Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire și speranță

A merge pe drumul întâlnirii reciproce. Este calea trasată de cardinalul Pietro Parolin în ajunul călătoriei apostolice a lui Francisc în Maroc. Secretarul de stat - în interviul dat lui Massimiliano Menichetti pentru Vatican News - subliniază importanța prezenței papei în sprijinul comunității catolice și cu privire la migrații reafirmă cuvintele pontifului: a primi, a promova, a proteja și a integra.

Printre etapele acestei călătorii apostolice, întâlnirea cu migranții, cea cu preoții, consacrații și Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Cu ce sentimente pleacă papa în Maroc? Care este așteptarea?

Cred că așteptările care sunt în inima papei se pot rezuma în două expresii. Una, care îi este foarte dragă, este aceea a "culturii întâlnirii", în sensul că această călătorie este o etapă, un moment în care concret se exprimă și se consolidează și această propunere de întâlnire. Apoi, cealaltă frază care mi se pare că exprimă bine așteptările papei, este aceea care este un pic motoul acestei călătorii, adică "slujitor al speranței", în fața dificultății acestei culturi de a se afirma, în fața a ceea ce papa numește cultura rebutului pe de o parte, cultura indiferenței pe de altă parte; în fața înmulțirii egoismelor, a închiderilor, a concentrări asupra propriilor persoane și asupra contrapozițiilor. Mi se pare că papa vrea chiar să ne dea o mare speranță, adică faptul că este posibil să mergem pe drumul întâlnirii reciproce. Și aceste călătorii care se succed în țări care nu sunt de tradiție catolică au tocmai această semnificație. Trebuie să ne mișcăm în acest sens, trebuie să avem speranță, trebuie să regăsim încrederea pentru a putea continua să mergem în această direcție.

Călătoria lui Francisc în Maroc se ține la puțin timp după cea istorică în Emiratele Arabe Unite. Aceasta va fi o altă întâlnire care arată calea dialogului și a conviețuirii pașnice dintre creștini și musulmani.

Da, cred că da, într-un anumit sens - deși cu diferențele corespunzătoare desigur, pentru că fiecare țară are caracteristicile sale - cred că este un fir de continuitate. Aceste țări în care merge papa sunt cu majoritate musulmană. Acest fir de continuitate l-aș găsi un pic în conceptul de fraternitate, ca, de exemplu, în documentul pe care Sfântul Părinte l-a semnat la Abu-Dhabi. Este cu adevărat ca un fundament al acestei culturi a întâlnirii despre care vorbeam, adică faptul că suntem frați și trebuie deci să ne acceptăm și cu diferențele noastre, să ne respectăm și să colaborăm. Aceasta este baza conviețuirii pașnice care trebuie să se exprime printr-un dialog continuu. Dialogul interreligios este cu siguranță una dintre finalitățile specifice ale acestei întâlniri. Pornind de la această bază - Sfântul Părinte a amintit adesea că este parte fundamentală și a vestirii Evangheliei faptul că suntem creaturi și fii ai aceluiași Tată și că trebuie deci să ne recunoaștem cu toții frați - mi se pare că fraternitatea este firul roșu care leagă aceste călătorii, și într-o anumită progresie.

Provocare deschisă pentru Maroc și gestionarea fluxurilor migratoare. În decembrie, la conferința despre Global compact la Marrakech, dumneavoastră privind la migrații ați reafirmat că "integrare înseamnă îmbogățire reciprocă".

Cred că aceasta este perspectiva corectă în care trebuie să ne punem în fața unei interpretări a migrației că astăzi este un fenomen structural și nu numai contingent, deci destinat să dureze mult mai mult în timp; nu este un fenomen care se poate crede că se încheie într-o perioadă de timp foarte scurtă. Cred că aceasta este perspectiva și trebuie văzută nu ca o amenințare, ca un pericol, ci ca o oportunitate. Sfântul Scaun a spus mereu că primul drept este acela de a rămâne în propria țară. Dar desigur dacă există condiții de viață care nu permit să se asigure acel minim de siguranță și de progres, atunci este dreptul fiecăruia acela de a-l căuta. Deci a vedea sensul acestui eveniment într-o îmbogățire reciprocă. Tocmai în Maroc s-a semnat vestitul Global Compact pentru o migrațiune sigură, regulamentară și ordonată. Cred că lucrul important în acest moment este de a nu-l uita, de a încerca să fie pus în practică în diferitele țări, chiar dacă nu este obligatoriu din punct de vedere juridic. În document sunt indicate așa-numitele best practices, practicile bune care deja în parte sunt în desfășurare, dar care trebuie să fie implementate încontinuu. Pe de altă parte aș vrea să amintesc fundalul pe care trebuie să se situeze angajarea Bisericii, a statelor, cele patru verbe vestite pe care papa le-a amintit și pe care le-am amintit și noi cu acea ocazie, adică: a primi, a promova, a proteja și a integra. După aceea, desigur în interiorul acestui cadru general, vor fi alegerile concrete de făcut, dar cred că acesta este fundalul pe care să se situeze tema.

Centru al călătoriei în Maroc Sfânta Liturghie de duminică. Ce încurajare va da papa comunității locale mici, dar înfloritoare?

Faptul că papa merge să viziteze o comunitate creștină este deja o încurajare, este deja un motiv de întărire, mai ales când o comunitate creștină - ca în cazul Marocului - este, ca să folosesc o expresie evanghelică, o "turmă mică". Eu cred că desigur la Liturghie, așa cum am văzut la Abu-Dhabi, va fi un mare entuziasm, o mare participare. Cu acea ocazie Liturghia a fost ceva într-adevăr emoționant. Îmi imaginez că va fi același lucru și pentru întâlnirea cu comunitatea catolică din Maroc. Este un moment în care papa întărește, face să se simtă că acea comunitate este inserată în comuniunea Bisericii universale și că este susținută deci în situațiile concrete în care se află și mai ales - cuvintele pe care le-am folosit și mai înainte - duce încurajarea de a continua în propria mărturie creștină, de a continua în mărturia Evangheliei, în slujirea Evangheliei prin relațiile zilnice și în a da propria contribuție și țării în care trăiește și lucrează. Deci va fi cu siguranță un moment foarte frumos și de încurajare pentru acea comunitate.

(După L'Osservatore Romano, 30 martie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 330.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat