Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 27 martie 2019

Cateheze despre "Tatăl nostru" - 11: Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Trecem astăzi să analizăm partea a doua din "Tatăl nostru", cea în care îi prezentăm lui Dumnezeu necesitățile noastre. Această parte a doua începe cu un cuvânt care are parfum de cotidian: pâinea.

Rugăciunea lui Isus pornește de la o cerere imperioasă, care se aseamănă cu implorarea unui cerșetor: "Dă-ne pâinea cea de toate zilele!" Această rugăciune provine dintr-o realitate pe care adesea o uităm, adică faptul că nu suntem creaturi autosuficiente și că în fiecare zi avem nevoie să ne hrănim.

Scripturile ne arată că pentru atâția oameni întâlnirea cu Isus s-a realizat pornind de la o cerere. Isus nu cere invocații rafinate, dimpotrivă, toată existența umană, cu problemele sale mai concrete și zilnice, poate să devină rugăciune. În evanghelii găsim o mulțime de cerșetori care imploră eliberare și mântuire. Unul cere pâinea, altul cere vindecarea; unii cer purificarea, alții cer vederea; sau ca o persoană dragă să poată învia... Isus nu trece niciodată indiferent pe lângă aceste cereri și aceste dureri.

Așadar, Isus ne învață să-i cerem Tatălui pâinea cea de toate zilele. Și ne învață să facem asta uniți cu atâția bărbați și femei pentru care această rugăciune este un strigăt - adesea ținut înăuntru - care însoțește neliniștea de fiecare zi. Câte mame și câți tați, și astăzi, merg la culcare cu chinul că nu au ziua următoare pâine suficientă pentru copiii lor! Să ne imaginăm această rugăciune recitată nu în siguranța unui apartament comod, ci în precaritatea unei camere în care se aranjează, unde lipsește necesarul pentru a trăi. Cuvintele lui Isus asumă o forță nouă. Rugăciunea creștină începe de la acest nivel. Nu este un exercițiu pentru asceți; pornește de la realitate, de la inima și de la trupul persoanelor care trăiesc în nevoie, sau care împărtășesc condiția celui care nu are necesarul pentru a trăi. Nici măcar cei mai înalți mistici creștini nu pot face abstracție de simplitatea acestei cereri. "Tată, fă ca pentru noi și pentru toți, astăzi să fie pâinea necesară". Și "pâine" reprezintă și apa, medicamentele, casa, locul de muncă... A cere necesarul pentru a trăi.

Pâinea pe care creștinul o cere în rugăciune nu este pâinea "mea", ci este pâinea "noastră". Așa vrea Isus. Ne învață s-o cerem nu numai pentru noi înșine, ci pentru întreaga fraternitate din lume. Dacă nu ne rugăm în acest mod, "Tatăl nostru" încetează să fie o rugăciune creștină. Dacă Dumnezeu este Tatăl nostru, cum putem să ne prezentăm la el fără să ne luăm de mână? Noi toți. Și dacă pâinea pe care el ne-o dă o furăm între noi, cum putem să ne considerăm fiii săi? Această rugăciune conține o atitudine de empatie, o atitudine de solidaritate. În foamea mea simt foamea mulțimilor și atunci îl voi ruga pe Dumnezeu până când cererea lor nu va fi ascultată. Așa educă Isus comunitatea sa, Biserica sa, să ducă la Dumnezeu necesitățile tuturor: "Toți suntem fiii tăi, o, Tată, ai milă de noi!" Și acum ne va face bine să ne oprim un pic și să ne gândim la copiii înfometați. Să ne gândim la copiii care sunt în țări unde este război: copiii înfometați din Yemen, copiii înfometați din Siria, copiii înfometați din atâtea țări unde nu este pâine, în Sud Sudan. Să ne gândim la acești copii și gândindu-ne la ei să spunem împreună, cu glas tare, rugăciunea: "Tată, pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi". Toți împreună.

Pâinea pe care o cerem de la Domnul în rugăciune este aceeași care într-o zi ne va acuza. Ne va reproșa obișnuința puțină de a o frânge cu acela care ne este aproape, obișnuința puțină de a o împărtăși. Era o pâine dăruită pentru omenire și în schimb a fost mâncată numai de cineva: iubirea nu poate să suporte asta. Iubirea noastră nu poate să suporte asta; și nici iubirea lui Dumnezeu nu poate să suporte acest egoism de a nu împărtăși pâinea.

Odată era o mare mulțime în fața lui Isus; erau oameni cărora le era foame. Isus a cerut dacă vreunul avea ceva și s-a găsit numai un copil dispus să împărtășească proviziile sale: cinci pâini și doi pești. Isus a înmulțit acel gest generos (cf. In 6,9). Acel copil a înțeles lecția din "Tatăl nostru": că hrana nu este proprietate privată - să ne punem asta în cap: hrana nu este proprietate privată -, ci providență de împărtășit, cu harul lui Dumnezeu.

Adevărata minune făcută de Isus în acea zi nu este atât înmulțirea - care este adevărată -, ci împărtășirea: dați ceea ce aveți și eu voi face minunea. El însuși, înmulțind acea pâine oferită, a anticipat oferirea de sine în Pâinea euharistică. De fapt, numai Euharistia este în măsură să sature foamea de infinit și dorința de Dumnezeu care însuflețește fiecare om, și în căutarea pâinii cea de toate zilele.

* * *

Iubiți frați și surori,

Astăzi avem bucuria de a avea cu noi o persoană pe care doresc să v-o prezint. Este sora Maria Concetta Esu, din Congregația "Fiicele Sfântului Iosif din Genoni". Și de ce fac asta?

Sora Maria Concetta are 85 de ani și de aproape 60 de ani este misionară în Africa, unde desfășoară slujirea sa de obstetrică. Aplauze. Eu am cunoscut-o la Bangui, când am mers să deschid Jubileul Milostivirii. Acolo ea mi-a povestit că în viața sa a ajutat să se nască mii de copii. Ce minunăție! Și în acea zi venise din Congo în canoe - la 85 de ani - să facă la Bangui cumpărături.

În aceste zile a venit la Roma pentru o întâlnire cu surorile sale și astăzi a venit la audiență cu superioara sa. Așadar m-am gândit să profit de această ocazie pentru a-i da un semn de recunoștință și a-i spune un mare mulțumesc pentru mărturia sa!

Dragă soră, în numele meu și al Bisericii, îți ofer o distincție. Este un semn al afectului nostru și al "mulțumirii" noastre pentru toată munca pe care ai făcut-o în mijlocul surorilor și fraților africani, în slujba vieții, a copiilor, a mamelor și a familiilor.

Cu acest gest dedicat ție, vrea să exprim recunoștința mea și tuturor misionarilor și misionarelor, preoți, călugări și laici, care seamănă sămânța împărăției lui Dumnezeu în orice parte a lumii. Munca voastră, dragi misionari și misionare, este mare. Voi "ardeți" viața semănând cuvântul lui Dumnezeu cu mărturia voastră... Și în această lume voi nu faceți zgomot. Voi nu sunteți știre în ziare. Cardinalul Hummes, care este responsabilul episcopatului brazilian, al întregii Amazonia, merge des să viziteze orașele și satele din Amazonia. Și de fiecare dată când ajunge acolo - mi-a povestit el însuși - merge la cimitir și vizitează mormintele misionarilor; atâția morți tineri datorită bolilor împotriva cărora nu au anticorpii. Și el mi-a spus: "Toți aceștia merită să fie canonizați", pentru că au "ars" viața în slujire.

Iubiți frați și surori, sora Maria Concetta, după această angajare, în aceste zile se va întoarce în Africa. S-o însoțim cu rugăciunea. Și exemplul său să ne ajute pe toți să trăim evanghelia acolo unde suntem.

Mulțumim, soră! Domnul să te binecuvânteze și sfânta Fecioară să te ocrotească!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 314.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat