Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: Pagina personală Facebook
a fr. Daniel Ciobanu, FSC
Fr. Daniel Ciobanu, FSC: Invitație la rugăciune pentru pace în Africa

Fr. Daniel Ciobanu, din Congregația "Frații Școlilor Creștine", originar din Dieceza de Iași, care se află în misiune în Burkina Faso (Africa), a trimis un mesaj despre situația delicata a creștinilor de acolo și o invitație la rugăciune.

Suntem în a doua jumătate a timpului forte al Postului Mare. Este o oportunitate pentru noi toți de a ne lăsa interpelați de cuvântul vieții, dar și de cuvântul evenimentelor cotidiene care ne invită la o purificare mai profundă a vieții și slujirii noastre personale și comunitare în vederea Paștelui lui Isus, dar și a Paștelui nostru.

Este știut faptul - și este de înțeles acest lucru- că mass-media românești și europene în general ne țin la curent mai ales cu evenimentele care se petrec în țară sau continent. Realitatea de dincolo de granițele cunoașterii noastre, deseori, reclamă nu doar atenție, ci și acțiune: Africa este un exemplu.

În ultima vreme, în multe din țările africane, mai ales din centrul și vestul continentului, insecuritatea cucerește din ce în ce mai mult teren, atacurile jihadiste și teroriste seamănă din ce în ce mai multă frică și moarte, conflictele politice, sociale și interetnice fac din ce în ce mai multe victime printre săraci, mai ales în rândul copiilor și bătrânilor. Mai concret, în Burkina Faso unde mă aflu, în ultimele patru luni, aproape că nu este zi fără o știre care să nu aibă de a face cu terorismul. Dacă anul trecut s-a încheiat pe fundalul unei greve generale în învățământ, mai multe atacuri jihadiste de la sfârșitul lui decembrie și începutul lui ianuarie au adus, pe de o parte, un sentiment de compasiune în sistemul public de învățământ, unde s-a reluat școala - după două luni de inactivitate - iar pe de altă parte, în partea de nord a țării, regiunea deșertică a Saharei, cel puțin 1.135 de școli au fost închise pe termen nedeterminat din cauza terorii și insecurității (mai mulți profesori au fost uciși). Autoritățile, cu mijloacele limitate pe care le au la dispoziție, încearcă să descopere, să dejoace sau chiar să anihileze aceste grupări sau centre de instrucție ale jihadiștilor. De pildă, într-o singură zi au fost uciși 146 de jihadiști într-o localitate nordică de la granița cu Mali.

Și săptămâna trecută s-a încheiat cu un bilanț tragic: trei atacuri teroriste în regiunea nordică Arbinda, urmate de masacru interetnic și interclanic. Bilanțul: 62 de morți, zeci de răniți și 7 persoane sechestrate. Un alt atentat terorist, la o garnizoană din Zoaga. La fel un cercetător canadian a fost ucis după o sechestrare de mai bine de o lună.

Mai nou încep să apară din nou vechile conflicte interetnice, care lasă în urmă zeci de morți și răniți și, mai ales, răni sociale greu de vindecat.

Poate că e bine să amintesc aici, de asemenea, uciderea, la jumătatea lui februarie, a preotului salezian Antonio Cesar Fernandez, care timp de aproape 40 de ani a slujit Biserica și poporul burkinez și togolez. Deseori îi plăcea să celebreze sfânta Liturghie la școala noastră "La Salle" din Sandogo, la umbra copacilor. A fost extras din mașină, în care mai erau doi confrați salezieni togolezi, și a fost împușcat la marginea drumului de către doi islamiști.

Ca să completez tabloul realității de aici, în urmă cu două săptămâni, s-a organizat, ca de obicei, o zi de reculegere de Postul Mare cu toți enoriașii noștri. Această reculegere a cuprins o procesiune cu Calea crucii, cateheză și Liturghie la umbra unor copaci în afara satului, și agapa frățească comună. Pe parcursul întregii zile doi soldați au vegheat la securitatea noastră. De altfel, și în timpul Liturghiei din noaptea de Crăciun doi soldați au patrulat în interiorul și exteriorul bisericii noastre - lucru ce se poate observa și azi la mai toate întâlnirile de masă.

Episcopii din Conferința Episcopală au cerut să se facă la sfârșitul fiecărei Liturghii o rugăciune specială pentru pace, la fel și adorația din fiecare vineri să se țină cu această intenție.

Școala noastră "La Salle" din Toussiana, unde lucrez, este - slavă Domnului - o oază de pace chiar dacă aici trăiesc și învață elevi din mai mult de 10 etnii diferite. Reflecția lasalliană și rugăciunea zilnică sunt centrate, mai mult ca oricând, pe valoarea păcii și comuniunii fraterne. Cu toții suntem conștienți că a educa și a lucra pentru pace și armonie înseamnă, de fapt, a lucra la edificarea împărăției lui Dumnezeu pe pământ.

Postul sacru ne îndeamnă pe toți la introspecție, la convertire interioară, dar nu ne lasă indiferenți față de cei în nevoie. În spiritul acestui timp sacru, vă invit să facem un gest de caritate spirituală rugându-ne în mod deosebit pentru toți cei care suferă din cauza terorismului și a urii rasiale și religioase, și pentru întoarcerea principelui păcii în zonele de conflict din Africa și din lumea întreagă. Pacea să fie cu noi toți!

Din Toussiana, Burkina Faso

Fr. Daniel Ciobanu, FSC

* * *

Radio Maria: Un Frate al Școlilor Creștine în Burkina Fasso

Înregistrarea emisiunii de la Radio Maria:


 

lecturi: 1755.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat