Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Copiii împreună pe Calea crucii

Copiii din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași împreună cu pr. Robert Râtan au meditat la suferințele lui Isus Cristos de pe drumul Calvarului, vineri, 29 martie 2019, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Acest moment spiritual a fost un răspuns afirmativ la invitația "Să mergem împreună" a Sfântului Părinte papa Francisc care va vizita municipiul Iași la 1 iunie. Textele meditațiilor au fost compuse pe baza diferitelor mesaje ale papei rostite în diverse ocazii. La devoțiunea Căii sfintei cruci au participat și s-au unit în rugăciune Preasfințitul Petru Gherghel, părintele Paul Budău, paroh și decan, preoți care își desfășoară activitatea în cadrul parohiei și al Episcopiei, părinții copiilor și numeroși credincioși.

Redăm textul integral al meditațiilor.

*

Rugăciune de început

Să mergem împreună .... este invitația pe care ne-o adresează și nouă, copiilor, Sfântul Părinte papa Francisc care ne va vizita la 1 iunie!

Cum? Împărtășind bucuria credinței ... ne îndeamnă episcopul nostru Petru și episcopul auxiliar Aurel.

Dorim ca inima și sufletul nostru să fie pătrunse de învățătura Sfântului Părinte și ajutați de o scurtă meditație, vrem, Isuse drag, să te însoțim pe Calea Crucii! Amin!

*

Stațiunea I: Isus este condamnat la moarte

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"Ne este permis să acuzăm cu o singură condiție: să ne acuzăm pe noi înșine; cu ceilalți, să fim milostivi, ca să fim fiii Tatălui nostru ceresc, care este milostiv!" (Papa Francisc, Capela Casei "Sfânta Marta", 13 septembrie 2018)

Prietene, te rog, amintește-ți de noi! Te-am îndrăgit cu inima din prima clipă când privirile noastre s-au întâlnit. N-am zăbovit deloc în gânduri și ți-am dăruit toată încrederea și prietenia mea!

Dar azi ... ochii tăi sunt lipsiți de strălucire! Nu mă mai privești ca altă dată! Nu-mi mai vorbești cu sinceritate! Cuvintele tale sunt înjumătățite!

Dar azi... când sunt adus la curtea lui Pilat, mă ocolești! În lipsa prieteniei, între noi, se interpune un necunoscut, Pilat. Cu mâinile legate, printre soldații cu fețele încruntate, Pilat mă acuză pe nedrept și mă condamnă la moarte!

Dar tu ...?

Nu cumva, în mintea ta, te consideri mai bun decât Pilat, decât soldații, decât mulțimea revoltată? Nu cumva te preocupi mai mult de alții, judecându-i după aparențe? Nu cumva ai dat uitării povețele mele despre milostivirea Tatălui ceresc?

Îmi doresc cu ardoare să-ți dorești milostivirea mea! Și mai mult să arăți această milostivire divină în cuvintele și faptele tale față de aproapele! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a II-a: Isus ia crucea grea pe umeri

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"Aceasta este drama inimii închise, drama minții închise, iar când inima este închisă, această inimă închide și mintea, iar când inima și mintea sunt închise nu mai există loc pentru Dumnezeu, ci doar pentru ceea ce credem noi că trebuie făcut" (Papa Francisc, Capela Casei "Sfânta Marta", 10 aprilie 2014)

Prietene, te rog, întinde-ți mâinile și primește crucea! Îmi amintesc cu drag de toate momentele în care ne întâlneam în secret la confesional! Îmi amintesc de bucuria împărtășirii de la inimă la inimă! Eram doar noi!

Dar azi ... inima ta s-a închis! Toate apelurile mele către tine au rămas fără răspuns! În inima ta, eu nu mai am loc, ca altă dată! În inima ta, acum, sunt alte persoane care în scurt timp, te-au determinat să uiți de prezența mea! Ți-am devenit incomod ... pentru că acolo unde merg port cu mine și Crucea!

Dar azi ... mintea ta s-a închis! Vin asupra ta, ca o avalanșă, tot felul de informații! Ești prins în atâtea și atâtea minți și inimi ale oamenilor! Toate gândurile și dorințele mele de fericire pentru tine ți se par acum ... de prisos! Ai dat așa de repede uitării tot binele pe care ți l-am făcut! Caut să înțeleg atitudinea ta de refuz, de respinge, de excludere!

Soldații s-au gândit la mine! Își dau coate, cine dintre ei să îndrăznească să așeze pe umerii însângerați o bucată de lemn colțuros. E ceea ce se va transforma numai într-o inimă și minte deschisă în ... crucea mea!

Dar tu?

Nu cumva visezi la o viață fără Dumnezeu? Nu cumva, din ambiție, vrei să faci numai ceea ce îți dictează inima și mintea? Nu cumva vrei să abandonezi crucea ta?

Îmi doresc atât de mult să-ți deschizi inima și mintea! Să îmbrățișezi și să te lași îmbrățișat de cruce! De mine! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a III-a: Isus cade prima oară sub cruce

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"Totul pornește de la modul în care noi ne prezentăm mai întâi înaintea lui Dumnezeu ca să-i cerem iertare. Cu alte cuvinte, iertarea pe care Dumnezeu ți-o va dărui cere iertarea pe care tu o dai celorlalți" (Papa Francisc, Capela Casei "Sfânta Marta", 10 martie 2015)

Prietene, te rog, spune aproapelui tău: te iert din toată inima și vreau să rămânem prieteni!

Mă bucur tare mult să te văd cu mâinile împreunate și îngenunchiat în fața sfântului altar! Știi? Rugăciunea Tatăl nostru... te recomandă aceluiași Tată ceresc: al meu și al tău!

Dar azi ... observ că te prezinți pentru prima dată ușor schimbat. Până acum n-ai avut o asemenea atitudine! Citesc în mintea ta neputința de a ierta greșelile aproapelui. Și acum că îi vorbești Tatălui nostru, parcă ai vrea să ignori condiția iertării.

Dar azi ... deși este loc, te ferești în a te mai așeza la rugăciune lângă cel care ți-a greșit... cu sau fără voie! Cauți cu rapiditate o bancă liberă. Dacă se poate ... mult mai în față sau mai în spate! Cu tristețe văd cum în inima ta încolțește sentimentul de apatie.

Începutul experienței tale alegând păcatul, provoacă prima mea cădere sub povara crucii. Soldații rămân nepăsători. Departe de ei gândul că ar avea acum ocazia de a cere sau de a primi iertarea mea!

Dar tu?

Nu cumva vrei să fi iertat de tot și mereu de Dumnezeu? Nu cumva vrei să eviți la nesfârșit persoana care așteaptă iertarea și împăcarea cu tine? Nu cumva rămâi captiv în sentimente negative, până când vrei tu, spunând că așa e mai bine?

Încearcă să-ți depășești limitele! Dar, ține cont că singur nu vei reuși prea curând! De aceea, lasă-te înduplecat de harul sfânt! De bucuria de a fi iertat și de a ierta! Numai astfel mă vei putea ajuta să mă ridic! Îmi doresc atât de mult! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi

Stațiunea a IV-a: Isus o întâlnește pe mama sa

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"Biserica ne cheamă să contemplăm maternitatea divină a Mariei ca icoană a păcii. Promisiunea veche se împlinește în persoana sa. Fericită ești tu, Marie, pentru că l-ai dat lumii pe Fiul lui Dumnezeu; dar și mai fericită ești tu pentru că ai crezut în el" (Papa Francisc, Bazilica "Sfântul Petru", 1 ianuarie 2016).

Prietene, ești într-o agitație continuă! Te rog, oprește-te puțin!

De când vreau să-ți fac cunoștință cu mama mea! Din veșnicie a fost aleasă de Tatăl ceresc pentru bucuria încrederii și a speranței! Sufletul ei este o grădină în care crește floarea parfumată a păcii și a iubirii! Ea s-a dedicat unei singure misiuni: aceea de a-l da lumii pe Fiul lui Dumnezeu!

Dar azi ... tu te pierzi în atâtea activități profane prin care urmărești să te faci remarcat. Dar ești supra solicitat și le duci cu dificultate la bun sfârșit.

Dar azi ... te destăinui atâtor oameni, așteptând ca soluțiile la neliniștile tale să apară! Vorbăria ta, de multe ori inutilă, îți secătuiește inima și sufletul!

Mama mea, în drumul greu spre Calvar m-a însoțit fără preget! Deși cu inimile suferinde, pentru câteva clipe, bucuria revederii, a întărit legătura păcii și a comuniunii Mamă-Fiu!

Dar tu?

Nu cumva omiți să o invoci în rugăciunile tale pe Mama mea? Nu cumva te hrănești cu iluzia unei păci primite doar de la oameni? Nu cumva ești nefericit pentru că îți vine greu să crezi în promisiunile Tatălui meu?

Îți clădești viața pe multe proiecte efemere, în care Dumnezeu nu a fost invitat să-și spună Cuvântul! Calea sigură spre împlinire, a promisiunilor lui Dumnezeu făcute ție, își au izvorul în adevărata pace dătătoare de fericire! Crede, numai! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a V-a: Simon din Cirene îl ajută pe Isus să ducă crucea

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"De fapt, dacă toată lumea își face partea sa din bine și o face pentru ceilalți, "ne întâlnim făcând binele". Și astfel construim "cultura întâlnirii"; de care avem atâta nevoie. Domnul "va vorbi fiecăruia în inimă" (Papa Francisc, Capela Casei "Sfânta Marta", 22 mai 2013)

Prietene, vino lângă mine și odihnește-te la umbra crucii!

Cât de benefică este odihna! Merit și eu un timp de relaxare! Asta ar putea spune Simon din Cirene după o zi de activitate intensă. Îmi amintesc cu drag, de întâlnirile noastre, când ca buni prieteni ne puteam vedea la sfânta Liturghie!

Dar azi ... tu cauți să amâni întâlnirea noastră! Vrei să te simți bine numai în compania oamenilor care ți s-au atașat de inimă, devenindu-ți simpatici așa peste noapte!

Dar azi ... pentru tine duminica a devenit o zi obișnuită. Binele pe care îl poți face mai poate aștepta! E și mâine o zi!

La răspântia de drumuri, soldații l-au oprit pe Simon din Cirene împotriva voinței lui. Doar eu știu că "ne întâlnim făcând binele" sub povara crucii ... pentru tine!

Dar tu ...?

Nu cumva te întâlnești cu apropiații tăi pentru a câștiga popularitate? Nu cumva te folosești de relațiile cu ceilalți pentru a-ți urmări propriile interese? Nu cumva investești doar în anumite întâlniri și conversații în defavoarea celui care într-adevăr ar avea nevoie de ajutorul tău, de cuvântul tău?

Postul Mare e un bun prilej să-ți asculți inima. Numai așa îl vei auzi pe Domnul cum îți va vorbi ție și fiecăruia în inimă! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a VI-a: Veronica șterge fața lui Isus cu o maramă

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"Creștinule, luminează cu lumina ta, dar ferește-te de ispita de a te lumina pe tine însuți! Este un lucru urât, este într-un anumit sens spiritualitatea de oglindă: mă luminez pe mine. Ferește-te de ispita de a te vindeca pe tine însuți. Fii lumină pentru a lumina, fii sare pentru a da gust și a păstra" (Papa Francisc, Capela Casei "Sfânta Marta", 7 iunie 2016).

Prietene, unde ești? Am nevoie de marama ta! Am nevoie de inima ta!

Așa îți vorbeam zilele trecute! Îți căutam cu orice preț prezența, doream să ne vedem!

Dar azi ... la mesajul de convertire tu rămâi indiferent sau îmi răspunzi peste câteva zile! Te gândești atunci și numai atunci, că ceea ce ți-am cerut să faci pentru mine, poți să faci când consideri tu! Și că mai pot aștepta...

Dar azi ... privirea senină de altă dată îți este brăzdată de ridurile preocupărilor inutile! Vrei să fi propriul guvernator al vieții! Că te descurci singur și că nu ai nevoie de ajutorul nimănui!

Din cauza sudorii și a sângelui ce curge pe fața mea, vederea îmi este neclară. Soldații abia reușesc să țină departe de mine mulțimea zgomotoasă. Însă, nu rezistă în fața curajului pe care îl arată Veronica! Ea are o maramă curată și șterge cu blândețe și gingășie chipul meu murdar. Apoi, se retrage în tăcere și privește marama! Îmi vede chipul! Și a înțeles că poți aduce pentru ceilalți lumină, vindecare și un strop de sare pentru a păstra un gust bun!

Dar tu?

Nu cumva îți ascunzi părțile obscure și te prezinți într-o lumină favorabilă? Nu cumva, identificându-ți boala care îți afectează sentimentele inimii, te erijezi în propriul doctor și spui: "Așa sunt eu! N-am ce să-mi fac!?" Nu cumva, prin deciziile egoiste, lași un gust amar în sufletul aproapelui?

Începând de azi, încearcă să imiți exemplul Veronicăi. Un gest atât de simplu îți poate aduce o bucurie îndoită! De amintire mereu vie! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a VII-a: Isus cade a doua oară sub povara crucii

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Există un singur astăzi în viața noastră și ispita este aceea de a spune: da, o voi face mâine. Astăzi este "plin de zile", dar "nu se va mai repeta". Zilele se repetă până când Domnul va spune: "Ajunge!" (Papa Francisc, Capela Casei "Sfânta Marta", 12 ianuarie 2017).

Prietene, prinde-te de cruce și ridică-te ... astăzi!

Drumul prin Postul Mare se dovedește a fi unul văzut în formă tridimensională: ieri, astăzi și mâine! Îți reamintesc că tot ceea ce ai făcut bun ieri aduce roade bogate în tezaurul inimii tale!

Dar azi ... ești mai puțin dispus să împarți din bunătățile tale cu cel flămând, însetat sau bolnav!

Dar azi ... arăți mai puțină bunăvoință în a fi o companie plăcută pentru cel care plânge și așteaptă un cuvânt de mângâiere!

Astăzi, eu cad a doua oară sub povara crucii pentru tine!

Dar tu?

Nu cumva, văzându-mă, treci nepăsător pe lângă mine, uitându-te în altă parte?

Nu cumva arăți un fel de atașament pentru prezența anumitor oameni din viața ta?

Nu cumva schimbarea resentimentelor față de aproapele o lași în seama lui mâine?

Pentru ca chemarea mea de astăzi să pătrundă în sufletul tău, e nevoie să te prinzi de cruce! Curaj! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a VIII-a: Isus mângâie femeile din Ierusalim care plâng

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"Vedeți, uneori în viața noastră ochelarii de care avem nevoie pentru a-l vedea pe Isus sunt lacrimile. Există un moment în viața noastră când doar lacrimile ne pregătesc pentru vederea lui Isus!" (Papa Francisc, Capela Casei "Sfânta Marta", 13 ianuarie 2014).

Prietene, lacrimile lor îmi amintesc de tine!

În conversațiile noastre, deseori, îmi spuneai că plângi! Și eu te întrebam: de ce plângi? Și tu îmi povesteai de nedreptăți, de învinuiri, de calomnii, de priviri răutăcioase suportate de tine sau de aproapele!

Dar azi ... te-ai obișnuit cu toate acestea! Ești tentat să crezi că plânsul e degeaba!

Dar azi... ochii tăi suferă de miopie! Și îți este dificil să mă vezi că sunt chiar lângă tine!

Suferințele la care am fost supus și au lăsat urme pe trupul meu, trezesc o mare compasiune în inimile femeilor și copiilor din Ierusalim. Eu le-am văzut lacrimile! Plânsul lor e aducător de mângâiere și de speranță!

Dar tu?

Nu cumva ești răspunzător de atâtea lacrimi vărsate de aproapele?

Nu cumva rămâi cu inima împietrită în fața lacrimilor prin care ți se cere împăcare?

Nu cumva ai uitat să plângi? Și ochii inimii tale suferă de uscăciune?

Lacrimi de pocăință! Lacrimi de încredințare în îndurarea divină! Lacrimi de bucurie! Asta aș vrea să-mi oferi! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a IX-a: Isus cade a treia oară sub povara crucii

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"Mereu el e cel care face primul pas: vine să viziteze cu milostivirea sa, să ne ridice din praful păcatelor noastre; vine să ne întindă mâna pentru a ne face să ne ridicăm din prăpastia în care ne-a făcut să cădem orgoliul nostru și ne invită să primim adevărul consolator al evangheliei și să mergem pe căile binelui" (Papa Francisc, Piața "Sfântul Petru", 31 ianuarie 2016).

Prietene, te aștept ... să mă prinzi de mână!

Știind bine că doar eu sunt cel care pot pătrunde în adâncul ființei tale, îți doreai să-mi vorbești zilnic și ostenit să stai în brațele mele! Aici te simțeai în siguranță!

Dar azi ... nu numai că-mi refuzi îmbrățișarea, dar și mâna întinsă. Inima ta este anesteziată de încăpățânare și de orgoliu! Cât de greu îți este să renunți la propriul tău fel de a fi!

Dar azi ... cauți siguranță în promisiuni deșarte! În prietenii ocazionale!

Pentru a treia oară, soldații sunt nevoiți să mă ridice de sub povara Crucii! Ei mă ridică pentru a mai putea parcurge distanța care a mai rămas până pe Calvar.

Dar tu?

Nu cumva ești un prizonier al cuvintelor spuse de oameni?

Nu cumva vrei intenționat să rămâi acolo unde ai căzut?

Nu cumva urechile tale nu suportă cuvinte mai puțin îndulcite când vine vorba de corectare, de părăsire a unei căi greșite?

Îmi doresc tare mult să-ți dorești din nou mâna ta în mâna mea! Inima ta în inima mea preasfântă! Lasă-te cucerit de mesajul viu și plin de viața al Evangheliei! Numai așa vei redescoperi adevărul în cuvintele și faptele tale! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a X-a: Isus este dezbrăcat de hainele sale

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"Câtă lume are nevoie ca rănile să fie vindecate! Aceasta este misiunea Bisericii: să vindece rănile inimii, să deschidă uși, să elibereze, să spună că Dumnezeu este bun, că Dumnezeu le iartă pe toate, că Dumnezeu este Tată, că Dumnezeu este blând, că Dumnezeu ne așteaptă mereu" (Papa Francisc, Capela Casei "Sfânta Marta", 5 februarie 2015).

Prietene, permite-mi să văd, să pansez și să vindec rănile tale!

Biserica, Trupul meu mistic, are misiunea de a vindeca sufletul tău! Am întemeiat sacramentul Spovezii pentru vindecarea rănilor pricinuite de păcate; sacramentul Maslului pentru a-ți putea redobândi forțele trupului slăbit. M-am oferit pe mine însumi în sfânta Împărtășanie pentru a te hrăni, pentru a gusta din bunătatea mea, pentru a fi mereu împreună!

Dar azi ... tu nu mai găsești menirea acestor taine divine! Ești prea ocupat pentru a te mai îngriji de sufletul tău!

Dar azi... tu vezi Biserica doar ca pe o instituție la care apelezi atunci când consideri că îți poate livra niște servicii gratuite sau la un preț redus!

Între timp, am ajuns pe Calvar! Soldații îmi smulg cu putere haina demnității mele! Toți cei prezenți pot să vadă acum rănile provocate de bice, coroana de spini și purtarea crucii! Doar rănile mele aduc adevărata vindecare!

Dar tu?

Nu cumva păstrezi ca rană mereu deschisă un cuvânt nepotrivit spus de către un prieten?

Nu cumva, amintind frecvent de o învinuire nedreaptă, formezi și adâncești rana și în inima celui care ți-a adus-o?

Nu cumva rămâi insensibil la durerea atâtor suflete rănite prin cuvintele tale?

Oferă-mi rănile și durerea ta! Rănile și suferința ta prelungită... ca să le vindec! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a XI-a: Isus este răstignit pe cruce

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"Aceia care nu au privirea ațintită către Domnul și nu ascultă de el pot fi optimiști și pozitivi, dar nu pot avea speranță, căci speranța se învață privind la Isus" (Papa Francisc, Capela Casei "Sfânta Marta", 3 februarie 2015).

Prietene, privirile noastre se întâlnesc din nou!

Când ești la înălțime, ai posibilitatea de a vedea cu ochii departe! Însă mult mai departe poți vedea învățând să trăiești cu ochii speranței!

Dar azi ... preferi să vezi doar aproape. Să iei în considerare doar lucrurile care se întâmplă acum și aici sub ochii tăi!

Dar azi ... consideri că poți învăța cum să-ți trăiești viața și să fi la modă din multele cărți apărute în biblioteci!

Soldații îmi răstignesc mâinile și picioarele pe lemnul Crucii! După ultima lovitură a ciocanului, soldații ridică Crucea. Acum pot să-mi plec privirea blândă spre tine pentru ca tu să-ți ridici privirea vinovată spre mine!

Dar tu?

Nu cumva asculți mai mult de oameni decât de Dumnezeu?

Nu cumva acționezi mai mult pe placul oamenilor decât să slujești după voința lui Dumnezeu?

Nu cumva virtutea speranței, primită la Botez, a rămas în inima ta un dar încă sigilat?

Îndrăznește să-ți ațintești privirea inimii spre mine, cel Răstignit! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a XII-a: Isus moare pe cruce

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"Celor rigizi le este frică de libertatea pe care Dumnezeu ne-o dă, le este frică de iubire. Când devii sclav al iubirii, ești liber! Este o sclavie frumoasă!" (Papa Francisc, Capela Casei "Sfânta Marta", 6 februarie 2017)

Prietene, îmi încredințez sufletul în mâinile Tatălui meu ceresc!

Știi, la începutul prieteniei noastre, vorbeam deseori despre rolul morții în viața oamenilor. Cum vei reacționa, la vestea, că unul dintre cei apropiați este pe moarte sau chiar a murit. Întrezăream, atunci, în cuvintele tale, o oarecare frică de moarte.

Dar azi ... nu-mi mai povestești despre această frică de moarte, ci despre frica de iubire!

Dar azi ... nu-mi mai vorbești despre frica de sclavie, ci despre frica de libertate!

Îți mărturisesc că te-am iubit din toată inima ... până la moarte! Și te voi iubi mereu!

Dar tu?

Nu cumva ești sclavul propriilor tale gânduri și sentimente negative?

Nu cumva te amăgești cu o libertate trăită doar în exterior?

Nu cumva îți este frică să-ți asumi această sclavie frumoasă a iubirii?

Liber și din iubire pentru tine, am murit pe cruce! Al tău, Isus!

Tăcere...

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a XIII-a: Isus este coborât de pe cruce

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"Persoana care vede lucrurile așa cum sunt realmente se lasă străpunsă de durere și plânge în inima sa, este capabilă să ajungă la profunzimile vieții și să fie cu adevărat fericită. Acea persoană este mângâiată, dar cu mângâierea lui Isus și nu cu cea a lumii. Astfel poate să aibă curajul de a împărtăși suferința celuilalt și încetează să fugă de situațiile dureroase" (Papa Francisc, Malmö/Suedia, 1 noiembrie 2016)

Prietene, îmi doresc să-mi fii mereu aproape!

De câteva ore, tăcerea care s-a impus între noi poate să ne conducă la o mai profundă cunoaștere a inimilor.

Dar azi ... vrei ca tăcerea să continue și să creeze între noi un zid.

Dar azi... vrei ca prezența aproapelui să fie îndepărtată și să stai singur cu durerea ta!

Cuvintele devin sentimente nobile, gândurile devin fapte. Iosif din Arimateea împreună cu alte femei evlavioase își arată compasiunea față de suferința Mamei mele. Ea mă ține acum în brațe... dar mort!

Dar tu?

Nu cumva, în momentele tale de durere, aștepți mai curând mângâierea oamenilor?

Nu cumva ești tentat să ascunzi suferința și să te izolezi, crezând că te privește doar pe tine?

Nu cumva vezi suferința ca pe o realitate care mai mult desparte decât care unește inimile?

Vino cu inima deschisă și stai lângă Mama mea! Mulțumesc! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a XIV-a: Isus este înmormântat

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"Este un pericol în idealizarea propriului mod de gândire; să fim atenți în rugăciune; o minte închisă nu lasă spațiu pentru Dumnezeu. Îndemnul lui Isus în fața acestei gânduri limitate rămâne mereu același: fiți atenți și rugați-vă; nu vă lăsați păcăliți" (Papa Francisc, Capela Casei "Sfânta Marta" 10 aprilie 2014).

Prietene, rugăciunea rămâne dovada vie a adevăratului bine pe care îl poți dori aproapelui!

De multe ori, vorbindu-mi în rugăciune, aveai prezente în inimă mai întâi necesitățile sufletului tău împovărat! Îmi încredințai și suferințele aproapelui!

Dar azi ... intențiile tale sunt centrate numai pe realizări materiale!

Dar azi ... rugăciunea ta e doar un monolog! Începe și se termină mereu cu EU ...

Cu multă grijă, trupul meu mort este înfășurat într-un giulgiu. Și în timp ce sunt dus spre mormânt, cei care formează cortegiul funerar, se gândesc ce se va întâmpla cu viețile lor, după ce eu voi rămâne acolo și piatra va bloca intrarea.

Dar tu?

Nu cumva limitezi puterea rugăciunii, când pui condiții?

Nu cumva te lași păcălit de oferte promoționale care te îndepărtează de scopul vieții tale?

Nu cumva rostogolești piatra peste intențiile bune ce vin spre tine din inima aproapelui?

Înmormântarea mea e o invitație la introspecție. E o cale prin care tu să reintri în inima și sufletul tău! Vino și îngenunchează în fața preasfântului sacrament! Vino și rămâi în adorație! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce,

Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a XV-a: Isus învie glorios din morți

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

"Ce mare bucurie pentru mine să vă pot da această veste: Cristos a înviat! Ce înseamnă că Isus a înviat? Înseamnă că iubirea lui Dumnezeu este mai puternică decât răul și chiar decât moartea; înseamnă că iubirea lui Dumnezeu poate să transforme viața noastră, să facă să înflorească acele zone de deșert care sunt în inima noastră. Și asta poate s-o facă iubirea lui Dumnezeu!" (Papa Francisc, Mesajul "Urbi et orbi", Paști, 2013)

"Duminică, soare și-o îmbrățișare!" Prietene, numai pentru tine!

E duminică ... e ziua Învierii mele! A victoriei, a vieții și a bucuriei!

E soare ... iar în sufletul tău! Inima ta e din nou caldă și în pacea adevărată!

Și îmbrățișarea ... pe care mi-o doresc atât de mult să ți-o ofer! E semnul prieteniei noastre!

Bucură-te din plin de roadele Învierii mele! Al tău, Isus!

Slavă Tatălui ...

Doamne Isuse Cristoase, înviat din morți

Miluiește-ne pe noi!

*

Rugăciune de sfârșit

Isuse, Domnul și Învățătorul nostru, te rugăm rămâi cu mereu cu noi! Suntem mici și avem nevoie de harul tău! Pe toți cei dragi, pe cei bolnavi și pe cei sănătoși, pe cei săraci și pe cei bogați, pe cei care ne iubesc și pe cei care ne-au refuzat prietenia îi încredințăm sfintei Fecioare Maria! Amin!

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 martie: Iași: Copiii împreună pe Calea crucii


 

lecturi: 1013.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat