Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesajul urbi et orbi de Paști 2019

Iubiți frați și surori, Paște fericit!

Astăzi Biserica reînnoiește vestea primilor discipoli: "Isus a înviat!". Și din gură în gură, de la inimă la inimă răsună invitația la laudă: "Aleluia!... Aleluia!". În această dimineață de Paște, tinerețe perenă a Bisericii și a întregii omeniri, aș vrea să ajungă la fiecare dintre voi cuvintele inițiale ale recentei exortații apostolice dedicate îndeosebi tinerilor:

"Cristos trăiește. El este speranța noastră și ceam mai frumoasă tinerețe din această lume. Tot ceea ce atinge el devine tânăr, devine nou, se umple de viață. De aceea, primele cuvinte pe care vreau să le adreseze fiecărui tânăr creștin sunt: el trăiește și te vrea viu! El este în tine, el este cu tine și nu pleacă niciodată. Oricât te-ai putea îndepărta tu, alături de tine este Cel Înviat, care te cheamă și te așteaptă pentru a reîncepe. Când te simți bătrân datorită tristeții, supărărilor, fricilor, îndoielilor sau eșecurilor, el va fi acolo pentru a-ți reda forța și speranța" (Christus vivit, 1-2).

Iubiți frați și surori, acest mesaj este adresat în același timp fiecărei persoane și lumii. Învierea lui Cristos este principiu de viață nouă pentru fiecare bărbat și fiecare femeie, pentru că adevărata reînnoire pornește mereu de la inimă, de la conștiință. Însă Paștele este și începutul lumii noi, eliberate din sclavia păcatului și a morții: lumea în sfârșit deschisă la împărăția lui Dumnezeu, împărăția iubirii, a păcii și a fraternității.

Cristos trăiește și rămâne cu noi. El arată lumina feței sale de Înviat și nu-i abandonează pe cei care sunt în încercare, în durere și în doliu. El, Cel Viu, să fie speranță pentru iubitul popor sirian, victimă a unui conflict care durează și care riscă să ne găsească tot mai resemnați și chiar indiferenți. În schimb este momentul de a reînnoi angajarea pentru o soluție politică aptă să răspunde la aspirațiile juste de libertate, pace și dreptate, să înfrunte criza umanitară și să favorizeze întoarcerea sigură a evacuaților, precum și a celor care s-au refugiat în țările limitrofe, în special în Liban și în Iordania.

Paștele ne face să ținem privirea îndreptată spre Orientul Mijlociu, sfâșiat de diviziuni și tensiuni continue. Creștinii din regiune să nu înceteze să-l mărturisească cu perseverență răbdătoare pe Domnul înviat și victoria vieții asupra morții. Un gând deosebit adresez populației din Yemen, în special copiilor, extenuați de foame și de război. Lumina pascală să-i lumineze pe toți guvernanții și popoarele din Orientul Mijlociu, începând de la israelieni și palestinieni, și să-i determine să aline atâtea suferințe și să urmărească un viitor de pace și de stabilitate.

Armele să înceteze să însângereze Libia, unde persoane lipsite de apărare au reînceput să moară în aceste ultime săptămâni și multe familii sunt constrânse să părăsească propriile case. Îndemn părțile interesate să aleagă mai degrabă dialogul decât samavolnicia, evitând ca să se deschidă rănile unui deceniu de conflicte și instabilitate politică.

Cristos Viu să dăruiască pacea sa întregului continent african, încă presărat de tensiuni sociale, conflicte și uneori de extremisme violente care lasă nesiguranță, distrugere și moarte, în special în Burkina Faso, Mali, Niger, Nigeria și Camerun. Gândul meu se îndreaptă și spre Sudan, care trece printr-un moment de incertitudine politică și unde doresc ca toate instanțele să poată găsi glas și fiecare să se străduiască pentru a permite țării să găsească libertatea, dezvoltarea și bunăstarea la care aspiră de timp îndelungat.

Domnul înviat să însoțească eforturile făcute de autoritățile civile și religioase din Sudanul de Sud, susținute de roadele reculegerii spirituale ținute în urmă cu câteva zile aici în Vatican. Fie ca să se poată deschide o nouă pagină a istoriei țării, în care toate componentele politice, sociale și religioase să se angajeze activ pentru binele comun și reconcilierea națiunii.

La acest Paște să găsească consolare populația din regiunile estice ale Ucrainei, care continuă să sufere datorită conflictului aflat încă în desfășurare. Domnul să încurajeze inițiativele umanitare și pe cele menite să urmărească o pace durabilă.

Bucuria Învierii să umple inimile celor care în continentul american îndură consecințele situațiilor politice și economice dificile. Mă gândesc îndeosebi la poporul venezuelean: la atâția oameni lipsiți de condițiile minime pentru a trăi o viață demnă și sigură, din cauza unei crize care durează și se aprofundează. Domnul să dăruiască celor care au responsabilități politice să se străduiască pentru a pune capăt nedreptăților sociale, abuzurilor și violențelor și să facă pași concreți care să permită vindecarea diviziunilor și să ofere populației ajutoarele de care are nevoie.

Domnul înviat să lumineze eforturile care se fac în Nicaragua pentru a găsi cât mai curând o soluție pașnică și negociată în folosul tuturor nicaraguanilor.

În fața atâtor suferințe din timpul nostru, Stăpânul vieții să nu ne găsească reci și indiferenți. Să facă din noi constructori de punți, nu de ziduri. El, care ne dăruiește pacea sa, să facă să înceteze zgomotul armelor, atât în contextele de război, cât și în orașele noastre, și să-i inspire pe liderii națiunilor pentru ca să se străduiască pentru a pune capăt cursei înarmărilor și răspândirii îngrijorătoare a armelor, în special în țările mai avansate din punct de vedere economic. Cel Înviat, care a deschis larg porțile mormântului, să deschidă inimile noastre la necesitățile celor nevoiași, ale celor lipsiți de apărare, ale săracilor, ale șomerilor, ale celor marginalizați, ale celui care bate la ușa noastră în căutare de pâine, de un refugiu și de recunoaștere a demnității sale.

Iubiți frați și surori, Cristos trăiește! El este speranță și tinerețe pentru fiecare dintre noi și pentru lumea întreagă. Să ne lăsăm reînnoiți de el! Paște fericit!

________________

Iubiți frați și surori,

Am aflat cu tristețe și durere știrea despre gravele atentate care, chiar astăzi, în ziua de Paște, au adus doliu și durere în unele biserici și alte locuri de întâlnire din Sri Lanka. Doresc să manifest apropierea mea afectuoasă de comunitatea creștină, lovită în timp ce era adunată în rugăciune, și de toate victimele unei violențe așa de crude. Încredințez Domnului pe cei care au murit în mod tragic și mă rog pentru răniți și pentru toți cei care suferă din cauza acestui eveniment dramatic.

Reînnoiesc urările mele de Paște fericit vouă tuturor, care proveniți din Italia și din diferite țări, precum și celor care sunt uniți cu noi prin televiziune, radio și celelalte mijloace de comunicare. În această privință, îmi place să amintesc că în urmă cu șaptezeci de ani, chiar la Paștele din 1949, un papă vorbea pentru prima dată la televiziune. Venerabilul Pius al XII-lea se adresa telespectatorilor de la televiziunea franceză, subliniind că privirile Succesorului lui Petru și ale credincioșilor se putea întâlni și printr-un nou mijloc de comunicare. Această aniversare îmi oferă ocazia pentru a încuraja comunitățile creștine să folosească toate instrumentele pe care tehnica le pune la dispoziție pentru a anunța vestea bună a lui Cristos înviat, pentru a ne comunica, nu numai pentru a se contacta.

Luminați de lumina Paștelui, să ducem mireasma lui Cristos Înviat în singurătatea, în mizeria, în durerea atâtor frați ai noștri, dând la o parte piatra indiferenței. În această piață, bucuria Învierii este simbolizată de florile care și în acest an provin din Olanda, în timp ce acelea din bazilica "Sfântul Petru" sunt din Slovenia. O mare mulțumire specială donatorilor acestor splendide aranjamente florale!

Și nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună la masa pascală și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 655.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat