Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Hamel, predat în Vatican dosarul pentru beatificarea preotului ucis de jihadiști

De Salvatore Cernuzio

Venit din Rouen la Roma, trecând prin Assisi, arhiepiscopul Dominique Lebrun a predat astăzi (n.red. - 10 aprilie 2019) la Congregația pentru Cauzele Sfinților voluminoasa investigație diecezană pentru beatificarea părintelui Jacques Hamel. Este vorba despre preotul de 86 de ani ucis de doi jihadiști, Adel Kermiche și Abdel Malik Petitjean, în vara anului 2016 în timp ce celebra Liturghia la Saint-Etienne-du-Rouvray. O tragedie care a răscolit opinia publică, dar care l-a făcut repede pe bătrânul preot un simbol universal de martiriu celebrat în Franța și în toată lumea.

Papa a voit să ofere pentru el o Liturghie în Casa Sfânta Marta în septembrie același an, concelebrată cu Monseniorul Lebrun în prezența rudelor parohului veniți din Normandia. Cu acea ocazie Bergoglio, amintind acest "om bun, blând" asasinat "ca și cum ar fi fost un criminal", a anunțat decizia de a-l proclama cât mai curând fericit, derogând de la practica de a aștepta cinci ani de la moarte pentru a deschide o cauză de beatificare și canonizare. Pentru că, a spus papa, "este un martir! Și martirii sunt fericiți".

Dieceza de Rouen s-a mobilizat imediat pentru a demara procesul de canonizare a părintelui Hamel care, cu o celeritate neobișnuită, a fost deschis după un an de la asasinare, la 13 aprilie 2017. Șaizeci și nouă de martori implicați în proces ascultați în audierile din ultimele două luni. Sunt rude, alți preoți și enoriași, inclusiv martorii acelei orori din urmă cu doi ani: o pereche de optzeci de ani și trei surori de vârstă mai mare de 70 de ani. "Ne gândim să încheiem faza diecezană a cauzei deja în iarna viitoare și s-o ducem la Roma în aprilie 2019", anunța monseniorul Lebrun într-un interviu la Vatican Insider.

Și așa a fost. Tot materialul adunat - circa 11.000 de pagini - este păstrat de astăzi în Congregația condusă de cardinalul Angelo Becciu pentru a fi examinat de comisiile de medici și teologi. Cel care l-a predat a fost episcopul care a plecat din Rouen duminica trecută împreună cu patruzeci de tineri. Înainte de a sosi la Roma, grupul a mers în pelerinaj la Assisi, pentru a-l aminti pe sfântul Francisc.

Astăzi l-a salutat pe papa la sfârșitul audienței generale de miercuri din Piața "Sfântul Petru". Deja în aprilie anul trecut prelatul a mers în Vatican cu un grup de alți tineri din dieceză și l-a întâlnit pe Bergoglio. "Împreună (cu papa, nr) l-am amintit pe părintele Jacques", ne relata Lebrun cu acea ocazie. "Cu privire la cauză Sfântul Părinte mi-a spus: trebuie să vă grăbiți!"

(După Vatican Insider, 10 aprilie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 514.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat