Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cel mai bun profesor din lume este un frate din Kenya, Peter Tabichi câștigă "Global Teacher Prize"

De Lorenzo Simoncelli

Peter Tabichi, profesor de științe și matematică la școala secundară din Keriko în satul Pwani din Kenya, a câștigat "Global Teacher Prize 2019", distincție pe care, în fiecare an, Varkey Foundation, o acordă profesorului care s-a remarcat mai mult prin metode educative în cele cinci continente.

Peter Tabichi, frate franciscan de 36 de ani, a fost premiat pentru că a donat 80% din salarul său elevilor săi pentru a-și putea cumpăra manualele și a plăti taxele școlare și a evita astfel o abandonare precoce a studiilor. "Știința este cheia pentru viitorul acestor tineri", a spus fratele franciscan la Dubai în timpul acordării premiului care este în valoare de un milion de dolari, grație patronatului șeicului Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte și prim ministru al Emiratelor Arabe Unite și guvernator de Dubai.

În pofida resurselor scăzute ale școlii, un singur computer, absența aproape totală a conectării la internet și suprapopularea claselor, până la 80 de elevi în sala de clasă, elevii profesorului kenyan au câștigat deja importante competiții naționale și internaționale, între care un premiu de la Royal Society of Chemistry din Regatul Unit.

"Acest premiu nu mă recunoaște pe mine, ci pe tinerii din acest mare continent - a spus Peter Tabichi - eu sunt aici numai grație a ceea ce elevii mei au obținut. Acest premiu le dă lor o posibilitate. Relatează lumii că totul este posibil".

Părintele franciscan de 36 de ani a trebuit să gestioneze și problematici din afara domeniului educativ și intrinsece în regiunea unde lucrează, Rift Valley din Kenya. A creat un Club al Păcii pentru a rezolva tensiunile dintre miile de etnii din sat, i-a convins pe părinții fetelor să nu le oblige să încheie căsătorii precoce și a învățat metode de cultivare mai potrivite să suporte seceta care lovește această zonă din Kenya punând în pericol supraviețuirea multor familii.

(După Vatican Insider, 25 martie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1258.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat