Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Barați: Crucea, o promisiune de viață. Zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zona Bacău

În ajunul sărbătorii Floriilor, sâmbătă, 13 aprilie 2019, ca și moment de pregătire pentru Săptămâna Sfântă și marea Sărbătoare a Paștelui ce se apropie, persoanele consacrate din zona Bacău, în număr de circa 45 de persoane, s-au reunit și în această lună de primăvară pentru a se retrage cu Isus deoparte în rugăciune pe muntele Măslinilor și a petrece un moment de reculegere, meditând asupra crucii. De această dată, ne-am adunat la mănăstirea surorilor "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" din Barați, unde sr. Veronica Olaru, responsabila comunității, ne-a primit cu tot dragul și toată disponibilitatea.

După salutul de bun venit din partea gazdelor și a sorei Clementina Gârlenu OA, membră a comisiei diecezane, programul s-a deschis cu meditația, prezentată de această dată de pr. Alexandru Olaru OFMConv, cu tema: "Crucea, o promisiune de viață", temă prezentată în perspectivă vocațională, ca persoane consacrate, chemate de a-l urma pe Cristos prin luarea crucii după exemplul lui.

Părintele a pornit de la textul evanghelistului Marcu (8,34-35): "Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze! Căci cine vrea să-și salveze viața o va pierde; cine, însă, își va pierde viața pentru mine și pentru evanghelie o va salva". Condițiile pe care Isus le cere celor care vor sa-l urmeze sunt două: lepădarea de sine și luarea crucii. În relatarea sa, pr. Alexandru a scos în evidență că "crucea nu este niciodată dată de Dumnezeu, ci luată de om, ca o consecință a unei alegeri mature și total libere de a-l urma pe Cristos" (Alberto Maggi), cu consecințele acestei alegeri: disprețul, prigoana sau chiar moartea, dar nu în mod fanatic, ci după exemplul lui Isus. Tocmai de aceea, lemnul crucii, dintre cel mai crud instrument al morții este transformat prin moartea lui Isus în "arborele vieții". Prin urmare, și noi, ca persoane consacrate, prin profesiunea noastră religioasă, ne-am angajat în a-l urma pe Isus care a purtat crucea până la sfârșit. Iar a lua crucea și a-l urma nu înseamnă a accepta cu resemnare toate încercările vieții, ci a accepta cu maturitate condițiile și consecințele pe care le implică urmarea lui Cristos. Căci spune Isus: "Veți fi dușmăniți de toți din cauza numelui meu. Însă, cine va rămâne statornic până la sfârșit, acela va fi mântuit" (Mt 10,22). Și papa Francisc ne spune: "Sfinții însăși au fost persecutați", pentru că, fiind profeți, spuneau lucruri care erau "prea dure". Iar istoria ne dă mărturie că "toate persoanele pe care Duhul Sfânt le alege pentru a spune adevărul poporului lui Dumnezeu suferă persecuții". "Îndrăznesc să spun că sunt mai mulți martiri acum decât în primele timpuri" continua Sfântul Părinte, în una din predicile sale.

Evangheliștii toți ne amintesc că Isus a murit așa cum a trăit, adică iubind pe toți, până și pe cei care l-au prigonit. Așadar, condiția noastră de a fi discipol al lui Cristos, în primul rând este aceea de a iubi necondiționat. Apoi, de a fi conștient de motivele pentru care îl urmăm, motive autentice și nu echivoce sau chiar greșite. Cei care îl urmează pe Isus sunt autorii creării unei alternative a acestei lumi, alternativă numită "Împărăția lui Dumnezeu", ale cărei valori sunt diferite de puterea lumească: distribuire în loc de acumulare; egalitate în loc de superioritate; slujire în loc de dominare, pentru că a sluji înseamnă a domni. Să nu uităm că "crucea fără iubire este grea, iar iubirea fără cruce este goală", a încheiat părintele, trimițându-ne și la imaginea Sfintei Fecioare Maria aflată la picioarele crucii împreună cu apostolul Ioan (cf. In 19,25-27). Să îngenunchem și noi ori de câte ori ne este greu, la picioarele răstignitului și acolo vom găsi cuvintele de mângâiere și de speranță: "Iată-l pe fiul tău!" sau "Iat-o pe mama ta!"

După meditație, a urmat un timp de reflecție personală, precum și ocazie de spovezi, urmând, apoi, celebrarea sfintei Liturghii, prezidată de pr. Augustin Folner OC, responsabilul diecezan cu Oficiul pentru Viața Consacrată, care la omilie ne-a îndemnat să simțim acea părere de rău pentru păcatele săvârșite de-a lungul vieții noastre și pe care Isus ni le-a spălat cu sângele său scump pe lemnul crucii. Făcând referință la sfinții care conștientizau atât de mult păcatele lor încât plângeau amar, nu este o rușine să plângi pentru păcate. Să ne căim cu umilință! De asemenea, ne-a invitat să ne hrănim cu încredere cu pâinea euharistică care ne hrănește sufletul și ne întărește trupul și să-i mulțumim pentru iubirea sa pe care a dovedit-o pentru noi și întreaga lume.

A urmat prânzul oferit de "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" și momentul de comuniune fraternă care ne-a întărit pentru a putea continua drumul nostru spiritual al aceste zile. Așadar, după prânz, ne-am îndreptat către biserica parohială, unde pr. Andrei Cocianga ne aștepta cu drag, pentru a parcurge drumul crucii. Persoanele consacrate împreună cu frații novici de la Prăjești s-au rugat această frumoasă și importantă devoțiune a Căii Crucii, recitând pe rând din fiecare congregație și cântând la fiecare stațiune: "Priviți ce-nseamnă a iubi și-a mântui pe lumea rea; cum dragostea îl va zdrobi ca viața nouă să ne dea". După ce i-am mulțumit părintelui paroh, ne-am îndreptat din nou spre mănăstirea surorilor, unde am încheiat ziua noastră cu un moment de adorație euharistică, rugându-ne "Litania Patimilor lui Isus Cristos", la sfârșitul căreia pr. Alexandru ne-a dat binecuvântarea cu preasfântul sacrament.

În numele sorei Emanuela Bereșoae din Congregația "Sfântul Carol Borromeu", care nu a putut fi prezentă, sr. Clementina a mulțumit tuturor participanților și surorilor gazde pentru aceste momente frumoase de comuniune, iar pr. Alexandru după ce a anunțat că următoarea întâlnire va fi la 12 mai la Hălăucești, cu ocazia întâlnirii persoanelor consacrate la nivel diecezan precum și celebrarea celor "100 de ani de prezență a Surorilor Franciscane de Assisi în România", ne-a urat un Paște binecuvântat și ne-a încurajat să trăim Săptămâna Sfântă, precum și viața noastră întreagă, cu gândul că "nu există altă scară care să ne ducă la rai, în afară de cruce" așa cum spunea sfânta Roza de Lima.

Să-I cerem de la Domnul harul de a merge în viața noastră consacrată pe calea sa și, dacă este cazul, "chiar cu crucea persecuției până la sfârșit". Cine va rămâne statornic până la sfârșit, acela va fi mântuit" (cf. Mt 10,22).

Comisia zonei Bacău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 aprilie: Barați: Crucea, o promisiune de viață. Zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zona Bacău


 

lecturi: 828.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat