Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicat al "Comisiei pentru familie" din CER:

Șumuleu Ciuc: Întâlnirea interdiecezană a responsabililor cu pastorația familiei

Între 20-21 martie 2019, la inițiativa și invitația PS Iosif-Csaba Pál, responsabil al Comisiei pentru familie din cadrul Conferinței Episcopilor din România, a avut loc la Șumuleu Ciuc cea de-a doua întâlnire a responsabililor cu pastorația familiei din diecezele romano-catolice și eparhiile greco-catolice. De la prima întâlnire, cu tema "Familie, fii ceea ce ești" (Familiaris Consortio, 17), din octombrie 2011, convocată pe atunci de PS Cornel Damian, putem constata noi provocări de natură antropologică, care afectează familia, cum ar fi ideologia "gender", dar și provocări de natură religioasă, cum ar fi extinderea indiferentismului și secularizarea.

A doua întâlnire, pusă sub ocrotirea sfintei Fecioare Maria, Regina familiilor, a avut ca titlu "Amoris Laetitia - Calea Iubirii". Îndemnul postsinodal Amoris Laetitia a deschis o nouă etapă în viața Bisericii din lumea de astăzi. Așa cum a spus și papa Francisc, documentul nu aduce nicio inovație doctrinală, dar dă un nou început procesului de evanghelizare în, prin și cu familia.

Întâlnirea a avut drept scop prezentarea reciprocă a activităților de pastorație a familiei din diferitele dieceze și eparhii, schimbul de experiență, a învăța unii de la alții, dar și de a da posibilitatea responsabililor să se cunoască mai bine între ei, de a crește în prietenie și, eventual, de a gândi un plan pastoral comun.

Din prezentări și prelegeri a reieșit faptul că preocupările și realizările pe acest plan sunt asemănătoare în cazul tuturor diecezelor, diferențele fiind date de străduința de a personaliza și a adapta pastorația familiilor la nevoile și necesitățile specifice diferitelor zone geografice, grupuri etnice și sociale.

Deși în multe cazuri am dori să vedem roade imediate și ne pierdem nădejdea dacă nu obținem semne empirice ale succesului, important este să ne concentrăm asupra rolului nostru de semănători, iar creșterea să o lăsăm cu credință în seama Domnului.

A mai fost pusă în evidență vastitatea și complementaritatea activităților pastorale care se desfășoară deja în prezent. Ceea ce lipsește la unii, este prezent în formă mai pregnantă la alții, și astfel se completează trupul lui Cristos.

Ariile de acoperire ale activităților sunt: pregătirea tinerilor pentru căsătorie, cursuri pentru logodnici, cursuri în școli pentru educație la castitate, educația pentru familie, sfânta Liturghie pentru familii, exerciții spirituale, cursuri de formare pentru colaboratori parohiali, întâlniri diecezane, întâlniri decanale și între parohii, dezvoltarea și răspândirea spiritualității creștine în familii.

S-a convenit ca următoarea întâlnire să aibă loc peste doi ani, propunându-se ca temă "Însoțirea după căsătorie". Până atunci, reprezentanții tuturor diecezelor și ai eparhiilor s-au angajat să se implice mai mult în plan local în pastorația familiei.

* * *

Informațiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 64 din 21 martie 2019, semnat de PS Iosif-Csaba Pal, episcop diecezan de Timișoara, responsabil al Comisiei pentru familie din cadrul Conferinței Episcopilor din România, instituție cu următoarele date de contact: Str. Diligenței, 24, sector 3, 031555-București; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro.

* * *

Șumuleu Ciuc: Întâlnirea coordonatorilor pastorației familiei din diecezele și eparhiile din România


 

lecturi: 465.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat