Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (22 aprilie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, și toată săptămâna, se prelungește în liturgie, și în viață, bucuria pascală a învierii lui Isus, al cărui eveniment minunat l-am comemorat ieri. La Veghea Pascală au răsunat cuvintele rostite de îngeri lângă mormântul gol al lui Cristos. Ei le-au spus femeilor care au mers la mormânt în zorii primei zile după sâmbătă: "De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți? Nu este aici, a înviat" (Lc 24,5-6). Învierea lui Cristos constituie evenimentul cel mai răscolitor al istoriei umane, care atestă victoria Iubirii lui Dumnezeu asupra păcatului și asupra morții și dăruiește speranței noastre de viață un fundament solid ca stânca. Ceea ce omenește era de negândit s-a întâmplat: "Isus din Nazaret [...] Dumnezeu l-a înviat, eliberându-l de durerile morții" (Fap 2,22.24).

În această luni "a Îngerului", liturgia, cu Evanghelia lui Matei (cf. 28,8-15), ne duce din nou aproape de mormântul gol al lui Isus. Ne va face bine să mergem cu gândul la mormântul gol al lui Isus. Femeile, pline de teamă și de bucurie, pleacă în fugă pentru a merge ca să ducă vestea discipolilor că mormântul era gol; și în acel moment Isus se prezintă în fața lor. Ele "s-au apropiat, i-au cuprins picioarele și i s-au închinat" (v. 9). L-au atins: nu era o fantomă, era Isus, viu, cu carne, era El. Isus alungă din inimile lor frica și le încurajează și mai mult să vestească fraților ceea ce s-a întâmplat. Toate Evangheliile scot în evidență rolul femeilor, Maria Magdalena și celelalte, ca prime martore ale învierii. Bărbații, înfricoșați, erau închiși în cenacol. Petru și Ioan, anunțați de Maria Magdalena, fac numai o ieșire rapidă în care constată că mormântul este deschis și gol. Dar femeile au fost primele care l-au întâlnit pe Cel Înviat și care au dus vestea că El este viu.

Astăzi, iubiți frați și surori, răsună și pentru noi cuvintele lui Isus adresate femeilor: "Nu vă temeți; mergeți și vestiți..." (v. 10). După riturile din Triduum-ul Pascal, care ne-au făcut să retrăim misterul morții și învierii Domnului nostru, acum cu ochii credinței îl contemplăm înviat și viu. Și noi suntem chemați să-l întâlnim personal și să devenim vestitorii și martorii săi.

Cu vechea Secvență liturgică pascală, în aceste zile repetăm: "Cristos, speranța mea, a înviat!". Și în El și noi suntem înviați, trecând de la moarte la viață, de la sclavia păcatului la libertatea iubirii. Așadar să lăsăm să ajungă la noi mesajul mângâietor al Paștelui și să fim învăluiți de lumina sa glorioasă, care risipește întunericul fricii și al tristeții. Isus înviat merge alături de noi. El se manifestă celor care-l invocă și îl iubesc. Înainte de toate în rugăciune, dar și în gesturile simple trăite cu credință și recunoștință. Putem să-l simțim prezent și împărtășind momente de cordialitate, de primire, de prietenie, de contemplare a naturii. Această zi de sărbătoare, în care este obiceiul de a ne bucura de un pic de distracție și de gratuitate, să ne ajute să experimentăm prezența lui Isus.

Să cerem Fecioarei Maria să putem lua cu mâini pline pacea și seninătatea, daruri ale Celui Înviat, pentru a le împărtăși cu frații, în special cu cei care au mai multă nevoie de consolare și de speranță.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

Aș vrea să exprim din nou apropierea mea spirituală și paternă de poporul din Sri Lanka. Sunt foarte aproape de iubitul meu frate, cardinalul Malcolm Ranjith Patabendige Don, și de toată Biserica arhidiecezană din Colombo. Mă rog pentru foarte numeroasele victime și răniți și cer tuturor să nu ezite să ofere acestei iubite națiuni tot ajutorul necesar. De asemenea, doresc ca toți să condamne aceste acte teroriste, acte inumane, care nu pot fi justificate niciodată. Să o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria...

[Bucură-te, Marie]

În climatul pascal care caracterizează ziua de astăzi, vă salut cu afect pe voi toți, familii, grupuri parohiale, asociații și pe fiecare pelerin, veniți din Italia și din diferite părți ale lumii.

Urez fiecăruia să petreacă în credință aceste zile din Octava de Paște, în care se prelungește comemorarea Învierii lui Cristos. Profitați de orice ocazie bună pentru a fi martori ai bucuriei și ai păcii Domnului înviat.

Paște fericit și sfânt tuturor! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 470.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat