Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Acea "calea penitențială" care unește două pontificate

Cei 92 de ani ai lui Benedict al XVI-lea

De Andrea Tornielli

Papa emerit ajunge la vârsta de 92 de ani și de data aceasta aniversarea zilei de naștere este însoțită de o dezbatere aprinsă în jurul unei scrieri a lui, câteva "notițe" de-ale sale - așa cum le-a numit el însuși - dedicate temei abuzurilor asupra minorilor. În acel text, Benedict al XVI-lea se întreabă care sunt răspunsurile corecte la plaga abuzurilor și scrie: "Antidotul la răul care ne amenință pe noi și întreaga lume în ultima vreme nu poate consta decât în faptul de a ne abandona" iubirii lui Dumnezeu. Nu poate exista nicio speranță într-o Biserică făcută de noi, construită de mâinile omului, care se încrede în propriile capacități. "Dacă reflectăm asupra modului de a proceda este clar că nu avem nevoie de o altă Biserică inventată de noi". Astăzi "Biserica în mare parte este văzută numai ca un soi de aparat politic" și "criza cauzată de multe cazuri de abuz săvârșit de preoți determină ca Biserica să fie considerată chiar drept ceva nereușit pe care trebuie s-o luăm în mână cu hotărâre noi înșine și s-o formăm în mod nou. Însă o Biserică făcută de noi nu poate să reprezinte nicio speranță".

Poate fi util de subliniat, celebrând aniversarea zilei de naștere a lui Joseph Ratzinger, abordarea pe care atât Benedict al XVI-lea cât și succesorul său Francisc au avut-o în fața scandalurilor și abuzurilor asupra minorilor. Un răspuns mai puțin mediatic și mai puțin răsunător, care nu se prestează să fie redus la un slogan. Este un răspuns care nu se încrede în structuri (chiar dacă sunt necesare), în noile norme de urgență (la fel de necesare) sau în protocoalele tot mai detaliate și îngrijite pentru a garanta siguranța copiilor (oricum indispensabile): toate sunt instrumente deja definite sau în curs de definire.

Cel al lui Benedict mai întâi, și al lui Francisc după aceea, este un răspuns profund și simplu creștin. Pentru a înțelege asta este suficient a reciti trei documente. Trei scrisori adresate poporului lui Dumnezeu, din Irlanda, din Chile și din întreaga lume, pe care doi papi le-au scris în momentele de tensiune mai mare datorită scandalurilor.

Scriind credincioșilor din Irlanda, în martie 2010, papa Ratzinger explica faptul că "măsurile pentru a se ocupa în mod corect de fiecare delict sunt esențiale, totuși ele singure nu sunt suficiente: este nevoie de o nouă viziune pentru a inspira generația prezentă și cele viitoare de a prețui darul credinței noastre comune".

Benedict al XVI-lea îi invita pe "toți să dedicați pocăințele voastre de vineri, un an întreg, de acum până la Paștele din 2011, pentru această finalitate. Vă cer să oferiți postul vostru, rugăciunea voastră, citirea Sfintei Scripturi și faptele voastre de milostenie pentru a dobândi harul vindecării și al reînnoirii pentru Biserica din Irlanda. Vă încurajez să redescoperiți sacramentul reconcilierii și să vă folosiți de el cu frecvență mai mare de forța transformatoare a harului său".

"Atenție deosebită - adăuga papa - va trebuie să fie rezervată adorației euharistice". Rugăciune, adorație, post și pocăință. Biserica nu acuză dușmani externi, este conștientă că atacul cel mai puternic vine de la dușmanii interni și de la păcatul din Biserică. Și remediul propus este redescoperirea esențialului credinței și a unei Biserici "penitențiale", care se recunoaște că are nevoie de iertare și de ajutor de Sus. Inima mesajului, impregnat de umilință, durere, rușine, căință, dar în același timp deschis spre speranță, este privirea creștină, evanghelică.

După opt ani, la 1 iunie 2018, este publicată o altă scrisoare a unui papă adresată creștinilor dintr-o țară lovită de scandalul pedofiliei. Este aceea pe care Francisc o trimite chilienilor. "Apelând la voi, cerându-vă rugăciuni - scrie el - n-a fost o cerere funcțională nici cu atât mai puțin un gest de bunăvoință", ci dimpotrivă "am voit să pun tema acolo unde trebuie să fie pusă: condiția poporului lui Dumnezeu... Reînnoirea ierarhiei ecleziale în sine însăși nu generează transformarea la care ne determină Duhul Sfânt. Suntem chemați să promovăm împreună o transformare eclezială care să-i implice pe toți".

Papa Bergoglio insistă asupra faptului că Biserica nu se construiește de la sine, nu se încrede în ea însăși: "O Biserică rănită nu se pune în centru, nu se crede perfectă, nu încearcă să acopere sau să disimuleze răul său, ci pune acolo pe unicul care poate să vindece rănile și care are un nume: Isus Cristos".

Se ajunge astfel la 20 august 2018 la scrisoarea lui Francisc adresată poporului lui Dumnezeu cu privire la tema abuzurilor. Prima a unui pontif adresată despre această temă credincioșilor din toată lumea. Și acest nou apel adresat poporului lui Dumnezeu se încheie în același mod: "Vor fi de ajutor rugăciunea și pocăința. Invit întregul sfânt popor credincios al lui Dumnezeu la exercițiul penitențial al rugăciunii și al postului conform poruncii Domnului, care trezește conștiința noastră, solidaritatea noastră și angajarea noastră pentru o cultură a protejării și a lui «niciodată să nu mai fie» față de orice tip și formă de abuz".

În afară de asta, pocăința și rugăciunea "ne vor ajuta să sensibilizăm ochii noștri și inima noastră în fața suferinței celorlalți și să învingem dorința de dominare și de posesie care de atâtea ori devine rădăcină a acestor rele".

Încă o dată, Francisc sugerează o cale penitențială, foarte departe de orice triumfalism - așa cum a reafirmat în omilia din această Duminică a Floriilor - și de imaginea unei Biserici puternice și protagoniste, care încearcă să ascundă slăbiciunile sale și păcatul său. Aceeași propunere a predecesorului său.

(După L'Osservatore Romano, 15-16 aprilie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 471.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat