Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sudanul de Sud, episcopul de Juba: "Sărutul papei i-a clătinat pe politicieni"

De Luca Attanasio

Va rămâne în istorie gestul unui papă care se îngenunchează și sărută picioarele liderilor politici din Sudanul de Sud cu un curriculum udat de sânge, aproape pentru a îndulci, cu un gest de umilință infinită, inimile lor și mințile lor și a-i forța să depună armele și propunerile violente. Va rămâne invitația rostită în mod liber, fără formalitatea discursului pregătit: "Vă cer asta ca frate, rămâneți în pace. Ați început un proces, nu-l lăsați să se încheie. Vor fi lupte între voi, dar în fața poporului, prezentați-vă uniți, astfel veți deveni părinți ai națiunii". Dar vor rămâne și angajamentele luate în mod solemn de lideri politici, religioși, civili în fața întregii lumi care induc să se spere la un rezultat pozitiv al încurcatului proces de pace la întoarcerea lor.

După ce episcopii lansaseră, la sfârșitul lunii februarie, un apel din inimă de "a reda suflu" acordului din septembrie care zăcea într-o stagnare preambul al unui alt faliment, papa și arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, uniți istoric de pasiunea față de această țară, cea mai tânără din lume (independentă de Sudan în 2011) și prăbușită în 2013 într-un război civil cu efecte devastatoare (400.000 de morți, 7 milioane de locuitori aflați la epuizare, aproape 4 milioane de evacuați interni și externi), au optat pentru o inițiativă care să separe criteriile și să-i pună pe toți în fața propriilor responsabilități de lideri pe de o parte, de creștini pe de altă parte (Sudanul de Sudul este compus aproape în totalitate din credincioși ai lui Isus).

Președintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, și liderul facțiunii armate rebele Riek Machar, împreună cu cei doi vicepreședinți, călugări și reprezentanți ai clerului sud sudanez, au fost invitați în Vatican pentru o "reculegere spirituală" care, în ajunul Paștelui și în vederea intrării în vigoare oficială a acordului, la 12 mai, să favorizeze angajări oficiale și să pună capăt oricărei șovăieli sau căutări a propriului interes în dauna populației. Experimentul a reușit perfect, așteptări sunt din nou reînsuflețite.

Vorbește despre aceste două zile extraordinare în exclusiv pentru Vatican Insider unul dintre protagoniștii întâlnirii, arhiepiscopul de Juba, capitală a Sudanului de Sud, Paulino Lukudo.

Am venit la Roma în căutarea ultimului sprijin pentru pace și să ascultăm de la liderii noștri religioși indicații pentru a găsi noi căi și speranțe. Până astăzi, mulți au încercat, dar toți au eșuat, liderii noștri politici, Uniunea Africană, UE, Uganda, Kenya, Etiopia, Sudanul: de când în 2013 a izbucnit războiul au fost atâția interlocutori care au încercat dar nu au reușit niciodată. Și atunci, ca o binecuvântare a venit această invitație și am venit aici cu voința de a ne pune în ascultarea liderilor noștri religioși.

Cum s-a născut ideea reculegerii spirituale pentru Sudanul de Sud?

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welba, a lansat ideea. A propus papei să convoace reculegerea și să o facă la Roma. Francisc a acceptat imediat propunerea cu entuziasm și a deschis casa sa, Sfânta Marta, pentru a găzdui întâlnirea. Era prezent și fostul moderator al Bisericii Prezbiteriene din Scoția, John Chalmers, și a fost ocazia de a-i asculta pe reprezentanții noștri religioși. Papa a spus clar: "Războiul nu va putea aduce niciodată pacea, singura cale este înfruntarea problemelor fără folosirea armelor și rezolvarea lor în fața poporului". Este mesajul central din aceste zile, trebuie oprit războiul în orice mod".

Întâlnirea s-a încheiat cu un gest răsunător al pontifului, era prevăzut?

Absolut nu. Când papa s-a îngenuncheat pentru a săruta picioarele lui Salva Kiir, președintele a rămas înmărmurit, nu se aștepta nici pe departe la ceva de acest gen. Apoi a fost rândul lui Riek Machar care, foarte încurcat, a cerut papei să renunțe, dar Francisc n-a voit să audă motive, și, printre lacrimile multora dintre cei prezenți a continuat și a voit să sărute și picioarele celorlalți doi lideri politici, Taban Deng Gai și Rebecca Nyandeng De Mabio (văduvă a politicianului sud sudanez John Garang, nr). Desigur, pot să afirm că gestul papei a făcut diferența, a schimbat ceva în gândirea liderilor politici.

Ați putut observa deja schimbări în decursul celor două zile?

După sărut și salutul final, n-au fost ocazii comune, dar am luat împreună masa și vă pot asigura că i-am văzut pe Kiir și Machar conversând amabil pentru prima dată după mulți ani, erau mult mai relaxați și vorbeau ca doi prieteni. În schimb, cursul reculegerii, dincolo de momentele de reflecție și rugăciune, au fost tratate probleme foarte delicate. Vicepreședintele Taban Deng i-a cerut lui Riek Machar să se întoarcă definitiv la Juba (este în exil la Khartoum și a trecut prin Juba în septembrie numai pentru acordul de pace, nr). "După ziua de azi, cine se va gândi să te ucidă - a adăugat el - va ști că va trebui să facă asta în fața lumii". Un alt punct fundamental tratat a fost constituirea unei unice armate naționale; Machar a propus să se închidă multele armate și să se facă una singură.

Cum vă veți întoarce acasă după această întâlnire istorică?

Foarte întăriți. Noi, călugării, am hotărât să scriem un document care să ofere o serie de recomandări și-l vom publica în curând. Machar a cerut să se amâne deadline din 12 mai pentru intrarea în vigoare a acordului și consider asta un prim semnal important pentru a lua timp și a face lucrurile așa cum trebuie. În orice caz, de când noi, episcopii, am scris în februarie un document dur de denunțare pentru stagnarea acordului, situația s-a schimbat, noi am ales să dăm glas poporului nostru de acum disperat, politicienii au simțit urgența și astăzi, după această întâlnire, nu ne vom mai putea întoarce înapoi.

(După Vatican Insider, 15 aprilie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 693.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat