Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Comemorarea primului martir anticomunist din Iași

A fost comemorat la Iași, vineri, 22 martie 2019, studentul medicinist Sergiu Iacovlov, asasinat de comuniști la 19 martie 1946. Evenimentul comemorativ a fost organizat de Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Departamentul de Istorie din cadrul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" și de Societatea Studenților Mediciniști din Iași și s-a desfășurat chiar în locul în care a avut loc teribila crimă, adică în curtea Policlinicii din Boltă (Bd. Independenței).

Cu acest prilej s-a ținut o celebrare religioasă ortodoxă prezidată de părintele Răzvan Petru Aonofriesei, precum și un recviem prezidat de pr. prof. dr. Fabian Doboș, directorul coordonator al Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

În fața unei audiențe formată în majoritate de studenți membrii ai Societății Studenților Mediciniști din Iași, Ligii Studenților de la Universitatea "Al.I. Cuza" și Asociației Studenților Catolici din Iași au ținut scurte cuvântări prof. univ. dr. Mihai Dorin de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" și dr. Dănuț Doboș de la Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici".

Evenimentul se înscrie în seria de manifestări comemorative dedicate studentului Sergiu Iacovlov, lider al studenților Ieșeni în cadrul mișcării de rezistență anticomunistă din anul 1946, an cunoscut prin celebrele greve universitare studențești împotriva regimului comunist instalat de către sovietici la conducerea României.

Părerile unanime ale tinerilor studenți participanți au surprins esența evenimentului comemorativ subliniind importanța trăirii prezente a memoriei trecutului care de fapt înseamnă trăirea prezentului cu demnitate. Unii dintre studenții prezenți la acest eveniment au subliniat importanța cunoașterii acestor modele care ne pot fi un imbold chiar și în zilele noastre.

Răsplătește, Doamne, cu viața veșnică pe toți cei care nu au încetat să mărturisească adevărul!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 martie: Comemorarea primului martir anticomunist din Iași


 

lecturi: 647.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat