Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iubește și iartă! Reflecție la duminica a V-a din Postul Mare

În acel timp, Isus s-a dus pe Muntele Măslinilor. Dar în zori a venit din nou la templu și tot poporul venea la el, iar el, fiind așezat, îi învăța. Cărturarii și fariseii au adus o femeie prinsă în adulter și, punând-o la mijloc, i-au zis: "Învățătorule, această femeie a fost surprinsă asupra faptului de adulter. Moise ne-a poruncit în Lege ca pe astfel de femei să le batem cu pietre. Dar tu, ce zici?" Însă spuneau aceasta ispitindu-l, ca să aibă de ce să-l acuze. Dar Isus, aplecându-se, scria cu degetul pe pământ. Întrucât continuau să-l întrebe, s-a ridicat și le-a spus: "Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea!" Și, aplecându-se din nou, scria pe pământ. Când au auzit, au plecat unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni. El a rămas singur, iar femeia era în mijloc. Isus s-a ridicat și i-a spus: "Femeie, unde sunt ei? Nu te-a condamnat nimeni?" Ea i-a zis: "Nimeni, Doamne". Isus i-a spus: "Nici eu nu te condamn; mergi, de acum să nu mai păcătuiești!" (Evanghelia după sfântul Ioan 8,1-11)

Prima lectură a acestei duminici (Is 43,16-21) ne vorbește despre un timp în care Dumnezeu își va instaura împărăția printre oameni; va fi un timp când el va trasa drumuri prin nisipul pustiului și va face să țâșnească izvoare cu apă proaspătă în ținuturi uscate și secetoase; împărăția lui va fi una a binelui și prosperității. Prin credință, spre comuniunea cu acest Dumnezeu aleargă Paul în a doua lectură de astăzi (Fil 3,8-14). Episodul din evanghelie, în schimb, ne redă un exemplu al împlinirii profeției din prima lectură, doar că ceea ce înfăptuiește acum Isus Cristos depășește cu mult în calitate ceea ce vedea profetul în Vechiul Testament. Cristos zidește o lume nouă, eliberată de litera ucigătoare a legii. El îl salvează pe om din păcat, prin iertare și milostivire; spre diferență de cărturari și farisei, care îi aplică femeii păcătoase prescripția dură a legii. În femeia păcătoasă și iertată suntem noi toți, care avem nevoie de iertarea divină.

Evanghelia ne prezintă oameni păcătoși care acuză o păcătoasă în fața Învățătorului. Și care este reacția Învățătorului la ceea ce se petrece în fața lui? Pare că este absent: scrie pe pământ, în tăcere. O tăcere întreruptă de două ori: Prima dată pentru a le spune, indirect, acuzatorilor că au și ei păcatele lor, iar a doua oară, pentru a o ierta pe femeia păcătoasă. În ambele cazuri, Cristos arată o profundă cunoaștere a omului și o iubire manifestată prin compasiune și iertare. În fața păcatelor și slăbiciunilor oamenilor, Cristos rămâne în tăcere, iubindu-i și iertându-i: "Căci Dumnezeu i-a închis pe toți în neascultare ca să se îndure de toți" (Rm 11,32).

Acest episod din evanghelia lui Ioan ne spune că nimeni nu are dreptul să-l acuze pe semenul său de păcatele săvârșite, pentru că toți suntem păcătoși. Aceasta nu pentru că păcatul nu ar fi grav și nu trebuie denunțat și combătut, ci pentru faptul că unul singur a suferit pentru iertarea păcatelor tuturor, Isus Cristos. Prin jertfa lui ne-a obținut iertarea Tatălui, și pentru acest motiv nimeni nu-și poate acuza semenul în fața lui Dumnezeu.

- În acest episod îi vedem pe cărturari și farisei, fundamentaliști ai unui Dumnezeu pe care îl înțeleg complet greșit. Lor, Isus Cristos le spune că uciderea femeii prinsă în adulter este mult mai gravă decât păcatul pe care vor acum să-l pedepsească. Înțelegându-l greșit pe Dumnezeu, oamenii ajung să se urască și chiar să se ucidă între ei în numele aceluiași Dumnezeu. Sunt persoane care respectă ad litteram prescrierile legilor creștine, dar care nu-și dau seama sau nu vor să recunoască faptul că cea mai importantă lege este cea a iubirii, iar iubirea înseamnă și iertarea celui care greșește de șaptezeci de ori câte șapte, adică totdeauna.

- "Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea!" Cu aceste cuvinte, Cristos aruncă în aer tot legalismul vechii orânduiri. Și fiindcă acuzatorii se știu vinovați, dispar cu toții, începând cu cei mai în vârstă.

- Ne surprinde apoi faptul că Isus i se adresează acestei femei cu același cuvânt cu care i s-a adresat mamei lui la nunta din Cana sau de pe cruce: Femeie. El privește la sufletul și la importanța ei ca om și nu i se adresează cu expresii care să redea gravitatea păcatului săvârșit, ci cu un cuvânt în care este cuprinsă toată demnitatea sădită în ea de Creator.

- Surprinzător este și faptul că Isus nu aduce în discuție ceea ce a făcut. Nu scormonește în trecutul ei, ci, iertând-o, îi arată calea de urmat: "Să nu mai păcătuiești". De multe ori păcatele și greșelile trecutului se transformă într-un balast sau chiar o piedică în calea înaintării pe cale binelui. Pentru a putea progresa, eliberarea de ceea ce a fost rău în viața noastră este absolut obligatorie. Psihologia și orice formă de terapie a inimii și conștiinței noastre cer acest lucru. Spiritualitatea creștină are legături strânse cu psihicul și cu intimitatea profundă a ființei noastre.

- Eliberați din păcat de către Isus Cristos, avem misiunea de a răspândi în jurul nostru împărăția lui, al cărei conținut înseamnă iubire și iertare. Iubirea și iertarea pornesc din noi înșine. Când ne lăsăm iubiți și iertați de Dumnezeu, când îl simțim în aceste mari daruri, atunci putem să oferim și altora iubirea și iertarea pe care și noi le-am primit. Lăsându-ne iubiți și iertați, nu devenim victime; iubind și iertând, nu facem victime în jurul nostru.

Pr. Emil Dumea

* * *

Duminica a 5-a din Postul Mare. Predici la Radio Iași


 

lecturi: 629.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat