Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Campus vocațional "Visul lui Dumnezeu pentru tine" la Seminarul "Sfântul Iosif"

În perioada 29-31 martie 2019, Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău și-a deschis porțile pentru 87 de adolescenți de clasa a VIII-a proveniți din 40 de parohii ale Diecezei de Iași și din Arhidieceza de București, pentru a încerca să descopere planul lui Dumnezeu pentru viețile lor. La încheierea campusului a fost prezent și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Vineri, 29 martie, cu mult entuziasm, participanții au început să pășească încă de la orele amiezii pe porțile seminarului, descoperind, cu ajutorul seminariștilor ambientul în care se formează actualmente cei 65 de seminariști. A urmat un moment de rugăciune în care am parcurs împreună calea sfintei Cruci, cerând de la bunul Dumnezeu harul de a ne ajuta să descoperim calea pe care el ne cheamă să o urmăm. Programul a continuat și după cină prin diverse momente de destindere: film, fotbal și alte activități recreative.

Ziua de sâmbătă a început cu sfânta Liturghie de dimineață și a avut ca punct central tema campusului, "Visul lui Dumnezeu pentru tine", abordată de părintele Marius Cojan, asistent spiritual la seminar. Părintele i-a introdus pe adolescenți în tematica vocației și a abordat modul în care Dumnezeu cheamă astăzi. După acest moment catehetic, ministranții s-au împărțit pe grupuri mici pentru discuții și dezbateri asupra aceleiași teme.

Modul concret în care se formează seminariștii a fost prezentat, începând cu ora 12.00, de către părintele Tarciziu Grădinaru, profesor și formator la seminarul nostru. Astfel, ministranții au putut afla efectiv care este programul și activitățile fundamentale pe care le parcurg seminariștii în fiecare zi.

După-amiaza zilei de sâmbătă a fost rezervată pentru diferite concursuri și jocuri recreative care au dus la o interacțiune mai bună între ministranți și seminariști.

În ultima zi de campus ne-am bucurat de prezența Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a prezidat sfânta Liturghie de la ora 10.30 și i-a invitat pe ministranți să se deschidă la chemarea lui Dumnezeu și să descopere visul pe care Dumnezeu îl are pentru fiecare dintre ei. La începutul Liturghiei, părintele director, Anton Săboanu, a salutat prezența Preasfințitului și a ministranților în comunitatea seminarială.

Imediat după sfânta Liturghie a urmat o scurtă scenetă pregătită de către seminariști care au încercat să redea experiența vocațională a unui elev numit Andrei, actualmente preot. Aceste zile s-au încheiat odată cu masa de prânz, acolo unde au fost înmânate și diplomele pentru cei mai buni jucători de tenis de masă și de biliard.

În speranța că aceste zile de campus au fost de folos pentru toți participanții, o rugăm pe sfânta Fecioară Maria, Maica chemării noastre sfinte, să mijlocească pentru toți harul de ști să facă alegerile bune în viață și mai ales de a împlini visul lui Dumnezeu pentru fiecare dintre ei.

Redăm în continuare mărturia câtorva dintre participanții la acest campus:

  • "Visul meu de a experimenta viața seminariștilor a fost atins. Atmosfera din seminar a fost una familială. Pot spune că aceste trei zile m-au provocat să mă gândesc mai mult la viitorul meu. Totodată, sper ca ceea ce am trăit la seminar să devină un început de drum" (Paul-Gabriel Abraham, Parohia "Fericitul Ieremia" - Chitila, București).

  • "Experiența pe care am trăit-o la seminar a fost foarte plăcută. Catehezele pe care le-am ascultat m-au făcut să mă gândesc la viitor. Am legat aici noi prietenii cu ocazia jocurilor. Chiar și mâncarea a fost foarte bună. Programul a fost accesibil și nu foarte încărcat, iar activitățile au fost foarte frumoase" (Andrei Călugăru, Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul" - Săbăoani).

  • "Experiența pe care am trăit-o în campusul vocațional organizat de Seminarul Romano-Catolic «Sfântul Iosif» - Bacău a fost una fantastică. Am descoperit un loc minunat, un loc în care îl simți pe Dumnezeu mai aproape de tine. Preoții care erau acolo sunt niște oameni deosebiți, blânzi și buni care îl au pe Duhul Sfânt întotdeauna în sufletele lor. Locul cel mai atractiv pentru mine din incita clădirii a fost și va rămâne capela în care mă prezentam, pe lângă dimineața, seara și la sfânta Liturghie, în fiecare moment al zilei pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu. Mâncarea a fost fabuloasă, pregătită de măicuțe cu mâini de aur. Seminariștii erau niște oameni foarte calmi și aveau un limbaj exemplar. Ei căutau întotdeauna metode de a ne împrieteni între noi și a ne prezenta clădirea. Atmosfera din seminar era una calmă, iar ea te ducea într-o comuniune mai bună cu sfinții. Directorul era o persoană binedispusă care era îi călăuzește de elevi în drumul lor vocațional. În aceste trei zile am avut parte și de experiențe minunate: am luat parte la prima sfântă Liturghie catolică în limba română și l-am întâlnit pe episcopul auxiliar Aurel Percă. Impresia care o am despre Seminar este una pozitivă. Dacă ar fi fost după mine nu aș mai fi plecat de acolo niciodată. Mă voi întoarce întotdeauna cu mare drag!" (Petruț Vaszi, Coșnea).

Pr. Raimond-Tiberiu Iancu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29-31 martie: Bacău: Campus vocațional "Visul lui Dumnezeu pentru tine" la Seminarul "Sfântul Iosif"


 

lecturi: 977.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat