Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa pe neașteptate într-un centru pentru bolnavi de Alzheimer la Roma

De Domenico Agasso

Astăzi este vineri și devine o nouă "Vineri a Milostivirii", cu respectiva surpriză papală. Francisc părăsește Vaticanul și merge să vizeze un centru pentru bolnavi de Alzheimer la Roma. Este vorba despre Villaggio Emanuele la Bufalotta, în periferia de nord a capitalei.

"Vinerile Milostivirii" sunt angajarea pastorală asumată de pontif după ultimul Jubileu.

Bergoglio, însoțit de monseniorul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, iese din Casa Sfânta Marta la 15.30 și se îndreaptă spre Institutul situat în Parco delle Sabine: este o structură dedicată îngrijirii persoanelor care suferă de boala Alzheimer, organizată ca un adevărat sat, care permite să se trăiască în condiții de normalitate, reproducând multe mici aspecte ale vieții zilnice, necesare celui care trăiește patologia dificilă pentru a crea și a menține o punte de comunicare cu exteriorul, promovând socializarea și incluziunea.

Satul, structură unică în Italia, poartă numele fondatorului său, Emmanuele Emanuele, președinte onorific al Fundației Roma, care "cu clarviziune s-a străduit pentru a căuta o soluție inovatoare pentru asistența rezidențială a bolnavilor de Alzheimer", explică de la Sala de Presă a Sfântului Scaun. La sosirea sa, episcopul de Roma este primit cu uimire de rezidenți și de personal, în curtea Satului.

Francisc îi salută pe toți cei prezenți, schimbă cu fiecare dintre ei câteva cuvinte de încurajare. Rezidenții, împreună cu Emanuele și cu actualul președinte în funcție, Franco Parasassi, îl însoțesc pe papa în diferitele zone ale structurii aflate la dispoziția rezidenților: unii oaspeți care se odihnesc în camerele lor primesc vizita neașteptată și au ocazia de a se întreține și schimbă câteva cuvinte cu pontiful; alții, angajați în activitățile recreative, ilustrează activitățile lor zilnice în Sat.

Structura este compusă din 14 case, fiecare găzduind șase persoane. În afară de locuințe, sunt prezente un minimarket, un bar, un restaurant și un salon de înfrumusețare care sunt la dispoziția rezidenților. Toate aceste servicii sunt vizitate de pontif. Pacienții, numiți simplu rezidenți, pot face cumpărături la supermagazin, pot ajuta lucrătorii în bucătărie, pot să se ocupe de gestiunea casnică, menținând astfel simțul realității și al propriei identități. Sunt diferite și activitățile oferite: artă, muzică, sport, citire de cărți, sunt numai câteva din activitățile care ritmează ziua rezidenților.

"Vizita a fost trăită de toți ca un dar și un moment de bucurie", subliniază Sfântul Scaun. Francisc a voit "să-și îndrepte atenția spre condițiile de excludere și de singurătate pe care o boală precum Alzheimer riscă să le genereze în persoanele lăsate adesea singure de societate, creând în cei din familie o puternică dezorientare, necaz și suferință". Creșterea progresivă a așteptărilor de viață "amintește și de o mai mare conștiință și respectare a necesităților și a demnității celui care trăiește pe piele proprie această boală și a celui care se află alături de bolnav".

Înainte de a se întoarce în Vatican, papa dăruiește un pergament cu un gând scris la mână și o pictură care reprezintă Nașterea Domnului.

(După Vatican Insider, 12 aprilie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 449.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat