Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Vizita cardinalului Luis Francisco Ladaria Ferrer, SJ, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței

Dieceza de Iași l-a avut oaspete pe cardinalul Luis Francisco Ladaria Ferrer, SJ, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, sosit la Iași, miercuri, 3 aprilie 2019, pentru a i se decerna, din partea Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, titlul de Doctor Honoris Causa. Vizita la Iași a continuat seara cu o Liturghie în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", iar joi, 4 aprilie, cu Liturghia prezidată de cardinal în capela Institutului Teologic din Iași și întâlnirea cu studenții teologi. Cardinalul a fost însoțit de arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, și de Mons. John Kennedy, directorul Biroului Disciplinar al Congregației pentru Doctrina Credinței.

În urma propunerii Consiliului Facultății de Teologie Romano-Catolică al a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Excelenței Sale cardinalul Luis Francesco Ladaria Ferrer, SJ, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte al Comisiei Pontificale Ecclesia Dei și al Comisiei Pontificale Biblice din Vatican, i-a fost oferit titlul Doctor Honoris Causa al acestei Universități, miercuri, 3 aprilie 2019, în Aula Magna "Mihai Eminescu".

În aceeași seară, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Eminența Sa card. Luis Francisco Ladaria Ferrer, SJ, a prezidat sfânta Liturghie, însoțit de arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. Au concelebrat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar, pr. Ștefan Lupu, decanul Facultății de Teologie, care a tradus și predica oaspetelui, precum și alți preoți.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a rostit un cuvânt de salut Eminenței Sale prin care și-a exprimat bucuria prezenței acestuia în mijlocul credincioșilor și a cerut ca împreună cu credincioșii să se roage pentru Sfântul Părinte care este așteptat și în România.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Eminența Sa Luis Francisco Ladaria. Cardinalul a subliniat importanța lecturilor proclamate în cadrul sfintei Liturghii, lecturi ce ne ajută să aprofundăm acest timp de har numit "Postul Mare". Acest timp de pocăință este pentru noi și un timp de speranță, întrucât ne îndreptă spre Înviere, spre Paști, spre lumină.

În prima lectură luată din cartea profetului Isaia s-a vorbit despre speranța poporului lui Israel. Această speranță conturează încrederea într-un Dumnezeu eliberator, un Dumnezeu care mângâie poporul său, îl eliberează și îi redă bucuria. Domnul oferă mângâiere și pace poporului său. Mângâierea pe care o oferă Dumnezeu este o mângâiere completă și complexă, întrucât ea continuă și în viața veșnică ce o reprezintă. La această viață veșnică ne conduce Isus Cristos prin învierea sa din morți. Această înviere este tema evangheliei de astăzi. Puterea învierii este oferită de Tatăl, prin Cristos, în Duhul Sfânt. Tatăl oferă această înviere tuturor celor ce cred în numele Fiului. Creștinilor li s-a oferit acest dar prin încrederea lor în Isus Cristos. În acest sens, Isus vrea să fim cu el pentru a ne împărtăși misterul Sfintei Treimi. Și această dorință a Mântuitorului face parte și din voința Tatălui. Cardinalul Luis a amintit de atitudinea constantă a lui Isus care s-a încrezut în Tatăl și a împlinit voința Tatălui prin toate acțiunile sale.

De aceea, dacă noi ascultăm și împlinim voința lui Cristos, o împlinim și pe cea a Tatălui. Prin împlinirea acestei voințe, Cristos ne face părtași la gloria sa, o glorie trăită în prezența Tatălui și a Duhului Sfânt. Timpul Postului Mare este un timp de ascultare a Cuvântului lui Dumnezeu, un timp de a-l întrupa în viața noastră.

Împărtășind credincioșilor prezenți la sfânta Liturghie câteva idei despre papa Francisc, Eminența Sa Luis Francisco Ladaria a spus: "Papa Francisc este pentru noi toți un părinte. O persoană care este aproape de toți, în special de cei care suferă, și intră în dialog cu toate persoanele. Fiind fidel Cuvântului lui Dumnezeu, el vine să ne întărească în credință, pentru ca această credință a noastră să aducă roade de iubire și de pace".

La sfârșitul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a mulțumit oaspeților, atât cardinalului, cât și nunțiului apostolic, precum și preotului însoțitor de la Congregația pentru Doctrina Credinței. PS Petru a cerut o binecuvântare cardinalului pe care acesta să o ofere în numele Sfântului Părinte papa Francisc tuturor celor prezenți la sfânta Liturghie transmisă în direct prin internet prin sistemul video montat în catedrală.

Vizita cardinalului la Iași a continuat joi, 4 aprilie, când a vizitat comunitatea Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași împreună cu ÎPS Miguel Maury Buendia, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, însoțiți de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și Mons. John Kennedy, directorul Biroului Disciplinar al Congregației pentru Doctrina Credinței.

La ora 8.00 a celebrat în capela seminarului sfânta Liturghie în prezența părinților formatori și profesori, a seminariștilor și a surorilor. În cadrul acestei Liturghii a oferit un cuvânt de învățătură despre mărturia pe care o dă Tatăl despre Fiul său, mărturie contrapusă idolilor de atunci, dar și idolilor de astăzi: puterea, senzualitatea, banii... În fața acestei mărturii trebuie să ne deschidem inima spre a o primi și spre a deveni noi înșine mărturisitori ai lui Cristos.

Excelența Sa a avut apoi o întâlnire la ora 9.30 cu preoții și o întâlnire cu seminariștii la ora 10.00 în Aula Magna. Pentru seminariști a avut vorbe de încurajare pentru parcursul lor de formare în seminar. A îndemnat la o atentă preocupare față de formarea spirituală, umană și intelectuală. De asemenea a cerut ca timpul petrecut în seminar să fie un timp de bucurie, de seninătate, pentru că numai astfel poate fi trăită cu adevărat vocația. În acest sens ne-a oferit exemplul propriei sale vocații. Același mesaj, alături de informații cu privire la activitatea Congregației pentru Doctrina Credinței, ni l-a oferit și Mons. John Kennedy.

Marian Păuleț și Ciprian Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 4 aprilie: Iași: Vizita cardinalului Luis Francisco Ladaria Ferrer, SJ, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" (4 aprilie 2019)

- 3 aprilie: Iași: Liturghia prezidată de cardinalul Luis Francisco Ladaria Ferrer SJ, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

* * *

Iași: Decernarea titlului Doctor Honoris Causa al Universității "Alexandru Ioan Cuza" cardinalului Luis Francesco Ladaria Ferrer, SJ

Cardinalul Luis F. Ladaria va deveni Doctor Honoris Causa al Universității "Al.I. Cuza" din Iași


 

lecturi: 921.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat