Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Duminica Învierii

Cristos a înviat!

În prima zi a săptămânii, dis-de-dimineață, pe când mai era încă întuneric, Maria Magdalena a venit la mormânt și a văzut că piatra fusese luată de la mormânt. Atunci, a alergat și a venit la Simon Petru și la celălalt discipol, pe care îl iubea Isus, și le-a spus: "L-au luat pe Domnul din mormânt și nu știm unde l-au pus". Au ieșit atunci Petru și celălalt discipol și au venit la mormânt. Alergau amândoi împreună, dar celălalt discipol a alergat mai repede decât Petru și a ajuns primul la mormânt. Aplecându-se, a văzut giulgiurile așezate, dar nu a intrat. Atunci a venit și Simon Petru, care îl urma, și a intrat în mormânt. El a văzut giulgiurile așezate, dar ștergarul, care fusese pe capul lui, nu era așezat împreună cu giulgiurile, ci împăturit aparte, într-un loc. Atunci a intrat și celălalt discipol care sosise primul la mormânt. A văzut și a crezut; pentru că încă nu cunoșteau Scriptura: că el trebuia să învie din morți.

Evanghelia după sfântul Ioan 20,1-9

- Alertați de Maria din Magdala, Petru, cel mai important dintre apostoli, și Ioan, apostolul iubirii, aleargă împreună la mormântul Domnului. Petru poartă povara întregii biserici și aleargă mai greu; Ioan, fără prea multe griji și mânat doar de iubire (este și mai tânăr decât Petru), este mai sprinten și ajunge primul la mormânt, dar nu intră în el, deși piatra de la intrare fusese dată la o parte. Din urmă ajunge și Petru; acesta intră în mormânt, examinează totul și constată că trupul lui Cristos lipsește. Acum intră și Ioan, care constată aceleași lucruri și crede în toate cele pe care Cristos le spusese despre sine. Amândoi apostolii constată îndeplinirea spuselor Învățătorului lor, dar pe el nu-l văd.

Soldații de pază la mormânt dispăruseră, iar mormântul lui Iosif din Arimatea, oferit pentru a găzdui trupul răstignit al lui Cristos, este gol. Mormântul a devenit martorul tăcut al învierii Domnului. În prezent, mormântul este acoperit cu marmură, iar proprietatea lui este contestată între confesiunile creștine. Este același mormânt pe care l-a găsit gol Maria Magdalena și acești doi apostoli. Mormânt pe care timp de două milenii pelerinii îl găsesc tot gol și cred în învierea Celui depus pe lespedea lui rece.

De-a lungul timpului, mulțimi nenumărate de pelerini, turiști și curioși de toate limbile, rasele și condițiile sociale au ajuns la acest mormânt de pe colina Sionului, la vest de cetatea antică a Ierusalimului, acum în plin oraș.

În anul 72 împăratul Adrian distruge Ierusalimul, iar pe locul mormântului Domnului este ridicat un templu în cinstea lui Jupiter. Romanii sunt deciși să o termine odată pentru totdeauna cu evreii, iar orașul lor sfânt este redenumit Aelia Capitolina. Trei secole mai târziu, sfânta Elena, mama primului împărat creștin Constantin, aduce din nou la lumină mormântul Domnului, deasupra căruia este construită o bazilică care va deveni loc de pelerinaj pentru toată creștinătatea. A fost apoi un sultan fanatic, Akim cel nebun, care a vrut să o distrugă, dar nu a reușit. Astăzi, mormântul Domnului (gol) reprezintă principalul loc de pelerinaj al tuturor creștinilor.

- Credința noastră nu se bazează pe absența lui Isus Cristos dintr-un mormânt, ci pe prezența lui glorificată în cer, pe pământ și în tot locul. Moartea a fost înfrântă. Dumnezeul nud, atârnând pe o cruce, plin de răni și de sânge, cu o coroană de spini pe cap și cu inima străpunsă de lancea soldatului roman; Dumnezeul depus pe lespedea rece a unui mormânt care nici măcar nu era al lui, acest Dumnezeu este viu pentru totdeauna.

Fiul lui Dumnezeu nu și-a revenit în simțuri, nu este doar rodul unei imaginații a minții noastre, nu este un fals istoric, ci este Cel Înviat, Cel care este. Iar noi, ca și Maria Magdalena și cei doi apostoli, nu alergăm după povești și închipuiri, ci după o persoană care în mod miraculos este prezentă lângă orice om; o prezență pe care doar sufletul și credința o pot percepe. El este temelia credinței și scopul vieții noastre. El, Cel Viu, este viața noastră acum și în veșnicie.

Cristos a înviat!

Pr. Emil Dumea


 

lecturi: 681.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat