Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditațiile pentru Via Crucis prezidată de Sfântul Părinte în seara de Vinerea Sfântă

Cu Cristos și cu femeile pe calea crucii

Meditațiile celor paisprezece stațiuni ale Via crucis – care va fi prezidată de Papa Francisc la Colosseum în seara de Vinerea Sfântă, 19 aprilie – au fost scrise de sora Eugenia Bonetti, Misionară a Consolatei, președinte al Asociației „Slaves no more”. Textul pe care-l anticipăm, ca de obicei, va fi publicat și de Libreria Editrice Vaticana.

Introducere

Au trecut de acum patruzeci de zile de când, cu impunerea cenușii, am început drumul Postului Mare. Astăzi am retrăit ultimele ore ale vieții pământești a Domnului Isus până când, atârnat pe cruce, a strigat acel  „consummatum est”, „totul s-a împlinit”. Adunați în acest loc, în care mii de persoane au îndurat în trecut martiriul pentru că au rămas fideli lui Cristos, vrem acum să parcurgem această „cale dureroasă”, împreună cu toții săracii, cu cei excluși de societate și cu noii răstigniți din istoria de astăzi, victime ale închiderilor noastre, ale puterilor și legislațiilor, ale orbirii și egoismului, dar mai ales ale inimii noastre împietrite de indiferență. O boală, aceasta din urmă, de care suferim și noi creștinii. Fie ca Crucea lui Cristos, instrument de moarte dar și de viață nouă, care ține uniți într-o îmbrățișare pământul și cerul, nordul și sudul, estul și vestul, să lumineze conștiințele cetățenilor, a Bisericii, ale legislatorilor și a tuturor celor care să mărturisesc ucenici ai lui Cristos, pentru ca să ajungă la toți Vestea Bună a răscumpărării.

Stațiunea I

Isus este condamnat la moarte

Nu oricine îmi zice „Doamne! Doamne!” va intra în împărăția cerurilor, ci acela care împlinește voința Tatălui meu, care este în ceruri (Mt 7,21)

Doamne, cine mai mult decât Maria, Mama ta, a știut să fie discipolă a ta? Ea a acceptat voința Tatălui și în momentul cel mai întunecat al vieții sale, și cu inima în bucăți a fost alături. Cea care ți-a dat naștere, te-a purtat în sân, te-a primit în brațe, te-a hrănit cu iubire și te-a însoțit în timpul vieții tale pământești nu putea să nu parcurgă aceea cale a Calvarului și să împărtășească împreună cu tine momentul cel mai dramatic și dureros al existenței tale și a sale.

Doamne, câte mame mai trăiesc astăzi experiența Mamei tale și plâng pentru soarta fiicelor lor și a fiilor lor? Câte, după ce le-au dat naștere și i-au adus pe lume, îi văd suferind și murind datorită bolilor, datorită lipsei de hrană, de apă, de îngrijiri medicale și de oportunități de viață și de viitor? Te rugăm pentru cei care ocupă roluri de responsabilitate, pentru ca să asculte glasul săracilor care se înalță către Tine din toate părțile globului. Strigăt al tuturor acelor vieți tinere, care în moduri diferite, sunt condamnate la moarte de indiferența generată de politici exclusive și egoiste. Fie ca nimănui dintre fiii tăi să nu-i lipsească locul de muncă și necesarul pentru o viață onestă și demnă.

Să ne rugăm împreună spunând: „Doamne, ajută-ne să facem voința ta”:

  • în momentele de dificultate și de descurajare
  • în momentele de suferință fizică și morală
  • în momentele de întuneric și de singurătate.

Stațiunea a II-a

Isus ia crucea pe umeri

Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să mă urmeze (Lc 9,23)

Doamne Isuse, este ușor de purtat răstignitul la gât sau a-l agăța ca ornament pe pereții frumoaselor noastre catedrale sau ai caselor noastre, dar nu este la fel de ușor a întâlni și a recunoaște noii răstigniți de astăzi: cei fără locuință fixă, tinerii fără speranță, fără loc de muncă și fără perspective, imigrații constrânși să trăiască în barăci la marginile societăților noastre, după ce au înfruntat suferințe nemaiauzite. Din păcate, aceste tabere, fără siguranță, sunt incendiate și rase la pământ împreună cu visele și cu speranțele miilor de femei și bărbați marginalizați, exploatați, uitați. După aceea, câți copii sunt discriminați din cauza provenienței lor, a culorii pielii lor sau a clasei lor sociale! Câte mame suferă umilirea văzând pe copiii lor batjocoriți și excluși de la oportunitățile celor de vârsta lor și ale colegilor lor de școală!

Îți mulțumim, Doamne, pentru că ne-ai dat exemplu cu însăși viața ta a modului în care se manifestă iubirea adevărată și dezinteresată față de aproapele, îndeosebi față de dușmani sau pur și simplu față de cel care nu este ca noi. Doamne Isuse, de câte ori, și noi, ca discipolii tăi ne-am declarat în mod deschis ucenici ai tăi în momentele în care săvârșeai vindecări și minuni, când săturai mulțimea și iertai păcatele. Dar n-a fost tot atât de ușor să te înțelegem când vorbeai despre slujire și despre iertare, despre renunțare și suferință. Ajută-ne să știm să punem mereu viața noastră în slujba celorlalți.

Să ne rugăm împreună spunând: „Doamne, ajută-ne să sperăm”:

  • când ne simțim abandonați și singuri
  • când este greu să mergem pe urmele tale
  • când slujirea față de alții devine dificilă.

Stațiunea a III-a

Isus cade pentru prima oară

Iar el a purtat suferințele noastre și durerile noastre le-a luat asupra lui (Is 53,4)

Doamne Isuse, pe drumul abrupt care duce la Calvar, ai voit să experimentezi fragilitatea și slăbiciunea umană. Ce ar fi Biserica astăzi fără prezența și generozitatea atâtor voluntari, noii samariteni din al treilea mileniu? Într-o noapte geroasă de ianuarie, pe o stradă la periferia Romei, trei africane, puțin mai mult decât fetițe, ghemuite pe pământ încălzeau tânărul lor trup seminud în jurul unui foc. Câțiva tineri, pentru a se distra, trecând cu mașina au aruncat material inflamabil pe foc, arzându-le în mod grav. În același moment a trecut una din multele unități de stradă de voluntari care le-au ajutat, ducându-le în spital pentru a le primi după aceea într-o casă-familie. Cât timp a fost și va fi necesar pentru ca acele tinere să se vindece nu numai de arsurile de pe membre, ci și de durerea și de umilirea de a ajunge să aibă un trup mutilat și desfigurat pentru totdeauna?

Doamne, îți mulțumim pentru prezența atâtor noi samariteni din al treilea mileniu care trăiesc și astăzi experiența străzii, aplecându-se cu iubire și compătimire asupra multelor răni fizice și morale ale celor care în fiecare noapte trăiesc frica și teroarea întunericului, a singurătății și a indiferenței. Doamne, din păcate de multe ori astăzi nu mai știm să-l observăm pe cel care este în nevoie, să-l vedem pe cel care este rănit și umilit. Adesea revendicăm drepturile și interesele noastre, dar uităm pe cele ale săracilor și ale celor din urmă din rând. Doamne, dă-ne harul să nu rămânem insensibili la plânsul lor, la suferințele lor, la strigătul lor de durere pentru ca prin intermediul lor să te putem întâlni.

Să ne rugăm împreună spunând: „Doamne, ajută-ne să iubim”:

  • când este angajant să fim samariteni
  • când ne este greu să iertăm
  • când nu vrem să vedem suferințele celorlalți.

Stațiunea a IV-a

Isus o întâlnește pe Maria, mama sa

O sabie îți va străpunge sufletul, ca să se dezvăluie gândurile din multe inimi

(cf. Lc 2,35)

Marie, bătrânul Simeon ți-a prezis, când l-ai prezentat pe micul Isus la templu pentru ritul purificării, că o sabie va străpunge inima ta. Acum este momentul de a reînnoi fiat-ul tău, adeziunea ta la voința Tatălui, chiar dacă a însoți un fiu la răstignire, tratat ca un răufăcător, provoacă o durere sfâșietoare. Doamne, ai milă de multele, prea multele mame care le-au lăsat pe tinerele lor fiice să plece spre Europa în speranța de a ajuta familiile lor aflate în sărăcie extremă, în timp ce au găsit umiliri, dispreț și uneori și moartea. Ca tânăra Tina, ucisă în mod barbar pe stradă la numai douăzeci de ani, lăsând o fetiță de câteva luni.

Marie, în acest moment tu trăiești aceeași dramă a atâtor mame care suferă pentru copiii lor care au plecat spre alte țări în speranța de a găsi oportunități pentru un viitor mai bun pentru ei și familiile lor, dar care, din păcate, găsesc umilire, dispreț violență, indiferență, singurătate și chiar moartea. Dăruiește-le forță și curaj.

Să ne rugăm împreună spunând: „Doamne, fă să știm să dăm mereu sprijin și întărire și să fim prezenți pentru a oferi ajutor”

  • pentru a mângâia mamele care plâng soarta copiilor lor
  • pentru cel care în viață a pierdut orice speranță
  • pentru cel care în fiecare zi îndură violență și dispreț.

Stațiunea a V-a

Simon din Cirene îl ajută pe Isus să poarte crucea

Purtați-vă unii altora povara și astfel veți împlini legea lui Cristos (Gal 6,2)

Doamne Isuse, pe calea Calvarului ai simțit puternic povara și truda de a purta acea cruce dură de lemn. În zadar ai sperat în gestul de ajutor din partea unui prieten, a unuia dintre discipolii tăi, a unei din multele persoane ale căror suferințe le-ai alinat. Din păcate numai un necunoscut, Simon din Cirene, obligat, ți-a dat o mână de ajutor. Unde sunt astăzi noii cireneeni din al treilea mileniu? Unde îi găsim? Aș vrea să amintesc experiența unui grup de călugărițe de diferite naționalități, proveniențe și apartenențe cu care, de peste șaptesprezece ani, în fiecare sâmbătă vizităm la Roma un centru pentru femei imigrate lipsite de documente, femei adesea tineri, în așteptarea de a cunoaște destinul lor, în suspendare între expulzare și posibilitatea de a rămâne. Câtă suferință întâlnim, dar și câtă bucurie în aceste femei găsind în fața lor călugărițe care provin din țările lor, care vorbesc limbile lor, care șterg lacrimile lor, care împărtășesc momente de rugăciune și de sărbătoare, care fac mai puțin dure lunile lungi petrecute între gratiile de fier și asfalturile de beton!

Pentru toți cireneenii din istoria noastră. Pentru ca să nu dispară niciodată în ei dorința de a te primi sub aparențele celor din urmă de pe pământ, conștienți că primindu-i pe cei din urmă din societatea noastră te primim pe tine. Să fie acești samariteni purtătorii de cuvânt ai celor care nu au glas.

Să ne rugăm împreună spunând: „Doamne, ajută-ne să purtăm crucea noastră”:

  • când suntem obosiți și descurajați
  • când simțim povara slăbiciunilor noastre
  • când ne ceri să împărtășim suferințele celorlalți.

Stațiunea a VI-a

Veronica șterge fața lui Isus

Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut (Mt 25,40)

Ne gândim la copiii, din diferite părți ale lumii, care nu pot să meargă la școală și care sunt, în schimb, exploatați în mine, pe ogoare, la pescuit, vânduți și cumpărați de traficanți de carne umană, pentru transplanturi de organe, precum și folosiți și exploatați pe străzile noastre de mulți, inclusiv creștini, care au pierdut simțul sacralității proprii și a altuia. Ca o minoră cu trupușor plăpând, întâlnită într-o noapte la Roma, pe care bărbați la bordul unor mașini luxoase stăteau la rând pentru a o exploata. Și totuși putea să aibă vârsta fiicelor lor… Ce dezechilibru poate crea această violență în viața atâtor tinere care experimentează numai samavolnicia, aroganța și indiferența celui care, noaptea și ziua, le caută, le folosește, le exploatează pentru a le arunca apoi din nou pe stradă ca pradă pentru următorul comerciant de vieți!

Doamne Isuse, fă limpezi ochii noștri pentru ca să știm să descoperim fața ta în frații noștri și surorile noastre, îndeosebi în toți acei copii care, în multe părți ale lumii, trăiesc în lipsuri și în degradare. Copii privați de dreptul la o copilărie fericită, la o educație școlară, la nevinovăție. Creaturi folosite ca marfă de puțină valoare, vândute și cumpărate după bunul plac. Doamne, te rugăm să ai milă și compătimire de această lume bolnavă și ajută-ne să redescoperim frumusețea demnității noastre și a altuia ca ființe umane, create după chipul și asemănarea ta.

Să ne rugăm împreună spunând: „Doamne, ajută-ne să vedem”:

  • fața copiilor nevinovați care cer ajutor
  • nedreptățile sociale
  • demnitatea pe care fiecare persoană o poartă în sine și este călcată în picioare.

Stațiunea a VII-a

Isus cade a doua oară

Insultat fiind, nu a răspuns la insultă, ci s-a dat pe sine în mâna celui care judecă cu dreptate (1Pt 2,23)

Câte răzbunări în acest timp al nostru! Societatea actuală a pierdut marea valoare a iertării, dar prin excelență, îngrijire pentru răni, fundament al păcii și conviețuirii umane. Într-o societate în care iertarea este trăită ca slăbiciune, tu, Doamne, ne ceri să nu ne oprim la aparență. Și nu faci asta prin cuvinte, ci cu exemplul. Celui care te chinuiește, tu răspunzi: „De ce mă persecuți?”, știind bine că dreptatea adevărată nu se poate baza niciodată pe ură și pe răzbunare. Fă-ne capabili să cerem și să dăruim iertare.

„Tată, iartă-i căci nu știu ce fac” (Lc 23,34). Doamne, și tu ai simțit povara condamnării, a refuzului, a abandonării, a suferinței provocate de persoane care te-au întâlnit, primit și urmat. Având certitudinea că Tatăl nu te-a părăsit, ai găsit forța de a accepta voința sa iertând, iubind și oferind speranță celui care ca tine astăzi merge pe același drum al batjocoririi, al disprețului, al derâderii, al abandonării, al trădării și al singurătății.

Să ne rugăm împreună spunând: „Doamne, ajută-ne să dăm întărire”:

  • celui care se simte ofensat și insultat
  • celui care se simte trădat și umilit
  • celui care se simte judecat și condamnat.

Stațiunea a VIII-a

Isus întâlnește femeile din Ierusalim

Fiice ale Ierusalimului, nu mă plângeți pe mine, ci mai degrabă plângeți-vă pe voi și pe copiii voștri (Lc 23,28)

Situația socială, economică și politică a migranților și a victimelor traficului de ființe umane ne interoghează și ne zguduie. Trebuie să avem curajul, așa cum afirmă cu putere papa Francisc, să denunțăm traficul de ființe umane ca o crimă împotriva umanității. Noi toți, în special creștinii, trebuie să creștem în conștiința că toți suntem responsabili de problemă și toți putem și trebuie să fim parte a soluție. Tuturor, dar mai ales nouă femeilor, le este cerută provocarea curajului. Curajul de a ști să vedem și să acționăm, singular sau în comunitate. Numai punând împreună sărăciile noastre, ele vor putea deveni o mare bogăție, capabilă să schimbe mentalitatea și să aline suferințele omenirii. Săracul, străinul, cel diferit nu trebuie să fie văzut ca un dușman de respins sau de combătut ci, mai degrabă, ca un frate și o soră de primit și de ajutat. Ei nu sunt o problemă, ci o resursă prețioasă pentru citadelele noastre blindate unde bunăstarea și consumul nu alină oboseala și truda crescândă.

Doamne, învață-ne să avem privirea ta. Acea privire de primire și milostivire cu care vezi limitele noastre și fricile noastre. Ajută-ne să privim astfel la divergențele de idei, obișnuințe, vederi. Ajută-ne să ne recunoaștem parte a aceleiași umanități și să ne facem promotori de drumuri curajoase și noi de primire a celui diferit, pentru a crea împreună comunitate, familie, parohii și societate civilă.

Să ne rugăm împreună spunând: „Ajută-ne să împărtășim suferința altuia”:

  • cu cel care suferă datorită morții persoanelor dragi
  • cu cel căruia îi este greu să ceară ajutor și întărire
  • cu cel care a împărtășit samavolnicii și violențe.

Stațiunea a IX-a

Isus cade a treia oară

Chinuit și umilit, el nu și-a deschis gura; ca un miel dus la înjunghiere (Is 53,7)

Doamne, pentru a treia oară ai căzut, epuizat și umilit, sub povara crucii. Exact ca atâtea tinere, constrânse pe străzi de grupuri de traficanți de sclavi, care nu mai rezistă oboselii și umilirii de a vedea propriul trup tânăr manipulat, abuzat, distrus, împreună cu visele lor. Acele tinere femei se simt ca scindate: pe de o parte căutate și folosite, pe de altă parte respinse și condamnate de o societate care refuză să vadă acest tip de exploatare, cauzat de afirmarea culturii lui folosește-și-aruncă. Într-una din  multele nopți petrecute pe străzile din Roma, căutam o tânără venită de puțin timp în Italia. Nevăzând-o în grupul său, o chemam insistent pe nume: „Mercy!”. În întuneric, am observat-o ghemuită și adormită pe marginea străzii. La strigătul meu s-a trezit și mi-a spus că nu mai putea. „Sunt epuizată”, repeta… M-am gândit la mama sa: dacă ar ști ce s-a întâmplat cu fiica, ar plânge toate lacrimile sale.

Doamne, de câte ori ne-ai adresat această întrebare incomodă: „Unde este fratele tău? Unde este sora ta?”. De câte ori ne-ai amintit că strigătul lor sfâșietor a ajuns până la tine? Ajută-ne să împărtășim suferința și umilirea atâtor persoane tratate ca rebut. Este prea ușor a condamna ființe umane și situații de suferință care umilesc pudoarea noastră falsă, dar nu este tot așa de ușor să ne asumăm responsabilitățile noastre individual, ca guverne precum și drept comunități creștine.

Să ne rugăm împreună spunând: „Doamne, dă-ne forță și curaj pentru a denunța”:

  • în fața exploatării și a umilirii trăite de atâția tineri
  • în fața indiferenței și a tăcerii multor creștini
  • în fața legilor nedrepte și lipsite de umanitate și solidaritate

Stațiunea a X-a

Isus este despuiat de haine

Îmbrăcați-vă deci cu dragoste, cu îndurare, cu bunătate, cu umilință, cu blândețe și răbdare (Col 3,12)

Bani, bunăstare, putere. Sunt idolii din orice timp. Și mai ales din timpul nostru, care se mândrește cu enormii pași înainte făcuți în recunoașterea drepturilor persoanei. Totul poate fi cumpărat, inclusiv trupul minorilor, prădați de demnitatea lor și de viitorul lor. Am uitat centralitatea ființei umane, demnitatea, frumusețea, forța sa. În timp ce în lume se ridică ziduri și bariere, vrem să amintim și să mulțumim celor care cu roluri diferite, în aceste ultime luni, au riscat însăși viața lor, îndeosebi în Marea Mediterană, pentru a salva viața atâtor familii aflate în căutare de siguranță și de oportunități. Ființe umane care fug de sărăcie, dictaturi, corupție, sclavie.

Ajută-ne, Doamne, să redescoperim frumusețea și bogăția pe care fiecare persoană și fiecare popor o cuprind în ei ca dar unic și irepetabil al tău, care trebuie pus în slujba întregii societăți și nu pentru a obține interese personale. Te rugăm, Isuse, pentru ca exemplul tău și învățătura ta de milostivire și de iertare, de umilință și de răbdare să ne facă un pic mai umani și, deci, mai creștini.

Să ne rugăm împreună spunând: „Doamne, dăruiește-ne o inimă plină de milostivire”:

  • în fața lăcomiei de plăcere, de putere și de bani
  • în fața nedreptăților făcute săracilor și celor mai slabi
  • în fața mirajului de interese personale.

Stațiunea a XI-a

Isus este răstignit

Tată, iartă-i căci nu știu ce fac! (Lc 23,34)

Societatea noastră proclamă egalitatea în drepturi și demnitate a tuturor ființelor umane. Însă practică și tolerează inegalitatea. Acceptă chiar formele ei cele mai extreme. Bărbați, femei și copii sunt cumpărați și vânduți ca sclavi de noii negustori de ființe umane. Victimele traficului de persoane sunt după aceea exploatate de alți indivizi. Și în sfârșit aruncate, ca marfă fără valoare. Câți devin bogați devorând carnea și sângele săracilor!

Doamne, câte persoane și astăzi sunt pironite pe o cruce, victime ale unei exploatări inumane, private de demnitate, de libertate, de viitor. Strigătul lor de ajutor ne interpelează ca bărbați și femei, ca guverne, ca societate și ca Biserică. Cum este posibil ca să continuăm să te răstignim, făcându-ne complici ai traficului de ființe umane? Dăruiește-ne ochi pentru a vedea și o inimă pentru a simți suferințele atâtor persoane care și astăzi sunt pironite pe cruce de sistemele noastre de viață și de consum.

Să ne rugăm împreună spunând: „Doamne, miluiește!”:

  • pentru noii răstigniți de astăzi răspândiți pe tot pământul
  • pentru puternicii și legislatorii din societatea noastră
  • pentru cel care nu știe să ierte și nu știe să iubească.

Stațiunea a XII-a

Isus moare pe cruce

Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit? (Mc 15,34)

Și tu, Doamne, ai simțit, pe cruce, povara batjocurii, a derâderii, a insultelor, a violențelor, a abandonării, a indiferenței. Numai Maria mama ta și alte puține discipole au rămas acolo, martore ale suferinței tale și ale morții tale. Exemplul lor să ne inspire să ne angajăm să nu-i facem să simtă singurătatea pe cei care agonizează în prea multele calvare răspândite în lume, între care campusurile de adunare asemănătoare cu lagărele în țările de tranzit, navele cărora le este refuzat un port sigur, tratativele birocratice lungi pentru destinația finală, centrele de staționare, hot spot-urile, campusurile pentru lucrătorii sezonieri.

Doamne, te rugăm: ajută-ne să devenim aproapele pentru noii răstigniți și disperați din timpul nostru. Învață-ne să ștergem lacrimile lor, să-i întărim așa cum au știut să facă Maria și celelalte femei sub crucea ta.

Să ne rugăm împreună spunând: „Doamne, ajută-ne să dăruim viața noastră”:

  • celor care au îndurat nedreptăți, ură și răzbunare
  • celor care au fost pe nedrept calomniați și condamnați
  • celor care se simt singuri, abandonați și umiliți.

Stațiunea a XIII-a

Isus este coborât de pe cruce

Dacă bobul de grâu, care cade în pământ, nu moare, rămâne singur;

însă dacă moare, aduce rod mult (In 12,24)

Cine își amintește, în această eră de știri arse în grabă, cele douăzeci și șase de tinere nigeriene înghițite de valuri, ale căror funeralii au fost celebrate la Salerno? A fost dur și lung calvarul lor. Mai întâi traversarea deșertului Sahara, îngrămădite într-un autobuz de ocazie. Apoi oprirea forțată în înspăimântătoarele centre de adunare din Libia. În sfârșit saltul în mare, unde și-au găsit moartea la porțile „țării promise”. Două dintre ele purtau în sân darul unei vieți noi, prunci care nu vor vedea niciodată lumina soarelui. Însă moartea lor, ca aceea a lui Isus coborât de pe cruce n-a fost zadarnică. Toate aceste vieți le încredințăm milostivirii Tatălui nostru și al tuturor, dar mai ales Tată al săracilor, al celor disperați și al celor umiliți.

Doamne, la această oră, auzim răsunând încă o dată strigătul pe care papa Francisc l-a ridicat de la Lampedusa, țintă a primei sale călătorii apostolice: „Cine a plâns?”. Și acum după infinite naufragii, continuăm să strigăm: „Cine a plâns?”. Cine a plâns?, ne întrebăm în fața acelor 26 de sicrie aliniate și având deasupra un trandafir alb? Numai cinci dintre ele au fost identificate. Însă, cu sau fără nume, toate sunt fiice și surori ale noastre. Toate merită respect și amintire. Toate ne cer să ne simțim responsabili: instituții, autorități și chiar noi, cu tăcerea noastră și indiferența noastră.

Să ne rugăm împreună: „Doamne, ajută-ne să împărtășim plânsul”:

  • în fața suferințelor altuia
  • în fața tuturor sicrielor fără nume
  • în fața plânsului atâtor mame.

Stațiunea a XIV-a

Isus este așezat în mormânt

S-a împlinit! (In 19,30)

Deșertul și mările au devenit noile cimitire de astăzi. În fața acestor morți nu există răspunsuri. Însă există responsabilități. Frați care lasă să moară alți frați. Bărbați, femei, copii pe care n-am putut sau n-am voit să-i salvăm. În timp ce guvernele discută, închise în palatele puterii, Sahara se umple de schelete de persoane care n-au rezistat oboselii, foamei, setei. Câtă durere costă noile exoduri! Câtă cruzime se năpustește asupra celui care fuge: călătoriile disperării, șantajele și torturile, marea transformată în mormânt de apă.

Doamne, fă-ne să înțelegem că suntem cu toții fii ai aceluiași Tată. Fie ca moartea Fiului tău Isus să dăruiască șefilor națiunilor și responsabililor legislațiilor conștiința rolului lor în apărarea fiecărei persoane create după chipul și asemănarea ta.

Concluzie

Am vrea să amintim istoria micuței Favour, de 9 luni, plecată din Nigeria împreună cu tinerii săi părinți în căutarea unui viitor mai bun în Europa. În timpul călătoriei lungi și periculoase în Mediterana, mama și tata au murit împreună cu alte sute de persoane care se încrezuseră în traficanți fără scrupule pentru a putea ajunge în „țara promisă”. Numai Favour a supraviețuit: și ea, ca Moise, a fost salvată din ape. Viața sa să devină lumină de speranță pe drumul spre o umanitate mai fraternă.

La sfârșitul acestei Via Crucis a ta, te rugăm, Doamne, ca să ne înveți să veghem, împreună cu Mama ta și cu femeile care te-au însoțit pe Calvar, așteptând învierea ta. Ea să fie far de speranță, de bucurie, de viață nouă, de fraternitate, de primire și de comuniune între popoare, religii și legi. Pentru ca fiecare fiu și fiică a omului să fie recunoscut cu adevărat în demnitatea sa de fiu și fiică a lui Dumnezeu și să nu fie niciodată tratați ca sclavi.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2230.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat