Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ratzinger împlinește 92 de ani, Francisc merge să-l felicite

De Domenico Agasso jr

Papa Francisc îl vizitează pe Benedict al XVI-lea pentru a-i adresa duble urări: pentru aniversarea zilei de naștere și pentru Paști. Cei 92 de ani ai pontifului emerit cad în zilele de polemici cu privire la o scriere a sa, câteva "notițe" dedicate temei abuzurilor asupra minorilor. În același timp, apare în librărie dialogul său cu Arie Folger, rabin șef de Viena.

Vizita lui Bergoglio la mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican, unde trăiește Joseph Ratzinger, poate să calmeze un pic sufletele cu privire la Sfântul Scaun. Ca și articolul de pe Vatican News al lui Andrea Tornielli, director editorial al mass-media ai Sfântului Scaun, care scrie: "Poate fi util de subliniat, celebrând aniversarea zilei de naștere a lui Joseph Ratzinger, abordarea pe care atât Benedict al XVI-lea cât și succesorul său Francisc au avut-o în fața scandalurilor și abuzurilor asupra minorilor. Un răspuns mai puțin mediatic și mai puțin răsunător, care nu se prestează să fie redus la un slogan".

Este un răspuns "care nu se încrede în structuri (chiar dacă sunt necesare), în noile norme de urgență (la fel de necesare) sau în protocoalele tot mai detaliate și îngrijite pentru a garanta siguranța copiilor (oricum indispensabile): toate sunt instrumente deja definite sau în curs de definire. Cel al lui Benedict mai întâi, și al lui Francisc după aceea, este un răspuns profund și simplu creștin".

În această privință sunt amintite trei documente centrale - scrisorile către poporul lui Dumnezeu, din Irlanda, din Chile și din întreaga lume - pe care cei doi papi le-au scris în momentele de tensiune mai mare datorită scandalurilor.

Reparcurgând pasajele principale din aceste trei scrisori, Tornielli conclude: "Francisc sugerează o cale penitențială, foarte departe de orice triumfalism - așa cum a reafirmat în omilia din această Duminică a Floriilor - și de imaginea unei Biserici puternice și protagoniste, care încearcă să ascundă slăbiciunile sale și păcatul său. Aceeași propunere a predecesorului său".

Printre altele, și în acest an, așa cum prezintă Alessandro Gisotti, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, cu ocazia festivităților pascale, papa Francisc a mers la mănăstirea Mater Ecclesiae pentru a-l felicita pentru Paști pe predecesorul său precum și pentru aniversarea zilei sale de naștere.

Și cu ocazia aniversării a 92 de ani ai papei emerit - 16 aprilie - apare în librărie prin Editura San Paolo "Ebrei e cristiani. In dialogo con il rabino Arie Folger" [Evrei și creștini. În dialog cu rabinul Arie Folger] de Benedict al XVI-lea (144 de pagini), un volum inedit îngrijit de Elio Guerriero, teolog și scriitor. "O carte care marchează o cotitură decisivă în dialogul ebraic-catolic"m este definită în momentul prezentării.

"Un bătrân pontif emerit al cărui cuvânt devine tot mai slab ca un ecou care vine dintr-o lume îndepărtată și un tânăr rabin care trăiește în Viena tot mai laică și distrasă din secolul al XXI-lea", explică responsabilul Guerriero. "Datorită vârstei lor amintesc de starețul Zosim și de tânărul Alioscia - subliniază el -, dar sunt doi reprezentanți autoritari ai creștinismului respectiv ai ebraismului. Se confruntă, își scriu, la sfârșit se întâlnesc. În Babelul conexiunii neîntrerupte, pe cine îl pot interesa glasurile lor care vor să meargă dincolo de prejudecăți vechi, de supărări aflate la originea atrocităților ale căror imagini înspăimântătoare nu par suficiente să evite noi și noi manifestări de antisemitism?".

"Și totuși cuvintele lor au făcut înconjurul lumii, au amintit multora că iubirea este mai puternică decât ura, că prin colaborare în încredere și speranță se mai poate privi la viitorul omului - adaugă Guerriero -. Și atunci eu am mers în căutarea cuvintelor lor, a ocaziei care le-a generat, a principalelor documente ale dialogului evrei-creștini. S-a născut această carte pe care responsabilul și editorul o oferă împreună cu papa emerit în admirație recunoscătoare".

Arie Folger, rabin șef de Viena, este deosebit de atent la dialogul dintre evrei și catolici: ca atare a fost la conducerea comisiei care a pregătit "Între Ierusalim și Roma", primul și cel mai important document din partea ebraică despre dialogul dintre evrei și catolici.

În schimb Elio Guerriero a tradus și s-a îngrijit de numeroase texte ale papei Benedict. A scris și biografia papei emerit, tradusă în principalele limbi din lume.

(După Vatican Insider, 15 aprilie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 983.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat