Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Salut adresat tinerilor din Dieceza de Aire et Dax (Franța) (25 aprilie 2019)

Dragi prieteni, bună ziua! Bonjour!

Sunt foarte bucuros să vă primesc cu ocazia pelerinajului vostru la Roma. Mulțumesc episcopului vostru, Monseniorul Souchu, pentru cuvintele sale. Vă salut cu afect și, prin intermediul vostru, exprim apropierea mea spirituală de tinerii și de toți credincioșii din Dieceza de Aire et Dax.

Aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru inițiativa responsabililor pastorației tineretului care, cu sprijinul episcopului vostru, v-au propus să trăiți aceste "Zile ale Tineretului din Landes". Este o ocazie frumoasă care vă este oferită pentru a reînsufleți în voi darul credinței, aici, la Roma, la apostolii Petru și Paul și toți acei martori, între care unii tineri, care au îndurat martiriul pentru că au ales să rămână fideli lui Isus Cristos. Acest lucru este și mai important pentru că multe persoane cred că astăzi este mai dificil să se declare creștini și să trăiască credința în Cristos. Și voi trăiți cu siguranță experiența acestor dificultăți, care devin uneori încercări. De fapt, contextul actual nu este ușor, și din cauza problemei dureroase și complexe a abuzurilor comise de membri ai Bisericii. Totuși, aș vrea să vă repet că astăzi nu este mai dificil decât în alte epoci ale Bisericii: este numai diferit, dar nu este mai dificil. De aceea, profitați de acest pelerinaj pentru a redescoperi că Biserica, ai cărei membri sunteți, "merge de două mii de ani, împărtășind bucuriile și speranțele, tristețile și neliniștile oamenilor. Și merge așa cum este, fără a recurge la nicio chirurgie estetică" (Exortația apostolică post-sinodală Christus vivit, 101). De fapt, privindu-vă pe voi, recunosc lucrarea Domnului Isus care nu abandonează Biserica sa și care îi permite, grație tinereții voastre, entuziasmului vostru și talentelor pe care el vi le-a încredințat, să se reînnoiască și să reîntinerească în diferitele faze ale istoriei sale lungi.

Dragi prieteni, cu ajutorul și sprijinul păstorilor voștri, al surorilor și fraților voștri mai mari în credință, și cu exemplul sfinților care au înfruntat dificultățile proprii din timpurile lor, vă încurajez să rămâneți uniți cu Domnul Isus prin ascultarea Cuvântului, practica sacramentală, viața fraternă și slujirea celorlalți. În Biserică, sfântă și compusă din păcătoși, să puteți recunoaște care este acel cuvânt, acel mesaj al lui Isus pe care Dumnezeu vrea să-l adreseze lumii prin viața voastră în ceea ce are ea unic (cf. Exortația apostolică Gaudete et exsultate, 24). După imaginea copacului emblematic din regiunea voastră, pinul din Landes, care a permis să se vindece zone mlăștinoase, înrădăcinați-vă în iubirea lui Dumnezeu pentru a face în așa fel încât, acolo unde trăiți, Biserica să fie iubită. Da, lăsați-vă transformați și reînnoiți de Duhul Sfânt pentru a-l duce pe Cristos în orice loc și a mărturisi bucuria și tinerețea Evangheliei! Și, după exemplul sfântului Vincențiu de Paul, landez ca și voi, faceți vizibilă iubirea de care Dumnezeu v-a umplut, iubind "cu forța brațelor și sudoarea frunții"! În acest sens fiți mereu constructori de punți între persoane, încercând să faceți să crească o cultură a întâlnirii și a dialogului, pentru a contribui la venirea unei fraternități umane autentice! Cu atenția voastră față de cei mici și față de cei săraci, puteți aprinde stele în noaptea celor care, în diferite moduri, sunt încercați. Puteți manifesta, cu gesturile și cuvintele, că "Dumnezeu este mereu noutate, [...] [și că] ne conduce acolo unde se află umanitatea mai rănită și unde ființele umane, dedesubtul aparenței superficialității și conformismului, continuă să caute răspunsul la întrebarea cu privire la sensul vieții" (ibid., 135). Mă bazez pe voi. Biserica are nevoie de elanul vostru, de intuițiile voastre, de credința voastră, de curajul vostru!

Cu această speranță, vă încredințez Domnului, prin mijlocirea Fecioarei Maria, Sfânta Fecioară Maria de Buglose, și a sfântului Vincențiu de Paul. Dau binecuvântarea apostolică vouă și tuturor credincioșilor din Dieceza de Aire et Dax. Și, vă rog, rugați-vă pentru mine precum și eu mă rog pentru voi! Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 430.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat