Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oituz: Solidaritatea Kolping - o atitudine concretă și responsabilă

Mihaela Domocoș are 33 de ani și din februarie 2018 este voluntar în Centrul Educațional Kolping Oituz, fiind foarte îndrăgită de copii și apreciată pentru efortul ei de a fi utilă, de a învăța și de a ajuta. De la vârsta de 12 ani suferă de o boală care i-a atrofiat mușchii picioarelor și, din păcate, va trebui să aibă ca mijloc locomotor, pentru toată viața, un cărucior.

Mihaela provine dintr-o familie simplă din Oituz, patru frați, mama casnică, tata a muncit zilier întotdeauna. De-a lungul anilor, Mihaela a participat la mai multe activități organizate de către Asociația Kolping din Oituz, activități dedicate persoanelor cu dizabilități. Înainte de a ajunge la Centrul Kolping, în februarie 2018, timpul Mihaelei se derula în camera ei, ieșind din casă foarte rar. Ea depindea mereu de o persoană care să o ajute în orice acțiune; avea nevoie de o baie specială, de o cameră refăcută, fără praguri, de o rampă de acces în casă și de un scuter electric pentru mobilitatea și independența ei.

Întâlnirea cu Familia Kolping Innsbruck

În vara anului trecut, am avut bucuria de a primi ca oaspeți la Oituz un grup de membri Kolping din Innsbruck (Austria). Pe lângă experiența și bucuria de a fi împreună, această vizită a prilejuit și întâlnirea celor din Innsbruck cu Mihaela. Impresionați de energia, munca și de situația ei, prietenii din Innsbruck au decis să desfășoare o campanie de strângere de fonduri pentru visul Mihaelei.

Astfel, în luna decembrie 2018, în Familia Kolping din Innsbruck s-au desfășurat acțiuni pentru strângerea de fonduri. Coordonatoarea acestei acțiuni a fost Siglinde Gratl, o kolpingistă convinsă, care a vândut 60 de tablouri, picturi realizate de soțul ei care a murit în urmă cu 4 ani. Siglinde ne-a mărturisit că a mers personal la prieteni, persoane importante, autorități locale, încercând să îi convingă că prin cumpărarea unui astfel de tablou sprijină realizarea visului Mihaelei.

Un vis începe să devină realitate

La începutul anului prietenii din Innsbruck ne-au anunțat că au adunat suma necesară pentru achiziționarea unui scuter electric, pentru construirea unei toalete speciale pentru dizabilități și a unei rampe de acces în casă. Am trecut la treabă. La sfârșitul lunii ianuarie 2019, o echipă coordonată de Valentin Ioja a început lucrările, iar în februarie baia și camera Mihaelei erau finalizate. De la Innsbruck s-a trimis spre Oituz coletul conținând scuterul electric. Totul se desfășura conform planului.

27 martie 2019, întâlnirea de la Oituz

O delegație din partea Kolping Innsbruck condusă de Josef Ursprunger, alături de Siglinde Gratl și Josef Schlick și-a anunțat prezența la Oituz pentru a se întâlni cu Mihaela și pentru a împărtăși bucuria realizării acestui vis. În ziua de 27 martie 2019, oaspeții s-au întâlnit cu copiii și echipa centrului. După prânzul servit împreună, cu bucurie și emoție, am oferit Mihaelei noul ei scuter electric.

Împreună cu prietenii din Innsbruck ne-am deplasat la casa familiei Domocoș, unde pr. Bernardin Farțade, parohul comunității și preses Kolping Oituz, a binecuvântat noul spațiu, iar Josef Ursprunger, cu emoție greu de stăpânit, a transmis salutul și mulțumirea tuturor celor care s-au implicat în această acțiune pentru ca Mihaela să aibă o viață normală.

Puterea solidarității oamenilor a făcut minuni concrete pentru Mihaela. Viața ei capătă o nouă motivație și un nou sens. Această reușită trebuie să fie un impuls molipsitor pentru fiecare dintre noi: să credem că împreună putem să ajutăm semenii aflați în dificultate iar solidaritatea să nu fie doar un cuvânt sau un concept frumos, ci o atitudine concretă și responsabilă.

Corneliu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 martie: Oituz: Solidaritatea Kolping - o atitudine concretă și responsabilă


 

lecturi: 471.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat