Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Paștele în comunitatea Ciugheș

Satul Ciugheș este satul sufletului meu. Este satul în care am văzut lumina zilei într-o dimineață de martie, în mirosul de pământ reavăn de pe care abia se topise zăpada iernii. Înconjurat de munți și scăldat de apa Ciugheșului, acest sătuc de munte își duce existența de multe decenii.

Tăcut și credincios, sătucul meu mă așteaptă an de an să revin cu familia, la sărbătoarea Paștelui.

Aș vrea să sorb din apa vie
Din mare să devin iar mic.
Și-n zile de copilărie,
Să retrăiesc de Paște un pic.
Dar nu oriunde aș vrea să fiu,
Ci doar acolo-n satul meu!
Unde românul, plin de sacru,
Este vecin cu Dumnezeu.

Sâmbătă, 20 aprilie 20159, ora 21.00 - Noaptea Învierii

Peste Ciugheș s-a așternut întunericul. Creștinii în grupuri compacte vin din toate văile la slujba de Înviere. Pe o cotă, la 800 metri est de sfântul lăcaș, în întunericul nopții o cruce uriașă din lămpi de neon (Crucea Bogdanilor - nume generic dat de oamenii satului) tronează valea Ciugheșului de parcă ar spune: "Fiți fără teamă! Sunt aici cu voi!".

În fața bisericii pe o vatră, licărește un foc. Este focul ce va da creștinilor comunității "Lumina lui Cristos". Apar în procesiune preoții și ministranții, cu lumânarea pascală. Cei doi preoți se roagă, după care aprind lumânarea. Pe rând, toți credincioșii aprind candele și pătrund în biserică.

În sfântul lăcaș este întuneric. Licăresc doar lumânările creștinilor. Se citesc lecturi din Cartea Genezei, Cartea Exodului și cărțile proorocilor. Toate lecturile au fost prezentate de către tineri din comunitate, elevi de școală, elevi de liceu, studenți și mame de copii.

Sfânta Liturghie este celebrată de parohul comunității, preotul Anton Egner. După cele nouă lecturi, de microfon s-a apropiat parohul Anton Egner. Din vocea lui baritonală a răsunat psalmul "Voi schimba inima voastră".

Versurile, acordurile psalmului, precum și lumina din biserică ce creștea treptat în intensitate anunța momentul culminant. Când s-au sfârșit ultimele acorduri ale psalmului și lumina a ajuns la intensitatea maximă, preotul a rostit "Gloria in excelsis Deo".

Clopotele bisericii, orga, clopoțeii de argint ale ministranților răsunau prelung. Toate anunțau Învierea Mântuitorului. Corul bisericii acompaniat de orgă și întreaga asistență cântau "Aceasta e ziua cea mare, Cristos din mormânt a înviat". Pe fețele oamenilor a apărut zâmbetul și bucuria. A fost un moment sublim! Cutremurător!

A urmat sfințirea apei de botez. Cu acea apă sfințită, a doua zi de Paști a fost botezat un prunc. La sfârșitul predicii parohul Anton Egner a spus: "Vechea sărbătoare a Paștelui, memorial al eliberării poporului ebraic din sclavie, ajunge aici la împlinirea sa: cu învierea sa, Isus Cristos ne-a eliberat din sclavia păcatului și a morții și ne-a deschis trecerea spre viața veșnică".

Privesc la Crucea Bogdanilor de pe munte. În dreapta crucii apare astrul nopții - luna, în toată plinătatea ei. Este prima duminică, de după luna plină, de după echinocțiul de primăvară. Este ora 00.00. Este sfânta zi de Paști. De trei milenii și jumătate în această noapte, luna este plină, amintind de exodul evreilor peste Marea Roșie conduși de Proorocul Moise. Această frază mi-e drag s-o repet și sper ca din ea cititorii (cei care încă nu cunosc) să înțeleagă stabilirea acestei Sfinte Sărbători creștine.

Duminică, 21 aprilie 2019 - Duminica Învierii

Sfântul lăcaș este arhiplin. Au venit la sfânta Liturghie cei plecați din sat cu părinții lor, copii, bătrâni, bărbați, femei și creștini de alte confesiuni. Parohul Anton Egner se află în mijlocul corului, de unde face ca minunatele cântări să ajungă în inimile oamenilor. Clapele orgii sunt mângâiate maiestuos de Lucian Afilipoaie, venit de pe meleagurile dulcii Bucovine, de la Fălticeni, să ne încânte cu acordurile ei pentru a ne face sărbătoarea mai frumoasă.

Liturghia este oficiată de preotul vicar Cristian Nistor. Biserica și altarul arată superb cu multitudinea de flori și podoabe adecvate Paștelui. Un grup de tineri oferă daruri de Paște: potirul, vinul, pâinea, flori, lumina lumânării, precum și un miel alb plăpând, purtat în brațe de Iosif, fiul octogenarului Dumitru Fabian, fost dascăl al comunității noastre multe decenii la rând. Tatăl tânărului Iosif abia zămbind se afla în sfântul lăcaș.

În predica sa preotul Cristian Nistor, referitor la tragedia din Siria, a spus: În evenimentele complexe și uneori dramatice ale popoarelor, Domnul Înviat să conducă pașii celui care caută dreptatea și pacea; și să dăruiască responsabililor națiunilor curajul de a evita răspândirea conflictelor și terorismul. În aceste timpuri, în mod deosebit să susțină eforturile celor care se străduiesc activ să ducă alinare și întărire populației civile din Siria, victimă a unui război care nu încetează să semene oroare și moarte.

De obicei fața acestui tânăr preot este veșnic zâmbitoare. Acum rostind frazele de mai sus, fața lui s-a schimbat devenind deosebit de tristă.

Liturghia s-a încheiat cântând la unison Imnul Pascal, "Cristos a Înviat din morți". Biserica vibra din temelii!

Luni, 22 aprilie 2019 - A doua zi de Paști

Liturghia este concelebrată de parohul Anton Egner și preotul vicar Cristian Nistor. În această sfântă zi cu bucurie un copilaș plăpând din Ciugheș a primit sacramentul Botezului cu numele a doi sfinți: Paul Daniel. Micuțul a avut fericitul prilej să fie primul botezat cu apa sfințită în Noaptea Învierii. După ritualul Botezului vicarul a îndemnat asistența și corul bisericii să-i ureze prin cântec micuțului Paul Daniel - "Mulți ani trăiască!", însoțit de un ropot de aplauze. Părinții și nașii copilului aveau lacrimi în priviri. Parohul Anton Egner privea duios de pe sfântul altar dar... sigur gândul lui zbura la cei douăzeci și opt decedați în anul anterior și mult mai puțini născuți și căsătoriți în comunitatea Ciugheș.

Eu sunt fiu al satului Ciugheș - generația 50. Copil de școală fiind, clasa mea, din clasa I și până la a VIII-a cuprindea 75 elevi. Astăzi de la clasa I la clasa a VIII-a sunt doar 12 copii. Este foarte trist!

În satul meu se duc încet
Bătrânii resemnați ne pleacă
Și când pornesc din poartă nu-s
Nepoți din urmă să-i petreacă
Plecară-n zări de rătăciri
Și satul părăsit se schimbă
S-au dus în lume salahori
Trudind să învețe altă limbă.
Și satul meu se stinge-n zare,
Mulți pribegi în lumea mare.
Atunci doina nu-mi mai sună
Tinerețe noapte bună....

Vă salut, dragi ciugheșeni, oriunde v-ați afla!

Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-22 aprilie: Paștele în comunitatea Ciugheș


 

lecturi: 2921.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat