Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Calea crucii, o cale spre desăvârșire

A devenit o tradiție deosebită ca în fiecare an, în timpul Săptămânii Sfinte, tinerii catolici credincioșii din Iași să participe la devoțiunea Căii Sfintei Cruci celebrată pe dealul Cetățuia. Și în acest an, luni, 15 aprilie 2019, tinerii și oamenii de bunăvoință s-au adunat la poalele dealului Cetățuia pentru a interioriza momentele și stările Mântuitorului din timpul Pătimirii. Celebrarea a început la ora 20 și a durat o oră și jumătate, timp în care aproximativ 400 de persoane au meditat asupra stărilor și patimilor Mântuitorului.

Calea Crucii este un exercițiul de pietate pentru a medita patima lui Isus, ca eveniment central al istoriei mântuirii. Originea sa se află în Ierusalim, unde creștinii parcurgeau drumul pe care Domnul Isus l-a făcut de la palatul lui Pilat până pe Calvar. Tradiția a fixat, încetul cu încetul, un drum cu 14 opriri numite și stațiuni sau stări. Unele dintre ele reiau relatarea din Evanghelii, altele sunt mai degrabă rodul a multe secole de meditație a creștinilor.

Organizatorul acestei celebrări a fost pr. Iosif-Claudiu Doboș, vicar la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. La această celebrare s-au alăturat mai multe grupuri de persoane printre care amintim: tinerii din parohiile ieșene însoțiți de preoții vicari ("Adormirea Maicii Domnului ", "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și "Sfântul Anton de Padova"), tinerii din diferite asociații și grupuri de rugăciune (Acțiunea Catolică, Asociația Studenților Catolici din Iași (ASCI), Scout, Grupul Taize, Juvenes Ecclesiae), tineri liceeni de la căminul "Xaverianum" și de la "Caritas". Au luat parte la această celebrare și seminariștii de la mănăstirea "Don Orione" însoțiți de toți preoții lor formatori, de asemenea au participat și seminariștii de la "Don Guanella", însoțiți și ei de preoții lor formatori. Au mai participat și diferite persoane consacrate, familii cu copii precum și diferiți credincioși, de asemenea și alți oameni care s-au alăturat spontan celebrării.

Crucea și cele două torțe au fost purtate de tineri cu schimbul, de la o stațiune la alta, care au reprezentat diferitele grupuri ale asociațiilor catolice. Rugăciunile și meditațiile fiecărei stațiuni au fost citite de diferiți tineri. Celebrarea a fost animată de un grup de tinere care au cântat la chitare.

Modelul rugăciunilor și al textelor meditative au fost compuse de tineri libanezi sub conducerea cardinalului Bechara Boutros Rad, patriarh de Antiohia al maroniților. Acest model al Căii Sfintei Cruci a fost celebrat de papa Francisc la Colosseum în seara de Vinerea Sfântă, la 29 martie 2013.

Celebrarea s-a încheiat cu o cântare înălțătoare intitulată "Speră mereu!" Rugăciunea finală a fost rostită de pr. Egidiu Condac, directorul al Centrului Diecezan Caritas Iași.

La finalul celebrării, pr. Iosif-Claudiu Doboș a mulțumit tuturor participanților precum și autorităților locale, Poliției și Jandarmeriei care au asigurat buna desfășurare a acestei celebrări.

Vă dorim să aveți parte de o săptămână binecuvântată și de cele mai profunde simțăminte ale învierii Mântuitorului!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 aprilie: Iași: Calea crucii, o cale spre desăvârșire


 

lecturi: 1351.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat