Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Piacenza: A nu folosi internetul pentru a amplifica răul care pătrunde lumea

De Salvatore Cernuzio

"Suntem conștienți că astăzi, navigând jumătate de oră în internet, se poate primi mai mult rău decât se putea primi într-o întreagă existență chiar și numai cu un secol în urmă?". Nu, nu este o anatemă a Bisericii împotriva web și social network, ci o reflecție generală asupra "răului" care pare să pătrundă de acum orice domeniu, public și privat, al vieții umane lectio magistralis rostită de cardinalul Mauro Piacenza, poenitentiarius maior, la introducerea cursului despre forul intern care începe astăzi la Tribunalul Penitențiariei Apostolice. Este vorba de a treizecea ediție a inițiativei aprobate și susținută în perioada instituirii sale, în 1989, de Ioan Paul al II-lea care se declara conștient de urgența unei formări integrale pentru duhovnici.

Urgență care devine prezentă și astăzi, probabil și mai mult față de trecut, pentru preoții care trebuie să înfrunte "misterul răului" care "în manieră tot mai evidentă și violentă" atinge unele "macro-domenii" ale vieții: "De la raporturile dintre state la marea economie internațională; de la finanțe la comerțul cu arme; de la neo-sclavia exploatării persoanelor la echilibrul puterilor violente, care creează armistiții false. Lumea, în ansamblul său - spune card. Piacenza - pare învăluită de o rețea de rău de mai multe ori denunțată de Sfântul Părinte Francisc, când a afirmat că trăim un "al treilea război mondial pe bucăți", unde, adesea, violența bombelor tradiționale este înlocuită cu violența finanțelor ridicate, capabile să ruineze țări întregi, generând foame, distrugere și violență".

Dar și în "micro-domenii" se infiltrează un rău care, în mod paradoxal, este "și mai capabil să-l rănească pe om, pentru că îl atinge direct": adică răul "în locurile de muncă, în locurile de educație, în familii, în violența comisă împotriva celor mai slabi - copii, femei, bătrâni"; răul "celui care se joacă cu viața, ajungând la suprimarea ei sau la manipularea ei"; răul "minciunii", care "pare să domnească suverană" pretutindeni.

"Omul din orice timp trăiește experiența răului din jurul său și a răului din el", afirmă cardinalul. Și asta se întâmplă de secole, chiar dacă, în ultimii cincizeci de ani și îndeosebi în ultimii douăzeci, "pentru prima dată întreaga omenire trăiește o experiență nemaiîntâlnită înainte: aceea a amplificării răului prin mijloacele de comunicare, mai întâi televiziunea și după aceea internetul".

Atenție, nu se "demonizează" un instrument care "adesea poate să fie și sursă de cunoaștere autentică și chiar de vestire evanghelică", afirmă cardinalul. Însă trebuie să fim conștienți de "non-neutralitatea" unui instrument, "când el, în procente impresionant de ridicate, este folosit pentru rău și nu pentru bine, pentru a amplifica răul și a mortifica binele".

De fapt, pentru Piacenza "este neîndoielnic" că în spatele acestor mecanisme de comunicare sunt "strategii precise de înjosire a rațiunii și a voinței umane de a rezista și de a lupta împotriva răului și, în același timp, tentativa de a face să se creadă că el este în mod substanțial invincibil".

Întrebarea care trebuie să se pună este: "Omul este făcut pentru a suporta tot acest rău?". Pare oportun în acest sens, evidențiază Piacenza, să se trateze o temă despre care "probabil că nimeni nu îndrăznește să vorbească" astăzi care este cea a "ecologiei sufletului", care "nu vrea în niciun mod să privească unilateral la persoană, ci pur și simplu să sublinieze exigența unei recuperări a spiritualității, într-un context vast materialist și fals spiritualist".

"Atât în macro-domenii cât și în micro-domenii", conform penitențiarului major, "este urgentă și necesară o sensibilitate ecologică nouă, care să se nască din însăși nevoia umană de bine, din refuzarea umană a răului, și să fie conștientă că ea nu este numai în jurul omului, ci și - probabil mai ales - înăuntrul lui".

Cardinalul sintetizează toate acestea într-un cuvânt, probabil "demodat", dar "absolut foarte clar": "păcat", un concept "absolut marginalizat și chiar scos din limbajul comun, dacă nu în exprimările sale cele mai banale". De fapt "pentru ca să existe simț al păcatului este indispensabil ca să existe simț al sacrului, ca să fie clară, prezentă și recunoscută existența lui Dumnezeu". În schimb omul contemporan pare că a "eliminat" sau oricum a "arhivat" problema despre Dumnezeu: nu se mai vorbește despre "păcat" ci, în termeni mai soft, despre "greșeală" și omul, "excluzând prezența și ajutorul lui Dumnezeu și al harului său, se auto-condamnă la o singurătate dramatică în răul propriu".

Rezultă "imposibilitatea de a recunoaște propria limită și propriul păcat, încredințându-l lui Dumnezeu ca Tată milostiv și drept" și se generează "o stranie atitudine în societatea contemporană", adică faptul că "ascultarea, adevărul și binele, drept criterii de judecată a acțiunii umane, sunt înlocuite, în manieră tot mai trivială, de criteriul relativist al «coerenței»". Cu alte cuvinte, "o acțiune care nu mai poate fi judecată ca bună sau rea, ca adevărată sau falsă, ci pur și simplu ca acțiune coerentă sau non-coerentă cu principiile enunțate de cel care a săvârșit-o".

Pătruns de acest "relativism substanțial", este imposibil pentru om "să recunoască adevăruri și bunuri universale": "Poate totul și contrariul a tot, corect sau greșit, adevărat sau fals, și, mai ales, nu există niciun spațiu pentru milostivire, pentru că incoerența, care nu este altceva decât un aspect al păcatului lumii, ajunge să fie unic criteriu de judecată, de aceea singură cauză de condamnare inapelabilă", afirmă cardinalul Piacenza.

Așadar le cere preoților și păstorilor Bisericii să nu uite că "toată dezordinea, toată «murdăria» prezentă în lume, în istoria omenirii" are "o unică rădăcină ireductibilă: mysterium iniquitatis, misterul păcatului". "A urmări o autentică ecologie a sufletului, semn al ecologiei integrale a omului, înseamnă înainte de toate a recunoaște cu umilință cauza dezordinii. Nu se poate imagina purificarea apelor unui fluviu murdar fără a recunoaște cauza murdăririi, fără a înțelege ce firme deversează produse poluante în ape și apoi la ce intervenții este necesar să se recurgă", subliniază cardinalul.

Păcatele "trebuie să fie găsite nu cu lupa ideologică", insistă el, "există desigur o gradualitate în păcat, o responsabilitate diferită în comiterea lui, așa cum există un ecou diferit pe care el îl are în viața omului și a societăților. Totuși, până când nu va fi recunoscută rădăcina ultimă a poluării sufletului, nu va fi posibil să se combată în mod corespunzător pentru a obține o ecologie integrală a sa".

De aceea, "fiecare dezlegare sacramentală constituie cea mai mare contribuție care se poate da ecologiei umane, ecologiei sufletului și, prin intermediul lor, ecologiei lumii și a universului", spune Piacenza. "Vreți să fiți cu adevărat preoți moderni și ecologiști? Stați mai mult în confesional!". Amintind că "nu suntem funcționari ai sacrului, chemați să propunem răspunsuri din punct de vedere uman și psihologic acceptabile și integrante, nici prea inteligente, la greșelile oamenilor", ci "slujitori ai lui Cristos", "părtași și slujitori ai acțiunii sale mântuitoare față de lume".

(După Vatican Insider, 25 martie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 494.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat