Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 10 aprilie 2019

Cateheze despre "Tatăl nostru" - 12: Ne iartă nouă greșelile noastre

Iubiți frați și surori, bună ziua! Ziua nu este așa frumoasă, totuși bună ziua!

După ce i-am cerut lui Dumnezeu pâinea de fiecare zi, rugăciunea "Tatăl nostru" intră în domeniul relațiilor noastre cu alții. Și Isus ne învață să-i cerem Tatălui: "Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri" (Mt 6,12). Așa cum avem nevoie de pâine, tot așa avem nevoie de iertare. Și asta, în fiecare zi.

Creștinul care se roagă îi cere înainte de toate lui Dumnezeu ca să-i fie iertate greșelile sale, adică păcatele sale, lucrurile urâte pe care le face. Acesta este primul adevăr al oricărei rugăciuni: chiar dacă am fi persoane perfecte, chiar dacă am fi sfinți cristalini care nu se abat niciodată de la o viață de bine, rămânem mereu fii care îi datorează Tatălui totul. Care este atitudinea cea mai periculoasă a fiecărei vieți creștine? Este orgoliul. Este atitudinea celui care se pune în fața lui Dumnezeu crezând că are mereu conturile în ordine cu el: orgoliosul crede că are totul la locul său. Ca acel fariseu din parabolă, care în templu crede că se roagă, dar în realitate se laudă pe sine însuși în fața lui Dumnezeu: "Îți mulțumesc, Doamne, pentru că eu nu sunt ca alții". Și oamenii care se simt perfecți, oamenii care-i critică pe alții sunt oameni orgolioși. Nimeni dintre noi nu este perfect, nimeni. Dimpotrivă, vameșul, care era în spate, în templu, un păcătos disprețuit de toți, se oprește în pragul templului și nu se simte vrednic să intre și se încredințează milostivirii lui Dumnezeu. Și Isus comentează: "A coborât la casa lui îndreptățit mai degrabă acesta decât celălalt" (Lc 18,14), adică iertat, mântuit. De ce? Pentru că nu era orgolios, pentru că recunoștea limitele sale și păcatele sale.

Există păcate care se văd și păcate care nu se văd. Există păcate eclatante care fac zgomot, dar există și păcate ascunse, care se cuibăresc în inimă fără ca să ne dăm seama. Cel mai rău dintre acestea este mândria care poate să contagieze și persoanele care trăiesc o viață religioasă intensă. Era odată un convent de surori, în anul 1600-1700, vestit, în timpul jansenismului: erau foarte perfecte și se spunea despre ele că erau preacurate ca îngerii, dar mândre ca diavolii. Este un lucru urât. Păcatul dezbină fraternitatea, păcatul ne face să presupunem că suntem mai buni decât alții, păcatul ne face să credem că suntem asemenea lui Dumnezeu.

Și în schimb în fața lui Dumnezeu toți suntem păcătoși și avem motiv să ne batem pieptul - toți! - ca acel vameș la templu. Sfântul Ioan, în prima sa scrisoare, scrie: "Dacă spunem că nu avem păcat, ne înșelăm pe noi înșine, iar adevărul nu este în noi" (1In 1,8). Dacă tu vrei să te înșeli pe tine însuți, spune că nu ai păcat: așa te înșeli.

Suntem datornici înainte de toate pentru că în această viață am primit atât de mult: existența, un tată și o mamă, prietenia, minunățiile creației... Chiar dacă li se întâmplă tuturor să treacă prin zile dificile, trebuie să ne amintim mereu că viața este un har, este minunea pe care Dumnezeu a extras-o din nimic.

În al doilea rând suntem datornici pentru că, deși reușim să iubim, nimeni dintre noi nu este capabil să facă asta numai cu forțele sale. Iubirea adevărată este atunci când putem să iubim, dar cu harul lui Dumnezeu. Nimeni dintre noi nu strălucește din lumină proprie. Este ceea ce teologii antici numeau un "mysterium lunae" nu numai în identitatea Bisericii, ci și în istoria fiecăruia dintre noi. Ce înseamnă acest "mysterium lunae"? Că este ca luna, care nu are lumină proprie: reflectă lumina soarelui. Și noi, nu avem lumină proprie: lumina pe care o avem este o reflexie a harului lui Dumnezeu, a luminii lui Dumnezeu. Dacă iubești este pentru că cineva, din exteriorul tău, ți-a zâmbit când erai un copil, învățându-te să răspunzi cu un zâmbet. Dacă iubești este pentru că cineva de lângă tine te-a trezit la iubire, făcându-te să înțelegi cum în ea se află sensul existenței.

Să încercăm să ascultăm istoria vreunei persoane care a greșit: un deținut, un condamnat, un drogat... cunoaștem atâția oameni care greșesc în viață. Rămânând neatinsă responsabilitatea, care este mereu personală, te întrebi uneori cine trebuie să fie inculpat de greșelile sale, dacă numai conștiința sa, sau istoria de ură și de abandonare pe care cineva o poartă după sine.

Și acesta este misterul lunii: iubim înainte de toate pentru că am fost iubiți, iertăm pentru că am fost iertați. Și dacă cineva n-a fost luminat de lumina soarelui, devine înghețat ca pământul iarna.

Cum să nu recunoaștem, în lanțul de iubire care ne precedă, și prezența providențială a iubirii lui Dumnezeu? Nimeni dintre noi nu-l iubește pe Dumnezeu cât ne-a iubit el pe noi. Este suficient să ne punem în fața unui crucifix pentru a percepe disproporția: El ne-a iubit și mereu ne iubește cel dintâi.

Așadar să ne rugăm: Doamne, chiar și cel mai sfânt din mijlocul nostru nu încetează să fie datornicul tău. O, Tată, ai milă de noi toți!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 453.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat