Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Sărbătoarea Floriilor

A devenit o tradiție frumoasă ca, în Duminica Floriilor, să se organizeze o procesiune meditând la Calea sfintei cruci pe străzile din jurul bisericii "Sfinții Petru și Paul" din Bacău. Duminică, 14 aprilie 2019, sute de tineri, copii și adulți din toate parohiile Bacăului au participat la acest moment de comuniune și de sărbătoare. În centru atenției au fost tinerii din toate parohiile Bacăului, care au animat atât sfânta Liturghie, cât și devoțiunea Căii sfintei cruci.

În această duminică se sărbătorește și Ziua Tineretului, care a luat naștere din dorința sfântului papă Ioan Paul al II-lea. În Duminica Floriilor din anul 1984, în care s-a celebrat și Jubileul tinerilor, papa a accentuat faptul că Biserica îi are în atenție într-un mod special pe tineri. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri.

A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului. De atunci și până astăzi, în fiecare Duminică a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului, iar la un interval de doi-trei ani s-au organizat întâlniri mondiale.

Procesiunea organizată pe străzile orașului a fost precedată de sfânta Liturghie de la ora 18.00. Au participat, purtând în mâinile lor ramuri, tineri din parohiile catolice ale orașului: "Sfântul Nicolae", "Înălțarea Sfintei Cruci", "Fericitul Ieremia", "Sfântul Francisc de Assisi" Izvoare, "Inima Neprihănită a Mariei" Șerbănești, seminariștii de la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău, dar și foarte mulți credincioși care au arătat că îndrăgesc această perioadă a Postului Mare.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău, alături de mai mulți preoți din parohiile orașului și de la seminar. Corul tinerilor Parohiei "Sfântul Nicolae" Bacău, împreună cu ceilalți credincioși, au animat cu bucurie și entuziasm toate momentele sfintei Liturghii.

Pătimirea Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca a fost proclamată pe roluri de către tineri, aducând în prezent parcursul plin de suferințe al Mântuitorului până pe Calvar. La predică, pr. Laurențiu Turbuc a dezvoltat mesajul Sfântului Părinte papa Francisc adresat tinerilor, pornind de la cuvintele prin care Sfânta Fecioară Maria și-a manifestat disponibilitatea față de planul de iubire al lui Dumnezeu.

După sfânta Liturghie, a început procesiunea pe străzile orașului. În față era purtat un banner cu motoul Zilei Tineretului din acest an, după care a urmat crucea tinerilor, flancată de torțe, apoi cele 14 icoane cu reprezentările stațiunilor Căii sfintei cruci, iar apoi preoții și credincioșii. La fiecare stațiune s-a meditat asupra uneia din suferințele Mântuitorului, fiecare având posibilitatea să conștientizeze că a contribuit într-un fel sau altul la pătimirea Domnului Isus.

Drumul Crucii este și un parcurs interior, spre inima noastră rănită de păcate, un parcurs de autocunoaștere a inimii proprii împietrite de egoism, răutate, nedreptate sau indiferență, cu invitația de a ne converti, de a face ca razele bunătății divine să risipească întunericul din sufletele noastre. Această devoțiune a avut și caracter de ispășire a păcatelor proprii sau ale celorlalți.

La întoarcere, pe treptele bisericii, s-a făcut ultima stațiune, după care părintele decan le-a urat tinerilor să poarte cu ei bucuria lui Cristos în inimile lor și să fie martori ai acesteia acolo unde își duc existența.

Pr. Paul Căliman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 aprilie: Bacău: Sărbătoarea Floriilor


 

lecturi: 541.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat