Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Beatificarea martirilor din La Rioja: "Este Evanghelia care se face viață și trup"

De Bruno Desidera

Va fi o zi istorică, sâmbătă 27 aprilie 2019, la ora locală 10.00, pentru toată Biserica argentiniană, și îndeosebi pentru Dieceza de La Rioja, oraș nord-occidental la poalele Anzilor, municipiu reședință al provinciei omonime. Episcopul Enrique Angelelli, botezat de mulți ca "Romero argentinian", ucis "in odium fidei" la 4 august 1976 în timpul perioadei teribile a dictaturii militare, va fi beatificat. Ritul, care va fi celebrat în parcul citadin din La Rioja, nu se va referi numai la episcopul Angelelli, ci și preoții Carlos Murias și Gabriel Longueville și laicul Wenceslau Pedernera, uciși de "oameni cu glugă" aflați în slujba dictaturii cu puține zile înainte de episcopul lor. Un preot diecezan francez, un călugăr, un laic și un episcop. Vocații diferite, dar toți fericiți, pentru că toți sunt martiri, victime ale acelorași călăi.

Profilul celor patru martiri. Părintele Carlos Muria, călugăr din ordinul fraților minori conventuali, și părintele Gabriel Louguenville, preot diecezan francez, lucrau în Parohia "San Salvador" la Chamical, erau aproape de bătăliile lui campesinos, lucrau pentru demnitatea lor și pentru dreptatea socială. La 18 iulie 1976 au fost "săltați" în timp ce luau cina într-un convent de surori, torturați și uciși.

Aceeași soartă i-a revenit lui Wenceslau Pedernera, soț și tată a trei copii, lider al Mișcării rurale a Acțiunii Catolice argentiniene, activ în parohia din Candelaria a Sańogasta. A fost omorât la ieșirea din casă, în fața soției și a copiilor, în noaptea de 25 iulie 1976.

La 4 august 1976, câteva zile după aceea, Monseniorul Enrique Angelelli se întorcea la La Rioja de la Chamiscal. Avea cu el un dosar despre moartea celor doi preoți uciși la 18 iulie. Mașina Fiat 125 era condusă de părintele Arturo Aldo Pinto, de-a lungul unei străzi expuse și pline de turnante, când un Peugeot 404 s-a apropiat și a împins în mod deliberat Fiat-ul în prăpastie. Trebuia să apară un accident, însă părintele Pinto s-a salvat și a fost în măsură să relateze ce s-a întâmplat. A trebuit să se aștepte anul 2014 pentru o sentință clară, în care se afirmă "cu certitudine" că Monseniorul Angelelli a fost ucis.

Episcopul: "O mare bucurie". "Trăim o mare bucurie - spune episcopul de La Rioja, Mons. Dante Braida. Multe persoane lucrează pentru beatificarea și pentru multele evenimente colaterale. Participă la această sărbătoare foarte multe persoane din toată Argentina, dar și din restul continentului și din alte părți ale lumii. Monseniorul Angelelli era o persoană foarte cunoscută, atâția călugări și laici l-au urmat pentru a împărtăși lucrarea sa pastorală aici la La Rioja". Priveghieri și diferite momente de aprofundări se țin în aceste zile la Chamiscal, la Sańogasta și, desigur, în capitala regiunii. Aici, în "Piața 25 Mai" au fost amenajate patru corturi, unul pentru fiecare martir.

Mesajul Evangheliei se face trup. "În vederea acestui eveniment - spune la agenția SIR părintele Pablo Delgado, coordonator al Comisiei pentru liturgia beatificării - toate parohiile au fost implicate, chiar și cele mai mici". Sâmbătă ritul va fi prezidat de cardinalul Angelo Becciu, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților. "În total - continuă părintele Delgado - vor fi 46 de episcopi din toată lumea". Preotul continuă scoțând în evidență o caracteristică a mesajului care vine de la martiri: "Reprezintă patru stări de viață diferite, dar comunică același mesaj, Evanghelia care se face viață, se face trup. Văd că și tinerii sunt atrași de claritatea și de forța acestui exemplu". Reflectează părintele Delgado: "Astăzi, desigur, în Argentina trăim timpuri diferite, este democrație. Însă situația în acest moment este dificilă și rămâne angajarea concretă de a acționa pentru dreptate și alături de cei mai săraci".

Cunoașterea și stima lui Bergoglio. O mărturie directă despre stilul pastoral al Monseniorului Angelelli, dar și despre marea stimă pe care a avut-o mereu față de el actualul papă Francisc, vine la Agenția SIR de la un preot care l-a cunoscut direct pe episcopul de La Rioja, părintele Roberto Queirolo, de trei ori administrator diecezan în momentele de succesiune a episcopului. "Am fost încardinat la La Rioja când Mons. Angelelli era episcop - amintește el. Și am avut marea emoție de a fi numit de episcop, în ultima zi a vieții sale, paroh de Chamical, în locul preoților uciși. Avea claritate intelectuală, era în același timp contemplativ și practic, studios și muncitor pe ogoare, brațele erau cufundate în pământ și capul era îndreptat spre cer". Opera sa pastorală s-a concentrat în implantarea Conciliului al II-lea din Vatican: "A însuflețit GIOC, Tineretul Muncitor Creștin, și Pastorația pământului. A fost mai întâi auxiliar de Cordoba și apoi a fost numit episcop la La Rioja.

Aici au venit șapte congregații călugărești, chemate pentru a pune Conciliul în practică. A știut să se identifice cu istoria, ducând Evanghelia în condiția timpului. A fost curajos, moartea sa i-a fost anunțată clar și știa cu certitudine că sfârșitul său a fost decretat".

Monseniorul Angelelli era în contact frecvent cu provincialul de atunci al iezuiților, Jorge Mario Bergoglio. Așa cum a documentat jurnalistul Nello Scavo în cartea sa "Lista lui Bergoglio", episcopul i-a încredințat conducătorului iezuiților argentinieni trei seminariști tineri care-și riscau viața, pentru ca să îi salveze. Părintele Queirolo adaugă: "Ca arhiepiscop de Buenos Aires, cardinalul Bergoglio a venit la La Rioja, a trecut prin Chamiscal, apoi s-a întors la a 30-a aniversare a morții Monseniorului Angelelli, cu acea ocazie am vorbit cu el. La puțin timp după aceea, ca administrator diecezan, am participat la adunarea Conferinței Episcopilor din Argentina. Fiecare intervenție trebuia să dureze trei minute, dar când a venit rândul meu și am vorbit despre Angelelli m-am lungit și am fost întrerupt. Atunci, cardinalul Bergoglio a intervenit și a cerut să-mi fie acordat timpul care îmi era de trebuință!"

(După Agenția SIR, 26 aprilie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 402.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat