Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Măcelul de Paște din Sri Lanka: 24 de persoane arestate. Mâine doliu național

De Melani Manel Perera

Poliția din Sri Lanka interoghează 24 de persoane arestate pentru bombele care au explodat ieri, în sărbătoarea Paștelui, în trei biserici din țară și trei mari hoteluri din Colombo. Agenții au reținut și un șofer al unei furgonete, suspectat că a transportat explozibilele utilizate în obiectivele din capitală. Între timp bilanțul victimelor este tot mai dramatic: cel puțin 290 de persoane ucise și 500 de persoane rănite. În sfârșit este de puțin timp știrea că mâine, 23 aprilie, va fi zi de doliu național.

Exploziile de ieri sunt cel mai grav incident de la sfârșitul războiului civil de treizeci de ani, în 2009, dintre armată și Tigri Tamil. În ultimele luni insula a fost marcată de o gravă criză constituțională dintre facțiunea susținătoare a actualului premier Ranil Wickremesinghe și cea a fostului dictator Mahinda Rajapaksa. În Săptămâna Sfântă a avut loc un alt incident, sechestrarea unui episcop anglican împreună cu credincioșii, care în lumina celor întâmplate, a fost prevestire a următorului măcel.

Ieri în organele de presă a reieșit un amănunt care aruncă o umbră asupra capacității țării de a garanta pace și stabilitate: de fapt, o circulară internă a poliției, datată la 11 aprilie și adresată directorilor Diviziei ministeriale pentru securitate, foștilor președinți ai Diviziei securitate și ambasadorilor de la Diviziune securitate, deja avertiza despre un probabil risc de atentate. Imaginea circularei, difuzată pe social de ministrul Harin Fernando, critică ineficiența aparatului de intelligence al țării.

Conform investigatorilor, bombele de ieri erau transportate de atentatori kamikaze. Printre victime sunt și o femei și două fetițe găsite într-un apartament din Dematagoda. Aici ieri după-amiază a explodat o altă bombă, în afară de cele șase care au devastat bisericile pline de credincioși reuniți pentru celebrările Paștelui și a lovit atâția turiști găzduiți în hotel. Cu privire la turiști, autoritățile confirmă că victimele străine sunt cel puțin 35 și fac cunoscută țara de proveniență: Polonia, Danemarca, China, Japonia, Pakistan, Statele Unite, India, Maroc și Bangladesh.

Departamentul guvernamental al Informației afirmă că starea de asediu, impusă la puține ore după atentat și în vigoare până la ora 6.00 din această dimineață, va fi reluată de la ora 20.00 de astăzi până la ora 4.00 de mâine.

Între timp, continuă să vină solidaritatea față de victime din toată lumea. La condoleanțele exprimate de papa Francisc în timpul binecuvântării Urbi et Orbi, ieri în Piața "Sfântul Petru", se unesc atâția creștini din diferite țări asiatice și lideri mondiali. În Sri Lanka primul care a condamnat atentatele a fost cardinalul Malcolm Ranjith, arhiepiscop de Colombo, care a lansat un apel la donarea de sânge pentru răniți.

La rugăciunile cardinalului catolic face ecou episcopul Diloraj Canagasabey de Colombo [al Bisericii din Ceylon, protestant - nr], care condamnă atacul. El afirmă: "Mă unesc cu toate persoanele care trec prin suferințe de nedescris și prin durere datorită pierderii celor dragi ai lor în ziua în care ar trebui să celebrăm învierea Domnului Isus. Este trist că un lucru de acest gen se întâmplă într-o țară ca a noastră".

Împreună cu creștinii, și liderii musulmani condamnă atentatele împotriva credincioșilor, a locurilor de cult și de destindere. Muftiul M.I.M. Rizwe, președinte al All Ceylon Jamiyyathul Ulama (ACJU), declară: "Este un atac rușinos și crud pe care nicio ființă umană nu-l poate tolera din niciun motiv. Este o zi tristă pentru toți cetățenii din Sri Lanka faptul că atentate sunt făcute în ziua sacră pentru o comunitate religioasă".

(După agenția AsiaNews, 22 aprilie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1513.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat